Mamić želi Ćiru, a Marković i Uljan nekog mlađeg

U SRIJEDU je u Rusanovoj na rasporedu sastanak Stručne komisije HNS-a koja bi trebala odlučivati o novom izborniku. Dan kasnije prijedlozi idu na Izvršni odbor u kojem sjedi 19 članova. Ispravnije je reći 18 jer Igor Štimac zbog "afere Jedvaj" i kazne nema pravo glasa. Za novog izbornika mora glasovati najmanje 10 predstavnika.

Trenutni odnos snaga je 7:7. Možemo tu utakmicu nazvati "ekipa za Blaževića" (Mamić, Vrbanović, Vićan, Herjavec, Daraboš, Vučemilović, Galić) vs. "ekipa protiv Blaževića" (Marković, Zec, Uljan, Fiorentini, Katalenić, Friščić, Rossanda). Ključni su glasovi zasad neodlučnih Šarića, Brlekovića, Djedovića i Zirduma.

Tu dolazimo do paradoksa. Pravno gledajući, Marković ima pravo samo na jedan glas. Pravo veta ne postoji. Ali postoje lobiji, pa bi se glasovanje moglo pretvoriti u farsu na način da Marković "naredi" za koga dići ruku. Nedavno je spomenuo da bi htio nekog mlađeg, s Ćirom je odavno u ratu, a stranac ne dolazi u obzir. Dakle, po Markoviću su u konkurenciji Kranjčar i (Zagorac, a ne Slovenac!) Katanec.

Miroslav Uljan, šef Stručne komisije HNS-a, izjavio je novinaru Sportskih novosti da će se komisija u srijedu sastati i usuglasiti oko jednog ili nekoliko kandidata, te da bi u četvrtak trebalo biti objavljeno ime novog izbornika. Uljan također preferira novo lice, pa možemo zaključiti da su u igri Kranjčar, Katanec, Vulić, Vlak, možda čak i Šušak.

Tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nije toliki optimist. On smatra da bi se odluka mogla odgoditi do idućeg tjedna.

Zašto će Zdravko Mamić glasovati za Ćiru? Podsjetimo, Maminjo je Blaževića bukvalno istjerao iz Dinama, a sad mu ovaj treba. Razlog je jednostavan. Mamić je alfa i omega u Dinamu. Reprezentacija je najbolji izlog za prodaju. Uz to, Ćiro je najavio da bi forsirao mlađe igrače, a Mamić je kupio pola mlade reprezentacije. Dva i dva su četiri.

M.R.

Pročitajte više