MANCHESTER UNITED

Loša kopija Mourinha

Foto: EPA

OLE GUNNAR SOLSKJAER je u Parizu protiv PSG-a upisao jednu od najvećih pobjeda od kad je stigao u Manchester United, ali ta pobjeda je samo potvrda da on u klub još nije unio prepoznatljiv stil igre. United je pobijedio 2:1, a Solskjaer se dokazao kao trener kojem najviše odgovara prilagođavanje protivniku, defenzivan pristup i igra na kontre, odnosno sve ono što se zamjeralo Joseu Mourinhu. No za razliku od Mourinha, Solskjaer još nije dokazao da na velikoj razini može osvajati trofeje.

Doveli su ga da igra napadački, sad slave kada pobijedi uz defenzivan pristup

"Nikome se više ne bi trebalo dozvoliti da pristupi trening-centru Manchester Uniteda ili Old Traffordu i da pokuša unijeti svoju filozofiju. S tim je završeno. Filozofija Manchester Uniteda je duboka i značajna, ona je poput filozofija Barcelone i Ajaxa. U Manchester Unitedu igraš brzo, napadački na zabavan način. Koristiš mlade igrače, daješ im povjerenje. I pobjeđuješ", kazala je legenda Manchester Uniteda Gary Neville sredinom siječnja 2019. godine, nedugo nakon što je Solskjaer na klupi zamijenio Mourinha.

Manchester United ni tada nije igrao toliko sjajno koliko su rezultati bili dobri po dolasku Solskjaera. No, navijači Uniteda, baš kao i Neville, bili su uvjereni da su dobili trenera koji će igrati napadački nogomet i tako vratiti United u vrh engleskog i europskog nogometa.

Solskjaer bi u prosincu trebao dočekati svoju drugu godišnjicu na klupi Manchester Uniteda. Iza njega su četiri prijelazna roka i jedna cijela sezona. Iza njega je 297 milijuna eura potrošenih na nove igrače.

Njegovi najveći uspjesi su četvrtfinale Lige prvaka, polufinala Europa lige, EFL kupa i FA kupa te treće mjesto na tabeli iz prošle sezone kada je osvojio 66 bodova, a to je najmanji broj bodova koje je United osvojio još od sezone 2013/14. kada su momčad vodili David Moyes i Ryan Giggs.

Uostalom, Solskjaer u 78 utakmica na Unitedovoj klupi prosječno osvaja 1,79 bodova, što je slabije od učinaka koje su imali Van Gaal (1,81 u 103 utakmice) i Mourinho (1,97 u 144 utakmice). Njegov učinak najbliži je Moyesom (1,73 u 51 utakmici).

Lista trofeja i najvećih uspjeha, kao i prosječan broj osvojenih bodova nisu uvijek najbolje mjerilo. Nekada trener zaslužuje više vremena, kao što je Jurgen Klopp zaslužio više vremena u Liverpoolu pa je onda sezone bez trofeja zamijenio sezonama s osvojenim titulama u Ligi prvaka i Premiershipu.

Bez trofeja, a po rezultatima bliži je Moyesu nego Van Gaalu i Mourinhu

Kod Kloppa se od početka vidjelo da zna što želi i da stalno radi na tome, dok Solskjaer i dalje pokušava pronaći pravi stil za svoju momčad. Razlika je u tome što je Klopp u svojoj drugoj cijeloj sezoni igrao finale Lige prvaka, a Solskjaer u svojoj drugoj cijeloj nema nikakve argumente da vjeruje u takav uspjeh.

Pobjeda protiv Paris Saint-Germaina (2:1) jedna je od onih koji se žestoko slave u Manchester Unitedu, ali euforija zbog takve pobjede totalno zasjenjuje činjenicu da United do nje nije stigao napadačkim pristupom nego prihvaćanjem uloge autsajdera. Ona je još samo jedan dokaz da Solskjaer jako dobro priprema utakmice u kojima se postavlja kao autsajder, ali da se nije dokazao kao trener koji se može nametnuti svojim stilom igre.

Primjera radi, on je protiv PSG-a prvi put ove sezone zaigrao u formaciji s tri igrača u obrani. Može se kontrirati argumentom da su ga ozljede natjerale na to, ali činjenica je da su mu bila ozlijeđena tek dva igrača iz startne postave, a to su Harry Maguire i Mason Greenwood.

Ako su ga doista dvije ozljede natjerale da mijenja formaciju, onda je vrlo upitan roster s kojim raspolaže, jer dvije ozljede ne bi smjele biti razlog da velika momčad mijenja sustav igre. U tom slučaju, on je posljednja osoba koja se smije žaliti na roster, jer je dobrim dijelom utjecao na to da igrači poput Chrisa Smallinga, Ashleyja Younga, Romelua Lukakua, Andera Herrere i Alexisa Sancheza napuste klub čime je konkurencija u momčadi značajno oslabljena.

U najvećim pobjedama skoro svaki peti pas bio je duga lopta

Ako ga ozljede nisu natjerale, onda United još uvijek nije ni blizu razine na kojoj želi biti, a Solskjaer je tu skoro dvije godine.

Kako god, promjena sustava, posjed lopte, broj pasova i dugih lopti u utakmici iz Pariza govore da je United na teren izašao s ciljem da PSG-u ne dozvoli da razvije svoju igru.

Grafika: Sofascore za IndexSport

United je imao 39 posto posjeda lopte u Parizu, povezao je tek 274 pasa uz točnost koja je iznosila skromnih 79 posto. Od ukupno 348 pasova, njih 50 bile su duge lopte.

United je takvim pristupom zaslužio pobjedu i za razliku od nekih drugih pobjeda u sličnim utakmicama, ovaj put plan je bio odličan i sjajno je izveden.

No, vraćamo se na početak - United nije doveo Solskjaera da pobjeđuje na takav način, ali je pod njegovim vodstvom počeo slaviti takve pobjede i prihvaćati to kao svoj standard.

Kada se izvuku najveće Unitedove pobjede pod Solskjaerom, može se reći da tu spada ova pobjeda, zatim pobjeda nad PSG-om u osmini finala Lige prvaka 2019. godine, dvije pobjede nad Manchester Cityjem u prvenstvu prošle sezone i pobjeda nad Chelseajem u gostima prošle sezone u Premiershipu.

U tim utakmicama, United je čak tri puta imao posjed lopte manji od 30 posto, a nijednom nije imao veći posjed od 39 posto. Ukratko, prosječan posjed lopte United u tim susretima bio je tek 32,4 posto.

Sad ga čeka najgore

Prosječan broj upućenih udaraca prema protivničkom golu bio je 10,2. Ovdje vrijedi podsjetiti da je u pobjedi nad PSG-om 2019. godine United uputio tek pet udaraca, ali i postigao tri gola. Ta pobjeda se slavila kao da je United razbio PSG, a ustvari je prošao uz mnogo sreće.

Prosječan broj pasova u tih pet susreta bio je 243,2. U to se ubraja čak 46,6 dugih lopti, što znači da je skoro svaki peti pas Uniteda u tim susretima bio duga lopta.

Ako se takve utakmice gledaju samo kroz prizmu rezultata, onda se Solskjaeru ima na čemu čestitati, ali ako se na njih promatra kroz cjelokupnu sliku ideje kluba i Unitedove potrage za trenerom koji će donijeti napadački stil igre, onda nema puno prostora za optimizam.

Pozitivna stvar za Norvežanina je ta da je pomladio momčad, ali i tu postoji zamka. Kompletan roster je pomlađen, ali početna postava je mlađa tek za 19-godišnjeg Greenwooda. Preostali mladi igrači kojima Solskjaer daje najviše vremena u igri su Marcus Rashford (22) i Anthony Martial (24) kojima je Van Gaal prvi dao šansu te Scott McTominay (23) kojeg je Mourinho stavljao ispred Paula Pogbe. Mlad je i Aaron Wan-Bissaka koji ima 22 godine i koji je debitirao kod Solskjaera, ali nije hrabrost dati šansu igraču koji je doveden prošle godine iz Crystal Palacea, s reputacijom ponajboljeg beka lige, za 55 milijuna eura.

Za Solskjaera je najgore to što je pred njim tek sad buran period. Zbog koronavirusa raspored će biti sve teži pa će menadžer Uniteda morati puno više rotirati igrače. Uz veliki broj otpisanih (Jesse Lingard, Phil Jones, Marcos Rojo...), neće biti lagano stvarati rezultate i euforiju zbog koje se zaboravlja ideja koja je dovela Solskjaera na klupu.

Pročitajte više