U TIJEKU SASTANAK

Mišković i Kustić stigli u Split zbog reprezentacije, Poljud čuvala policija

Foto: Index

U 10:30 sati na Poljudu je počeo sastana predstavnika Grada Splita, Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza. 

Na Poljud su prvi stigli predstavnici HNS-a. Automobilom su ušli u krug stadiona prije novinara te ih nismo vidjeli uoči sastanka. Na stadion su ušli sa zapadne strane. Delegaciju HNS-a predvode Damir Mišković, dopredsjednik HNS-a i Marijan Kustić, prvi operativac Saveza. 

Potom su stigli hajdukovci, predvođeni Marinom Brbićem, predsjednikom Uprave kluba. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije sastanka je poručio:

"Grad je ovdje da pomogne riješiti probleme, ovo nije stranačko pitanje kao što se predstavlja. Očekujem dogovor! Poslije niza godina HNS i Hajduk počinju razgovarati i to je izvrsna stvar. Šteta što nisu do sada".

Uz Oparu su na sastanak u ime Grada došli Igor Stanišić, Domagoj Maroević, Mate Omazić, Duje Sučić i Josip Župić.

Sastanak mnogi nazivaju povijesnim jer nogometni savez pod svaku cijenu želi vratiti reprezentaciju Hrvatske u Split, četiri godine nakon sabotaže svastikom na Poljudu. 

No, riječ je prije svega o stranačkom sastanku HDZ-a, na kojem će saborski zastupnik HDZ-a i šef nogometnog Saveza Marijan Kustić sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom dogovarati gostovanje reprezentacije u Splitu, dok će Hajduk na Poljudu biti gost i aktivno sudjelovati samo u razgovoru oko uvjeta koje su davno postavili pred HNS, u cilju rješavanja problema u hrvatskom nogometu. 


Novinari pred Poljudom čekaju sastanak 

Podsjetimo, Hajduk se prijavio za organizaciju kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. između Hrvatske i Mađarske u studenome, nakon što su ga HDZ-ovi lavovi, Kustić i Opara odvukli na sastanak u središnjicu HNS-a početkom travnja. Sastanak je trebao biti tajan, ali dolazak Hajdukove delegacije u zgradu Saveza nije mogao ostati nezamijećen. Dio navijača Hajduka žestoko se usprotivio pomirbi s HNS-om, a situacija ne odgovara ni Našem Hajduku, udruzi koja okuplja navijače i suvlasnike kluba. Hajduk se potom povukao iz aktivne uloge u pregovorima, dok je splitsko Gradsko vijeće izglasalo stav da reprezentacija mora doći u Split.  Za ovu prigodu naglašava se i kako je stadion u vlasništvu većinskog vlasnika Hajduka, Grada Splita. Reprezentacija bi, dakle, trebala gostovati u Splitu bez obzira na volju Hajduka. Nakon što je HDZ-ov gradonačelnik Opara objavio da Split želi gledati svoju reprezentaciju na Poljudu, jasno je da će Hajduk u političkoj akciji povratka reprezentacije u Split nastojati zadržati status promatrača. To bi možda i imalo smisla da se Hajduk nije službeno kandidirao za domaćinstvo utakmice s Mađarima u studenome.

Šuker ne dolazi, Hajduk ga ne priznaje kao legitimnog predsjednika 

Poznato je da Hajduk ne želi sjesti za stol s Davorom Šukerom, a zna se i da fiktivni predsjednik HNS-a nema interesa za domaće teme i nacionalnu ligu.

Zato nam je Kustić, aktualni šef HNS-a, mogao samo potvrditi da Šuker neće nazočiti sastanku na Poljudu, kada bi predstavnici Grada Splita, HNS-a i Hajduka za sat vremena trebali riješiti probleme koji traju 15 godina i dovući reprezentaciju Hrvatske u Split.

"Davor je poslovno odsutan, ali naša delegacija bit će jaka i jedva čekamo sastanak", prije puta kazao nam je Kustić, inače Plenkovićev čovjek za specijalne zadatke u mjestima poput Splita i Like. 

Hajduk je uoči sastanka izdao službeno priopćenje, u kojem navode da su "pozvani na Poljud na sastanak" te naglašavaju da svoj stav neće mijenjati ako odnos na relaciji Split - HNS ne doživi korjenite promjene.

"Klub je spreman aktivno sudjelovati na sastanku u ponedjeljak na Poljudu isključivo s ciljem razgovora o prvim koracima prema transparentnijim i poštenijim odnosima prema svim klubovima, s ciljem otklanjanja godinama gomilanih problema. Tek kad se te promjene počnu događati, odnosno kad se uvjerimo da čelnici HNS-a konačno s riječi prelaze na konkretna djela, HNK Hajduk je spreman preuzeti aktivnu ulogu u procesu organizacije odigravanja neke od sljedećih utakmica naše reprezentacije", poručili su iz Hajduk. 

HNS već kasni s dogovaranjem domaćinstva, UEFA produljila rok

HNS već kasni s dogovaranjem domaćinstva. Prema pravilnicima UEFA-e, utakmica bi trebala biti dogovorena 120 dana prije odigravanja, a taj rok probijen je 6. lipnja. Nakon toga je UEFA dala HNS-u još dva tjedna u kojima je trebao riješiti problem, ali i taj rok je probijen 20. lipnja.

No, Opara i Kustić, činovnici HDZ-a, dobili su jasan zadatak koji je sve bliže rješenju. S druge strane, takav "deal' sigurno će izazvati žestok otpor navijača koji se nakon godina borbe protiv HNS-a i Zdravka Mamića trebaju zadovoljiti isprikom ljudi koje je on doveo. Danas je možda puno jasnije i zašto članovi Izvršnog odbora nogometnog saveza, a koji nije ništa drugo nego krilo jedne stranke, primaju premije u Savezu. Istovremenim podizanjem ruku oni su posljednja stepenica u izvršavanju političke volje u Savezu te daju legitimitet odlukama koje se očigledno ne donose na sastancima Izvršnog odbora. Da je drugačije, Davor Šuker, fiktivni predsjednik HNS-a, znao bi kakav je stav njegova Izvršnog odbora i ne bi svojim izjavama u potpunosti kontrirao odlukama donesenim u njegovu uredu, što je bio slučaj proteklih sana. 

Hajduk je prošle godine Šukeru i članovima Izvršnog odbora HNS-a službeno zabranio ulaz u svečanu ložu na Poljudu. Nakon finala Kupa u Vinkovcima, nezadovoljni suđenjem poslali su vrhu Saveze replike prozirnih medalja i priopćili da više ne smiju ući u ložu splitskog kluba.

SEDAM ZAHTJEVA HAJDUKA 

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode

2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja  natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)

4. Transparentni financijski izvještaji.

5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)

6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.

7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu

 

Pročitajte više