PREMIERSHIP

Mourinho kaže da bi s rezervama Cityja bio prvak Engleske. Je li u pravu?

Foto: Guliver Image/Getty Images

"ČETIRI ekipe mogu osvojiti naslov. City, Tottenham, Liverpool i City B. Kada sam jučer pogledao njihovu klupu, mislim da bi se i oni mogli boriti za titulu", rekao je jučer Jose Mourinho koji će do daljnjega raditi kao stručni komentator televizije Sky Sports.

Portugalski stručnjak otvorio je tako temu dubine kadra, odnosno širine klupe, i koliko je to zapravo važno u borbi za titulu te koliko do izražaja dolazi upravo u ligaškom sustavu natjecanja. Vjerojatnost ozljeda je zbog prevelikog broja utakmica i tijesnog rasporeda vrlo velika. To predstavlja problem onima koji jurišaju na trofeje na više frontova odjednom.

Manchester City pokazao je prošle sezone koliko je to zapravo važno. Sa šest uzastopnih pobjeda u svakom, osvojili su FA i engleski Liga kup i to praktički s drugom, B momčadi. Pritom su postigli 41 gol, a primili ih tek tri. I dok su u Ligi prvaka ispali u četvrtfinalu od Tottenhama nakon kontroverznih VAR odluka, gotovo polovicu kola od ukupnog broja proveli su na prvom mjestu u Premier ligi i zasluženo odnijeli naslov ispred Redsa.

Mourinhova izjava nas je potaknula da pogledamo kakvim B momčadima raspolaže najboljih šest momčadi engleske Premier lige te vas upitamo bi li ijedna mogla osvojiti prvenstvo ili barem dohvatiti mjesto u gornjem dijelu tablice.

Man City

Pep Guardiola na raspolaganju ima nevjerojatan kadar igrača. O njegovoj dominaciji u Engleskoj pisali smo brojne analize, ali se rijetko spominje široka klupa Manchester Cityja krcata igračima svjetske klase. Nekima je nepojmljivo da je prvenstvo protiv West Hama u Londonu Sergio Aguero započeo s klupe za pričuve, ali ne i Guardioli. Katalonac zna cijeniti ono što ima na raspolaganju i njegove stalne rotacije u momčadi gotovo su besprijekorne.

Iz kola u kolo izuzetno je teško pogoditi koga će Pep staviti u početni sastav, što preziru mnogi igrači fantasyja diljem svijeta. Pravilnom preraspodjelom minutaže Pep održava svoju momčad svježom tijekom cijele sezone. U svakom trenutku na svakoj poziciji ima više klasnih rješenja, a to je velika prednost pred rivalima, pogotovo kad u prvi plan dođu ozljede.

Tako su Građani velik dio prošle sezone proveli bez Kevina De Bruynea i Benjamina Mendyja, ali su bez obzira na to osvojili naslov ispred Liverpoola. Kad bi i zakašljucali u kritičnim periodima sezone, bilo bi to zbog umora Fernandinha koji je bio jedini koji može odigrati u ulozi zadnjeg veznog kakvog Pep želi. Kupovinom Rodrija iz Atletica ovog ljeta Manchester City riješio je i taj problem.

Liverpool

Liverpool nema dubinu kadra kakvu ima Manchester City, ali je Jürgen Klopp potezima na tržištu tijekom transfernih rokova dao do znanja da dobro pazi na taj segment svog posla. Divock Origi i Xherdan Shaqiri pokazali su se ključnima u trenucima kad je Liverpoolova početna jedanaestorka počela padati u formi zbog umora.

Sjetimo se samo Salahovog golgeterskog posta koji je trajao nekoliko kola, a u kojem su utakmice nerijetko rješavali na individualnu kvalitetu određenih pojedinaca. Nekad bi to bio Shaqiri, nekad Origi, a važan za Redse bio je i Daniel Sturridge. Na prvi pogled izgleda kao da Liverpool nema pretjeranih problema s dubinom kadra, ali u oči upadaju bekovske pozicije, koje su potpuno nepokrivene.

Klopp bi se mogao naći u velikim problemima ako mu se ozlijede Trent Alexander-Arnold ili Andrew Robertson. 33-godišnji James Milner prošle je sezone još nekako i pokrivao te pozicije u trenucima kad spomenuti nisu mogli igrati, ali nerješavanje takvog problema u ovom prijelaznom roku moglo bi se pokazati kobnim za Kloppa.

Chelsea

Chelsea ove sezone igra u potpunosti bez opterećenja. Frank Lampard preuzeo je klub u trenutku kad ne može kupovati igrače zbog suspenzije te se oslonio na mlade snage iz omladinskog pogona. Mnogi smatraju da zbog njegovog neiskustva i manjka velikih zvijezda u momčadi Chelsea neće napraviti dobar rezultat. Pogotovo nakon odlaska Edena Hazarda koji je prošle sezone izravno sudjelovao u više od polovice golova Bluesa.

Neopterećenje konačnim plasmanom na kraju sezone bi se moglo pokazati glavnim motivom za uspjeh Lampardove momčadi koja je već u prvom kolu pokazala lepršavu igru, ali i određene slabosti.

Napadački i u veznoj liniji Chelsea se čini dobro pokriven, ali problem bi mogli predstavljati braniči, odnosno stoperi. Kurt Zouma pokazao je svoju očitu limitiranost protiv Uniteda u porazu 4:0, a s obzirom na to da uz njega od stopera imaju tek ozlijeđenog Rudigera i još uvijek neiskusnog Christensena, Lampard će morati poraditi na sakrivanju očitih slabosti u igri svoje ekipe.

Tottenham

Spursi su nakon posta u prethodna dva prijelazna roka konačno doveli nove igrače. Tottenham je uz Arsenal odradio možda i ponajbolji posao što se tiče kupovine u Premier ligi. Na papiru njihova improvizirana B momčad čini se drugom najboljom poslije one koju posjeduje prvak, ali vrijeme još mora pokazati kakva su pojačanja koja je Daniel Levy osigurao Mauriciju Pochettinu ovoga ljeta.

Slično kao i Chelsea, napadački i u veznoj liniji Spursi su jako dobro pokriveni, ali ostaje pitanje kako bi se nosili s eventualnim problemima s ozljedama i izostancima igrača iz obrambene linije. Odlaskom Kierana Trippiera upražnjeno je zajamčeno mjesto u prvih 11 na poziciji desnog bočnog, za koje će se boriti Kyle Walker-Peters i Serge Aurier.

Zanimljivo će biti vidjeti i kako će Lo Celso zamijeniti Christiana Eriksena i pomoći momčadi u periodima kad sjajnom Dancu bude potreban odmor zbog prevelike minutaže.

Arsenal

Drugi veliki klub iz Londona, Arsenal, ima značajno slabiju B momčad. Ali ona je sačinjena od velikog broja mladih i perspektivnih igrača od kojih na Emiratesu očekuju blistavu budućnost. To su Holding, Maitland-Niles, Nketiah, Willock, Nelson, Ceballos i Martinelli. Naravno, još treba vidjeti kako će se skupocjena ljetna pojačanja (Nicolas Pepe, Kieran Tierney, William Saliba) Unaija Emeryja uklopiti u novu sredinu, pošto ih je trenutno prerano evaluirati.

Manchester United

Vrlo sličnu dubinu kadra kao Arsenal ima i Manchester United. Mnoštvo mladih i još uvijek nedokazanih, ali perspektivnih igrača našlo se na ovom improviziranom popisu B momčadi. Ole Gunnar Solskjaer pokazao je dosad tendenciju davanja velikog broja minuta mladim igračima, a očekuje se da će tako i nastaviti.

Posebno se pritom misli na Masona Greenwooda koji je briljirao u predsezoni tijekom azijske turneje Crvenih vragova. Miks mladih i iskusnih igrača mogao bi biti pun pogodak za United ove sezone, ali isto tako treba istaknuti da prijelazni rok na Old Traffordu nije bio ni blizu savršenog.

Wan-Bissaka i Maguire neće riješiti sve probleme Solskjaerove momčadi, a oni su očiti na poziciji lijevog beka, koja je deficitarna, kao i stopera.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više