LIGE PETICE

Marcelo: Noć prije finala LP-a mislio sam da ću umrijeti

Foto: EPA

MARCELO je u tekstu koji je napisao za Players' Tribune otkrio da je prije finala Lige prvaka 2018. između njegovog Reala i Liverpoola trpio teške napadaje panike.

"Iako sam u nogometu do tada prošao i osvojio sve, te se naučio nositi s pritiskom, presing pod kojim sam ja, ali i ostali suigrači bili prije tog finala bio je nepodnošljiv. Nisam mogao disati, jesti, spavati. Nastojao sam ne paničiti, ali sam shvatio da mi je najveća želja da se ne poserem u gaće." iskreno priznaje Marcelo i nastavlja:

"Najveći pritisak skupio mi se u prsima. Ne mogu opisati njegovu težinu i stisak. I nema to veze sa živcima i živčanošću, to je normalno u nogometu."

"Najgore mi je bilo u svlačionici neposredno prije utakmice. Završni, najveći pritisak skupio mi se u prsima. Ne mogu opisati njegovu težinu i stisak. I nema to veze sa živcima i živčanošću, to je normalno u nogometu. Ovo je bilo nešto potpuno drugačije. Kažem ti brate, gušio sam se. Sve je počelo večer prije finala. Nisam mogao raditi baš ništa drugo nego samo misliti na utakmicu. Moja žena Clarice bjesnila je na mene jer sam zbog nervoze prije utakmica grizao nokte i konačno me prije par godina natjerala da prestanem s tim. Ali kada sam se ustao iz kreveta na dan utakmice, nisam imao nijedan nokat. Kažem vam, nije to imalo veze sa živcima. Nervoza je normalna prije najvećih utakmica, tko je tada ne osjeća jednostavno nije čovjek. Ali ovo je bilo nešto nedoživljeno. Ponavljam, samo sam se trudio ne posrati u gaće."

"Razmišljao sam da potražim liječničku pomoć, ali me brinulo da mi onda neće dati da igram. A nije bilo šanse da ne igram to finale."

Marcelo pokušava objasniti zašto je kao igrač koji je već prije tog finala tri puta osvajao Ligu prvaka, upravo prije Liverpoola osjećao takav pritisak: "Mi smo osvojili dvije prethodne LP zaredom i svi su htjeli da ovaj put pobiejdi Liverpool. Osim toga, imali smo priliku ući u povijest trostrukim uzastopnim trijumfom u Ligi prvaka i zbog toga smo neminovno osjećali ogroman teret tog podviga. Ali od svih nas u Realu mene je pritisak najgore pogodio. Razmišljao sam da potražoi liječničku pomoć, ali me brinulo da mi onda neće dati da igram. A nije bilo šanse da ne igram to finale. Morao sam nešto dokazati sebi i drugima."

'"Marcelo treba kupiti Salahov poster, staviti ga na zid i moliti se ispod njega svake noći."

Brazilska legenda otkriva što i kome: "Par dana prije finala Realova legenda Jorge Valdano na novinarsko pitanje kako ću ja čuvati Mohameda Salaha odgovorio je 'Marcelo treba kupiti Salahov poster, staviti ga na zid i moliti se ispod njega svake noći.' Dakle nakon što sam ja u Realu bio već 12 godina i osvojio tri Lige prvaka, bivši istaknuti igrač tog kluba ovako me omalovažio na televiziji. Tim komentarom me želio potopiti. Ali umjesto toga me maksimalno motivirao."

"Ako moram umrijeti ovdje noćas, e jebiga onda. Umrijet ću."

Još važnije od toga za Marcela je bilo: "Želio sam ući u povijest i da me djeca u Brazilu gledaju onako kao što sam ja gledao Roberta Carlosa. Želio sam da počnu puštati kosu kako bi izgledali kao ja. S takvim razmišljanjima sam sjedio u svlačionici pokušavajući disati i mislio sam 'Koliko djece na svijetu igra nogomet? Koliko njih sanja o nastupu u finalu Lige prvaka? Milijuni, milijuni, milijuni... Zato se smiri brate i veži kopačke.' Znao sam da ću ako se uspijem dočepati terena biti dobro. Meni se ništa loše ne može dogoditi na terenu. Bez obzira kakvo ludilo tamo bilo oko mene, kada imam loptu na nozi, prestajem razmišljati. Sve je tiho, mirno. Kada sam konačno izašao na teren još uvijek sam teško disao i pomislio sam: Ako moram umrijeti ovdje noćas, e jebiga onda. Umrijet ću."

Marcelo nije umro, nego je pobjedom nad Liverpoolom (3:1) osvojio treću uzastopnu i četvrtu Ligu prvaka s Realom ukupno. 

Pročitajte više