MMA borac bez noge želi postati profesionalac

MATT BETZOLD, 26-godišnji dosadašnji amaterski MMA borac iz Phoenixa koji ima samo jednu nogu, želi se baciti u profesionalne vode nakon uspješnog starta amaterske karijere. Hoće li Betzold postati "profić" ili ne, odlučit će Komisija u Arizoni, a iako nema nekog striktnog pravila, do sada je bila praksa da dozvolu dobivaju borci s minimalno pet borbi u amaterskoj konkurenciji.

No, broj borbi nije jedina prepreka za Betzolda koji je veliku bitku vodio da bi uopće debitirao u kavezu. Razumljivo, svi su bili skeptični kada se čovjek s protezom odlučio prijaviti za jedan tako zahtjevan pothvat kao što je to borba slobodnim stilom.

U amaterskim borbama, naime, nisu dozvoljeni udarci u glavu dok je protivnik na podu, a kako se Betzold zbog svoje proteze bori s koljena (što se smatra da je na podu) nije sasvim jasno kakva će pravila biti upotrijebljena za njega. Komisija je zabrinuta za Betzoldovu sigurnost jer će većinu vremena u svakoj borbi provesti na parteru, a udarci su u profesionalnoj konkurenciji tada dopušteni.

"Dokazao sam da nedostatak moje noge ne utječe na moje sposobnosti. Shvaćam da Komisija mora razmišljati o sigurnosti boraca, no ako sam dominantan u odnosu na sve druge borce u parteru, ne razumijem zašto se ne bih mogao boriti", objasnio je Betzold koji u dosadašnjoj amaterskoj karijeri ima četiri pobjede i jedan poraz.

Pročitajte više