Mandžukić umjesto Kranjčara, stigao Subašić

NIKAD krcatiji skromni i skučeni press centar u Rusanovoj. Uspjeli smo nabrojati čak 70 novinara, snimatelja i fotografa koje su zanimali popisi "mladog i starog" izbornika za reprezentativne akcije u rujnu.

>Cico Kranjčar nakon Nikine operacije: Jednom se i to moralo dogoditi

Kranjčar čak tri mjeseca izvan pogona

Nakon što je svoj posao odradio Dražen Ladić, na scenu je stupio Bilić, razočaran zbog ozljede i opreracije Nike Kranjčara. Nažalost, optimistične se prognoze nisu ostvarile i radi se o puno težoj ozljedi koja je zahtijevala operaciju. Portsmouthov će veznjak čak šest tjedana provesti na štakama nakon čega slijedi dugotrajna rehabilitacija. Povratak se očekuje tek krajem studenog.

"Sad samo se čuli s Nikom i doktorom Nemecom. Hvala Bogu da kucnem o drvo, operacija je prošla odlično, no Niko će s terena izbivati sigurno dva i pol do tri mjeseca. Svima nam je jako teško, znamo što on znači za reprezentaciju i koliki je to gubitak. No naši ciljevi i dalje ostaju isti."

Mandžukić ponovno u kadru

Umjesto Kranjčara priliku će dobiti Dinamov Mario Mandžukić koji se ponovno našao na Bilićevom popisu. I Kalinić je sad već tradicionalno još jednom zaslužio izbornikovo povjerenje pa je i njegovo ime na listi kandidata za Kazahstan i Englesku.

"Vidjet ćemo da li će HNL-ov napadački dvojac biti potreban. Sve će ovisiti o formi i stanju ostalih napadača. Mi ćemo nastojati njih što prije vratiti mladoj vrsti koju očekuju vrlo važne utakmice. No naravno da je A reprezentacija prioritet."

Subašiću pretpoziv

Svoju priliku dočekao je i mladi Hajdukov vratar Danijel Subašić. Doduše, za sada se radi samo o pretpozivu, no Bilić je dao do znanja da ozbiljno računa na mladu golmansku nadu i u budućnosti.

"Subašić je prirodnim putem, preko U-21 reprezentacije zaslužio pretpoziv jer prije u Zadru, a sad i u Hajduku odlično brani. Što je još bitnije, brani europske utakmice i ovo bi mu trebalo pomoći da dobije tih 10-ak posto iskustva i samopouzdanja. On je trenutačno dobio prednost pred nekim drugima no to ne znači da je njegovo mjesto zacementirano. Sve će ovisiti o njegovim daljnjim igrama", objasnio je Bilić.

Kazahstan je momčad ranga Estonije

Bilić je zamolio da ga se previše ne propitkuje o Engleskoj, kaže kako je trenutačno na tapeti Kazahstan, prvi protivnik Hrvatske u kvalifikacijama za SP 2010 u Južnoafričkoj republici.

"Kazahstan je dobar. To je jedna ozbiljna momčad koja je puno bolja od recimo Andore ili San Marina. Puno su bolji kod kuće gdje su se znali poskliznuti i momčadi kao Srbija ili Portugal. Vani gube skoro 80 posto utakmica no nije to momčad koju možete razbiti 5:0. To su uvijek rezultati poput 2:1, 3:1, 2:0. Znači radi se o momčadi ranga Estonije. Svi igrači su im iz domaće lige osim jednog koji igra u Rusiji."

Na koncu je usporedio predstojeće kvalifikacije sa onima za Euro u Austriji i Švicarskoj.

"To je sve vrlo slično. Dobro, možda su ove malo slabije u smislu da je Ukrajina malo slabija od Rusije, a da je Makedonija malo bolja od Kazahstana. Ali tu je zato jaka Bjelorusija. Neće biti lako, jer iako su nas i prije shvaćali ozbiljno, sada će se svi pripremati još ozbiljnije za nas. Posebno Engleska. Respektirali su oni nas i prije, ali je to sada nešto sasvim drugo."

Reprezentativci će se okupiti 31. kolovoza u Zagrebu odakle će odmah krenuti za Čatež. Utakmica protiv Kazahstana na rasporedu je 6. rujna, dok će Englezi na tapeti biti četiri dana kasnije.

Popis reprezentativaca:

Stipe Pletikosa (Spartak Moskva)
Vedran Runje (RC Lens)
Vedran Ćorluka (Manchester City)
Dario Šimić (AC Monaco)
Robert Kovač (Borussia Dortmund)
Josip Šimunić (Hertha Berlin)
Dario Knežević (Juventus)
Hrvoje Vejić (Tom Tomsk)
Ivica Križanac (FC Zenit St. Petersburg)
Niko Kovač (Red Bull Salzburg)
Danijel Pranjić (SC Heerenveen)
Nikola Pokrivač (AC Monaco)
Luka Modrić (Tottenham Hotspur FC)
Jerko Leko (AC Monaco)
Ognjen Vukojević (FC Dynamo Kijev)
Darijo Srna (Šahtar Donjeck)
Ivan Rakitić (SC Schalke 04)
Mladen Petrić (HSV)
Ivica Olić (HSV)
Ivan Klasnić (FC Nantes)
Nikola Kalinić (Hajduk Split)
Mario Mandžukić (Dinamo Zagreb)

Pretpoziv:

Danijel Subašić (Hajduk Split)

Marko Petrak
Foto: K.H.

Pročitajte više