Malta: Teško da smo mogli dobiti veće luzere od njih

KVALIFIKACIJE za SP 2010. Malta je u Skupini 1 završila debaklom prema kojem se čak i rezultati Andore u sličnim pokušajima mogu smatrati uspjehom.

> Grci o Hrvatima: Puno zvijezda, malo kemije!

> Gruzija: Prvi susreti sa selekcijom Dinamovog krvnika



U skupini gdje je premoćno slavila Danska, a Portugal se u posljednji tren na štetu Švedske ubacio u dodatne kvalifikacije, Malta je natjecanje u skupini nakon 10 utakmica okončala skorom: bez pobjede, jedan remi i devet poraza, uz gol razliku 0:26!

Punili su maltešku mrežu svi; od Danaca do preposljednjih Albanaca, a povijesni bod uspjeli su otrgnuti upravo potonjima u rujnu prošle godine na domaćem stadionu Ta' Qali, "malteškom Wembleyu".

Izbornik im je John Buttigieg, legenda nogometa na sredozemnom otoku, koji je od sredine 80-ih pa sve do 2000. odigrao čak 97 utakmica za Maltu a nastupao je čak i za engleske dugoligaše (Brentford i Swindon).

Nakon što je vodio Birkirakru (između ostalog i protiv Hajduka u pretkolu Kupa Uefa prije godinu i pol) preuzeo je reprezentaciju u ljeto prošle godine nakon što je Čeh Dušan Fitzel morao odstupiti zbog zdravstvenih problema.

Tko to tamo igra ?

Imena malteških reprezentativaca (osim Michaela Mifsuda) neće značiti ništa ni najzagrižnijim poklonicima Championship managera a gotovo svi igraju u malteškoj velikoj četvorci: Sliema Wanderers, Valletta, Birkirkara, Hbernians.


Jedini novi igrač koji je posljednjih godina pobudio kakvu-takvu pažnju je 23-godišnji ofenzivni veznjak Andre Schembri, koji je iz austrijskog Karntena nedavno prešao u Ferncvaros.

Osim dosadađšnjih ogleda supranika iz skupine kroz povijest kvalifikacija za velika natjecanja, interesantna je činjenica da se polovica naše skupine za Euro obračunala i u kvalifikacijskoj grupi za SP u Južnoj Africi. Grčka je izbornika plasman, Izrael i Letonija ne.

Dosadašnji susreti Hrvatske i Malte

10.10.1998. La Valleta, Kvalifikacije za EURO
Malta - Hrvatska 1:4 (Šimić, Vugrinec 2, Šuker)

21.08.1999. Zagreb, Kvalifikacije za EURO     
Hrvatska - Malta 2:1 (Stanić, Soldo)

30.03.2005. Zagreb Kvalikacije za SP
Hrvatska - Malta 3:0 (Pršo 2, Tudor)

07.09.2005. La Valleta Kvalikacije za SP    
Malta - Hrvatska 1:1 (Kranjčar)

Pročitajte više