Marca: Slovenac nema milosti. Barceloni prijeti izbacivanje iz Lige prvaka

Foto: EPA

"SKANDAL STOLJEĆA", kako ga nazivaju tamošnji mediji, potresa Španjolsku. Tužiteljstvo u Barceloni je prije mjesec dana podiglo optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella. Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španjolske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platili ukupno 8.4 milijuna eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju.  

Aleksander Čeferin, slovenski pravnik i predsjednik UEFA-e, izjavio je medijima u domovini da je slučaj Barcelone "ozbiljan, jedan od najozbiljnijih koje je vidio" i rekao kako Unija europskih nogometnih saveza detaljno prati slučaj te kako ne isključuje sankcije Barci. Marca, najčitaniji španjolski sportski list, tim povodom na udarnom mjestu objavila je tekst pod naslovom "UEFA će biti nemilosrdna. Traži brzo okončanje postupka i moguću kaznu za Barcelonu" u kojem piše:

"Barcelona drhti jer je indikativno tko je, kada i gdje dao jako izjavu"

"Barcelona drhti. Aleksandar Čeferin i UEFA se ne kriju. Njen predsjednik je jako iznenadio time što je 'Slučaj Negreira', u kojem je Barcelona, nazvao jednim od najozbiljnijih koje je vidio otkako je u nogometu. To je izjavio u tjednu u kojem UEFA održava kongres na kojem će predsjednik biti reizabran aklamacijom. Zato njegove riječi sada posebno jako odjekuju.

Barcelona je postala glavna tema nogometnog summita u Lisabonu. UEFA je jasno poručila da sve indikacije i dokazi pokazuju da je situacija s Barcom van kontrole i vrlo daleko od legalne. I onda predsjednik UEFA-e u javnost izađe izjavom nakon koje je izbacivanje Barcelone iz Europe vjerojatno."

"Odluka se očekuje do lipnja"

Marca piše kako Čeferin i UEFA inzistiraju na što bržem rješenju situacije s Barcelonom: "Žele najkasnije do lipnja odlučiti hoće li Barcelona iduće sezone igrati u Ligi prvaka. UEFA-ini postupci moraju biti u skladu s pravnim postupkom na španjolskom sudu, ali on će potrajati. Zato Čeferin želi požuriti s odlukom UEFA-e, jer ne dopušta da ni pod kojim okolnostima nad eurokupovima bude i najmanja sjena sumnje.

Barceloni ne želi dati da iskoristi odugovlačenje u slučaju kazne, zato što zna da bi se onda prvo obratila UEFA-inoj Komisiji za žalbe, pa onda Međunarodnom sportskom sudu (CIES) u Lausannei kako bi izborila smanjenje kazne ili privremenu mjeru, koja bi joj omogućila da se natječe u Ligi prvaka iduće sezone. Zato će UEFA inzistirati na odluci u lipnju, a vrijedi napomenuti da CIES u ovakvim slučajevima najčešće podržava odluku UEFA-e."

"Barceloni neće dopustiti odugovlačenje"

Španjolci poentiraju: "Eventualnu kaznu Barceloni izreći će neovisni odbor, kako naglašava Čeferin, ali poruke koje je katalonski klub dobio od nemilosrdnog slovenskog vođe europskog nogometa jasno pokazuju da je Barcelona u jako kompliciranoj situaciji. Čeferin je izjavom oglasio uzbunu i bio žestok kako inače nismo navikli od UEFA-e. Štoviše, njegova brutalna ocjena Barcelonine situacije daleko je teža od one kako je tretiraju u Španjolskoj."

Zašto Barcelona može biti izbačena iz Europe čak i ako nije osuđena?

Težina nedjela za koje se tereti Barcelonu te činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Europi sljedeće sezone. UEFA, naime, može i bez čekanja presude procijeniti da bi reputacija njenih natjecanja bila ozbiljno narušena samom prisutnošću kluba koji je optužen za kriminal. Članak 4 UEFA-inih pravila natjecanja to jasno govori.

U njemu se govori o zaštiti vrijednosti i duha nogometa na kojoj UEFA inzistira te napominje da klubovi za koje postoje indicije da su sudjelovali u namještanjima utakmica na nacionalnoj ili internacionalnoj razini ta pravila krše. UEFA ima pravo takvim klubovima zabraniti ulazak u europske kupove bez obzira na to što su se plasirali u njih.

Kada joj je konačno krenulo, prijeti joj izbacivanje iz Europe

UEFA je, inače, ranije od Barcelone zatražila službeno objašnjenje situacije, ali tada je afera bila "samo" pod istragom. To što je ona pretočena u optužnicu izazvalo je uzbunu i u Nyonu i na Camp Nouu.

Barceloni je, dakle, nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone u ozbiljnoj opasnosti, i to upravo kada se pod Laportom riješila ogromnog dijela dugova koji su je doveli na rub bankrota te dok suvereno ide prema naslovu prvaka, a u odličnoj situaciji je i u Kupu kralja. 

Barcelona je visokom sudačkom dužnosniku od 2001. do 2018. uplatila 8.4 milijuna eura

Na prvom sudskom ročištu početkom ožujka u Barceloni istoimeni klub državno odvjetništvo teretilo je za "korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja". Tužiteljstvo je objavilo: "FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca."

Optužena su i dva bivša predsjednika Barcelone. Ne i Laporta, iako je u tom razdoblju predsjednik bio prvi put

Zanimljivo, iako je u razdoblju za koje se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktualni, Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Usprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudaca u navedenom vremenu.

Laporta: Barcelona apsolutno nikad nije kupovala suce

Laporta mu je odgovorio kako nema šanse da će odstupiti, a optužbe protiv Barcelone krenule su tri dana nakon što je njen predsjednik izjavio: "Neka bude jasno da Barcelona nije nikad kupovala suce i da ih nije nikad ni namjeravala podmićivati. Apsolutno nikad."

Aferu su prošlog mjeseca otkrili novinari, točnije radiopostaja Ser Catalunya koja je objavila otkriće porezne uprave nakon pregledavanja poslovnih knjiga Negreirine tvrtke Dasnil 95. Barcelona je na njen račun između 2016. i 2018. uplatila ukupno 1.4 milijuna eura.

Barcelona priznala dio uplata: Dali smo novac kako bi nam uradili videokompilacije sudaca

Na privatni Negreirin račun uplatila je ukupno 7 milijuna eura od 2001. do 2018., kada je on prestao obnašati funkciju drugog čovjeka španjolske sudačke organizacije.

Barcelona je priznala uplate na račun tvrtke: "Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom konzultantu, kako bi nam radila videokompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja kako bismo sukladno tome instruirali igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima."

Čini se da to nije baš tako jer na ovo je 18 od 20 klubova La Lige reagiralo izdavanjem zajedničkog priopćenja u kojem su izrazili duboku zabrinutost otkrićem što je radila Barcelona. Jedini klub osim Barcelone koji nije reagirao je Real. Laporta je odgovorio da će Barcelona pokrenuti internu istragu oko isplata. 

Xavi je osvojio sedam titula i tri kupa u vrijeme dok je Barcelona plaćala milijune za suce

Xavi, trener Barcelone koji je kao ključni igrač kluba u spomenutom razdoblju osvojio sedam španjolskih prvenstava i tri kupa, izjavio je da nema nikakvih saznanja o plaćanju sucima i kako nikada nije osjetio da ih oni favoriziraju. "Uvijek sam i kao igrač išao na pobjedu, ali fer. Da sam samo na trenutak pomislio da moj klub vara, pokupio bih se kući."

 

Pročitajte više