Marcos Baghdatis - iz male zemlje u veliko finale

MLADI Cipranin Marcos Baghdatis je na prvom Grand Slamu sezone pokazao kako ga ne interesiraju "mrvice sa stola".

20-godišnji tenisač, osim što je na turnir došao kao totalni "autsajder", sportskoj javnosti je bio prilično nezanimljiv do 22. ovog mjeseca kada je kući poslao drugog nositelja Amerikanca Andya Roddicka.

Baghdatisa, porijeklom Grka, u Melbourneu je bodrila brojna grčka iseljenička zajednica, te je talentirani sportaš na krilima podrške navijača uspio izboriti slijedeće kolo. Praksu s početka turnira je nastavio i protiv našeg Ivana Ljubičića kojeg je, doduše uz puno napora, uspio savladati nakon pet setova igre.

Ni time se nije zadovoljio pa je dva dana kasnije kući poslao i četvrtog nositelja Argentinca Davida Nalbandiana i dogurao do finala sa Švicarcem Rogerom Federerom.

Baghdatis je u karijeri odigrao 31 profesionalni turnir, od čega ih je 15 osvojio. Na svjetskoj ljestvici trenutno drži 54. mjesto, a prema službenim podacima do australskog Grand Slama je zaradio nešto manje od 400.000 dolara.

Nakon rušenja svih prepreka Baghdatis je neprestance zahvaljivao navijačima koji su mu pružali podršku u Melbourneu. No, tek nakon prolaska u finale otkrio je glavne motivatore svoje igre. Riječ je o njegovoj majci Androulli i djevojci Camilli Neviere.

"Super je imati ju pored sebe. Odlična je osoba, puno mi pomaže i zajedno se odlično zabavljamo. Djevojka mi pomaže tako što nikad ne pričamo o tenisu." - otkrio je Baghdatis uoči sutrašnjeg finala.

No, "Cipranin s osmijehom", kako ga neki nazivaju, otkriva kako će eventualnu pobjedu posvetiti svojoj majci kojoj je "neizmjerno zahvalan zbog toga što se puno žrtvovala" i jer je ona "osoba koju najviše voli".

I.K.

Pročitajte više