Mateša predao kandidaturu za predsjednika HOO-a

PREDSJEDNIK Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša podnio je danas službenu kandidaturu za čelnika krovne hrvatske športske organizacije i u iduće četiri godine, odnosno do završetka Olimpijskih igara u Pekingu 2008.

Na konferenciji za novinare uoči predaje kandidature Mateša je izjavio da je njegova kandidatura ovisila o uspjehu naših športaša na Igrama u Ateni te da se ne bi ponovno kandidirao, da nisu postigli takav uspjeh.

Po njegovim riječima 17 saveza olimpijskih i šest neolimpijskih športova, koji su uz zajednicu športskih udruga Međimurske županije i Antuna Vrdoljaka, pismeno poduprli njegovu kandidaturu, od njega očekuju da se u novom mandatu izbori za veće ovlasti Vijeća i Skupštine te da omogući nadzor, demokratizira i raščisti odnose u HOO-u. Istaknuo je da ne želi biti predsjednik koji nimalo ne može utjecati na odnose u HOO-u, a da prije nije ni želio ni mogao raščistiti te odnose jer je najprije htio riješiti dugove od gotovo 18 miljijuna kuna, zbog kojih je HOO 2002. bio pred stečajem, i stvoriti najbolje uvjete hrvatskim športašima za nastup na Olimpijskim igrama u Ateni.

Službeno, Matešu su za prvog čovjeka HOO-a istaknuli rukometni i jedriličarski savez, a osim njih su ga poduprli nogometni, stolnoteniski, plivački, boksački, mačevalački, košarkaški, judaški, klizački, streljački, kajakaški, skijaški, taekwondoaški, atletski, teniski i vaterpolski savez. Stoga je Mateša ponosno istaknuo da njegovu kandidaturu podupire 85 posto hrvatskih športaša.

Predsjednik HOO-a rekao je da službeno ne zna tko će biti protukandidat, ali da se u demokratskoj proceduri svatko može natjecati.

Mateša je na prošlim prijevremenim izborima u HOO-u, koji su nakon ostavke Zdravka Hebela održani 2002., sa 74:39 glasova uvjerljivo pobijedio protukandidata Lucijana Sušnja.

Inače, Opća i Izborna skupština HOO-a održat će se 22. listopada u 12 sati u hotelu "Panorami", a o novom predsjedniku HOO-a odlučivat će 35 predstavnika olimpijskih športova u Skupštini HOO-a koji imaju po dva glasa, 23 predstavnika neolimpijskih športova i 21 predstavnik zajednica športskih udruga, saveza i županija te grada Zagreba koji imaju po jedan glas. Po pravo glasa imaju i predstavnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Hrvatskoj i tri predstavnika Kluba olimpijaca u Hrvatskoj.

Dakle, ako svi budu nazočili Skupštini, o novom će predsjedniku HOO-a odlučivati 83 predstavnika sa 118 glasova, a pobjednik će postati kandidat koji skupi najmanje 60 glasova.

Pročitajte više