LIGE PETICE

Mourinho je jednom riječju pokazao koliko dobro poznaje Rim

Foto: EPA

VIJEST da će Jose Mourinho od iduće sezone voditi Romu je tema dana u talijanskom nogometu. Slavni portugalski trener na Instagramu je objavio poruku kojom se obraća navijačima svojeg novog kluba.

"Zahvaljujem obitelji Friedkin što su me odabrali da vodim ovaj sjajan klub i što su me učinili dijelom njihove vizije. Nakon što sam se susreo s vlasnicima i Tiagom Pintom, odmah sam shvatio kolika je ambicija ovog kluba. Ova težnja i ovaj nagon isti su oni koji su me uvijek motivirali i zajedno želimo izgraditi pobjednički klub u godinama koje dolaze. Nevjerojatna strast navijača Rome uvjerila me u to da se prihvatim posla i jedva čekam početak sljedeće sezone. U isto vrijeme želim Paulu Fonseci puno sreće i molim medije da shvate da ću davati izjave u dogledno vrijeme. Daje Roma", napisao je Mourinho.

Upravo je pozdrav "Daje Roma" zbunio sve njegove fanove koji ne govore talijanski. Naime, većina talijanskih klubova uz ime kluba ima poklič "forza" koji se može prevesti kao "naprijed". Riječ "daje" je rimska inačica tog pozdrava, a navijači Rome posebno njeguju lokalni dijalekt.

Tako primjerice navijači Lazija koriste poklič "forza", što donekle odražava činjenicu da je njihova navijačka baza nešto izvan antičkog centra Rima, gdje se priča drugačije nego u drugim dijelovima grada. Mourinho je ovime pokazao da odlično razumije talijansku i rimsku kulturu, a navijači Rome su oduševljeno reagirali na društvenim mrežama.

Uskoro je Portugalac objavio i kako ima novu, prigodnu maskicu za mobitel.

Pročitajte više