Martin Harnik: Werderov novi "Killer"

OPASNOST za Dinamov gol će u utakmici godine ponajprije prijetiti od 20-godišnjeg napadača koji je prošli tjedan u premijernim utakmicama za austrijsku reprezentaciju i Werderovu seniorsku momčad postigao zgoditke, iako je u obje utamice ušao s klupe.

Harnik se nije mogao raspucati u boljem trenutku za Werder, jer Sanogo je ozlijeđen, Rosenberg neefikasan, Schindler nevidljiv i čini se kako će upravo Harnik i jedini preostali napadač, Hugo Almeida (koji je u Bremenu Werder vratio u život) biti udarni dvojac Werdera na Maksimiru.

Napad Almeida - Harnik se Schaafu, preko svake mjere bremenitom brigama, dosita nameće kao najbolje riješenje, a ako austrijski reprezentativac nastavi sa formom koju demonstrira posljednja dva mjeseca, to neće biti dobro za Dinamo. Mada on Ivankoviću sigurno nije nepoznanica, jer je Harnik igrao i začudo nije zabio, posljednjih 15 minuta prvog dvoboja na Weseru, kada je zamijenio Carlosa Alberta.

Ljeto iz snova

U lipnju je napunio 20 godina, a mjesec dana poslije je bio jedna od najvećih zvijezda Svjetskog prvenstva U-20 reprezentacija igranog u Kanadi, gdje je Austrija dogurala čak do polufinala zahvaljujući u velikoj mjeri upravo njemu. Češka je bila previsoka prepreka, ali Harnik se "osvetio", mjesec dana poslije u debiju za seniorsku reprezentaciju Austrije.

Werderov napadač je u prijateljskom ogledu, igranom u srijedu, ušao u igru u 72.minuti i samo sedam minuta poslije hladnokrvno matirao velikog Petera Čecha. Primirio je loptu koju mu je nabacio Stranzl i savladao češkog golmana.

Tri dana poslije, u dresu Werdera je Nurnbergu postigao pobjednički gol osam minuta nakon što je zamijenio Rosenberga: Schulz ga je poslužio na lijevoj strani a napadač se sjajnom varkom tijela oslobodio čuvara Reinhardta i uputio precizni udarac u bliži kut vratara Blažeka. Dinamovcima bi bilo najbolje da Harnik ponovi učinak iz posljednje minute regularnog dijela i sudačke nadoknade, kada nije iskoristio dvije izgledne prilike za povećanje vodstva.

Njegovim golgeterskim podvizima u posljednje vrijeme dodajmo i dva zgoditka u kup utakmici Werderove druge momčadi protiv Kolna, zahvaljujući kojima su rezerve zelenih preokrenule zaostatak od 0:2 i slavile 4:2, kao i gol u prvom nastupu za austrijsku U-21 reprezentaciju, koji je postigao  protiv "svoje" Njemačke - rođen je u Hamburgu i ima dvojno austrijsko i njemačko državljanstvo jer mu je otac Austrijanac.

Harnik je prešao u Werderovu drugu momčad prije dvije godine iz nižerazrednog Viera za 12 tisuća eura, a prema transfermarktu, nakon vrtoglavih uspjeha u samo dva posljednja mjeseca, cijena mu se "učetrdeseterostručila" i sada vrijedi pola milijuna eura, naravno s tendencijom rasta.

O vrijednosti mladog napadača govor i podatak da je njegov impresario glasoviti Jurgen Milewski, koji zastupa interese mnogih sadašnjih i nekadašnjih vedeta sa bundesligaških travnjaka: Asamoaha, Salihamidžića, Böhmea, Jeremiesa, a njegovi štićenici su i braća Kovač.

Zvonko Alač

Foto: AFP

Pročitajte više