Marković: Naučili smo na uspjeh, Biliću neće biti lako

VLATKO MARKOVIĆ, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza je novom izborniku Slavenu Biliću pružio podršku, ali ga i upozorio kako pred njim nije lak put. Naime, ugovor formalno vrijedi na dvije godine, ali imperativ je plasman na Europsko prvenstvo 2008. godine.

"I selektor i trener su igrali u našoj reprezentaciji, momci su koji su shvatili koliko je važna trenerska akademija, te kako ju je neophodno završiti kako bi mogli raditi ovaj posao, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu." - obratio se novinarima Marković nakon što je Izvršni odbor potvrdio izbor Bilića za novog izbornika.

Konkurencija među kandidatima je bila velika, nekoliko hrvatskih kandidata te čak 15 stranih stručnjaka je željelo raditi s našom reprezentacijom. U Savezu su se ipak odlučili za "naše momke". Kriterij je, osim škole, znanja jezika, sportske prakse bilo i radno iskustvo. Uz to, izabrani kandidati su imali iskustvo nastupa s reprezentacijom te eminentnim klubovima.

"Bivši su reprezentativci uspješno vodili mladu selekciju i samo je Bilićeva nesretna bolest odredila rasplet grupe u europskim kvalifikacijma U-21 reprezentacija. Dobili su veliko povjerenje, ali i obavezu i odgovornost, jer mi smo naučili na rezultate i uspjeh. U njihovom ugovoru će biti određene prava i obaveze, a imperativ je nastup na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj." - naveo je predsjednik HNS-a.

Marković je naveo kako je Bilićeva i Asanovićeva odlučnost uvjerila da imaju znanja, snage i moći hrvatsku reprezentaciju odvesti "tamo gdje želimo".

"Obojica su dva velika igrača par excellance, iako su i ostali kandidati, poput Vlaka, Katalenića i Ivkovića, izuzetno kvalitetni." - dodao je.

Marković je dodao i kako je na ovaj izbor utjecao i javni konsenzus, misleći na postotak ljudi i trenera koji su bili na Bilićevoj strani, ali je odgovorio na medijska podmetanja.

"Laži koje su nekim medijima ovih dana izlazile, to je zaista sramota. Moj mobitel je bio dostupan svima 24 sata dnevno, no ubuduće ću isključivo izjave davati u Rusanovoj te tražiti autorizaciju. Počelo je laganje sa gospodinom Svilokosom, lijepili su mi etiketu kako imam nešto protiv njega jer je Srbin, a ovo sa crncima je bilo previše. U svojoj sam karijeri trenirao 50 crnaca, radio kao instruktor FIFA-e u Africi niz godina, a kako znate tamo žive isključivo bijelci." - cinično je zaključio Marković.

Tekst i foto: S.H.

Pročitajte više