MLADIĆ PRAZNI STADIONE SRBIMA Zvezdu i Partizan UEFA optužila za rasizam

Foto: Telegraf, Twitter

DISCIPLINSKA komisija UEFA-e pokrenula je postupak protiv Crvene zvezde, Partizana i Zenita zbog "rasističkog ponašanja". 

Za najozbiljniji prijestup prema pravilima europske nogometne unije, dva srpska i jedan ruski klub optuženi su jer su njihovi navijači prošlog tjedna na utakmicama Europske lige transparentima i pjesmom veličali ratnog zločinca Ratka Mladića.
 
Zapovjednik Kninskog korpusa tijekom rata u Hrvatskoj te vojske Srba u BiH, pod čijim su naredbama od Šibenika i Škabrnje do Sarajeva i Srebrenice ubijeni, mučeni i protjerani deseci tisuća civila te uništene stotine gradova i sela, upravo je u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina i genocida. 
 
Takav zločinac i masovni ubojica mnogim je Srbima i dalje heroj kojeg treba veličati, posebno dan nakon spomenute presude. U slavlju psihopata Mladića posebno su se istaknuli navijači navedenih klubova.
 
Delije su na Zvezdinu gostovanju kod BATE-a razvili transparent "Hiljadu doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi", dok su Grobari na domaćoj Partizanovoj utakmici s Young Boysima podigli "Nek je tvojoj majci hvala" i zastavu s motivom bedža koji je Mladić nosio prilikom izricanja presude.
 
Kako smo već napominjali, beogradski klubovi tako su to odigrali mudro jer, kako vidite, nitko od njih nije izrijekom spomenuo ime i prezime jednog od najgorih zločinaca suvremene europske povijesti, kako bi svoje klubove spasili kazne igranja pred praznim tribinama, a opet su "odradili dužnost" - iskazali poštovanje krvoloku.
 
Zanimljivo, Partizanov generalni direktor Miloš Vazura u reakciji na optužbe iz UEFA-e također u obranu svog kluba nudi argument da navijači nisu naveli ime osobe na koju se poruka odnosi, pa da tako nema ni osnova za kaznu. 
 
Navijači ruskog Zenita nisu imali problema s imenovanjem zločinca. Povodom gostovanja Vardara u Sankt Petersburgu, u znak potpore pravoslavnoj braći, razvili su transparent s natpisom "Ratko Mladić, srpski heroj".
 
Zenit kao pobjednik skupine odlazi u nokaut fazu Europske lige, gdje mu prijeti igranje pred praznim stadionom.
 
UEFA je najavila da će klubove čiji navijači budu slavili Mladića kazniti igranjem sljedeće europske utakmice pred praznim stadionom.
 
I dok Zenitu takva kazna prijeti, Zvezdi i posebno Partizanu je čak i izgledna jer su recidivisti i to zbog rasizma.
 
Za to nedjelo (između ostalog) na utakmicama protiv Budućnosti i Olympiacosa u pretkolima LP-a, UEFA ga je već kaznila početkom ove sezone pa je Partizan domaće utakmice protiv Videotona u play-offu EL-a i protiv kijevskog Dinama u skupini EL-a morao igrati bez navijača. Uz to je kažnjen sa 130 tisuća eura. 
 
Zvezda može biti kažnjena igranjem bez navijača na odlučujućoj utakmici zadnjeg kola protiv Kolna, gdje bi pobjedom osigurala nokaut fazu EL-a.
 
Partizan je već prošao skupinu, a u zadnjem kolu igra u Kijevu, pa bi bez publike mogao biti u domaćem susretu eliminacijske faze.

Pročitajte više