HNL

Može li Hajduk ostati prvi?

Foto: Milan Sabic / Pixsell

HAJDUK je pobjedom 3:1 nad zaprešićkim Interom potvrdio prvo mjesto na ljestvici. Do Dinamove utakmice u Varaždinu ono je još uvijek bilo uvjetovano utakmicom više, no sada je razlika tri boda, uz bolji međusobni omjer s Dinamom. Jučerašnjom utakmicom zaključen je i prvi od četiri ciklusa prvenstva te se nakon njega mogu donositi relevantnije ocjene, a donekle i predvidjeti što bi se moglo događati u sljedećem periodu.

Najteže utakmice

Trener Hajduka i prije i nakon utakmice s Interom govorio je isto - da su takve utakmice najteže. Pritom nije mislio samo na Inter, već na cijeli niz uvjetno rečeno laganih utakmica koje Hajduk ima na rasporedu u sljedećih mjesec dana. Presica uoči utakmice bila je u petak, Dinamo je poražen u subotu, a pritisak je nakon toga dodatno porastao. Utakmica u kojoj je koeficijent na pobjedu Hajduka bio svega 1.20 dodatno je dobila na težini, a momčad je trebala odgovoriti na pravi način.

HNK Hajduk Split - NK Inter Zaprešić Rezultati uživo

 

Od samog početka Inter se potpuno zatvorio, ali Hajduk je unatoč tome uspio stvoriti ogroman broj prilika. Penal koji je u najmanju ruku diskutabilan bio je prijelomni trenutak susreta, ali dojam je da bi Hajduk i bez njega prije ili kasnije uspio probiti zaprešićku obranu. Gosti u prvom dijelu nisu uspjeli niti zaprijetiti, a pobjeda s dva gola razlike u konačnici govori sama za sebe. 

Hajduk ima najviše strijelaca u cijeloj ligi

U utakmici protiv Intera za Hajduk su zabili Caktaš i Jairo, no na listu strijelaca upisao se i Stanko Jurić. Na Rujevici je bio uvjerljivo najlošiji pojedinac Hajduka, a već u ovom susretu odgovorio je na pravi način. Zamijenio je Hamzu i nije mu trebala niti jedna minuta da zabije gol. Interesantna je i pozicija u kojoj se našao - nije se radilo o skoku, a bio je na protivničkom petercu i pogodio iz okreta.

Golom Jurića Hajduk je postao prvi klub u ligi koji je došao do dvoznamenkastog broja strijelaca. Do sada su po tri puta zabili Caktaš, Eduok i Jairo, a po jedan gol su pridodali Jurić, Dolček, Simić, Nejašmić, Jradi, Hamza, Teklić te kapetan Juranović - sveukupno 11 igrača. Za usporedbu, najbliže Hajduku je Lokomotiva koja ima devetoricu strijelaca, dok je Dinamo na osam.

Da bi ove brojke još dobile na težini, treba istaknuti i broj igrača koje su ekipe do sada koristile. Dinamo je koristio najviše igrača, njih 27, dok je Hajduk četvrti odozada po toj statistici s 23 korištena igrača (s time da su jedini klub u ligi koji je koristio tri vratara - Posavca, Duku i Ljubića). Naravno, sjajna statistika vezana za strijelce proizlazi iz toga što je Hajduk najefikasnija ekipa u ligi, no ona samo zaokružuje sve ono u čemu je Hajduk zasad dominantan.

Dominacija u većini statističkih kategorija

Iako Hajdukova igra još uvijek nailazi na poprilične kritike unatoč vrlo dobrim rezultatima, činjenica je da je Hajduk trenutno najefikasniji unazad mnogo godina, a ovakav pogled na ljestvicu nakon europskog potopa na otvaranju sezone mogao se samo sanjati. Statistički gledano, Hajduk je osim po zabijenim golovima, gol-razlici, a naravno, i bodovima, trenutno dominantan i u još nekoliko kategorija.

Rezultati by SofaScore

 

Prije svega, Hajdukova konverzija je najbolja u ligi. Svakom navijaču Hajduka kroz glavu sigurno prolaze promašaji u Koprivnici ili recimo jučerašnji promašaji sve do vodećeg pogotka, no brojke kažu da je Hajduk tu zapravo najbolji. Najviše udaraca prema protivničkom golu, kako u okvir, tako i izvan njega, bilježe Osijek pa Dinamo, dok je Hajduk treći. Ipak, Hajduk je iz svojih 6 udaraca u okvir po utakmici zabio čak 17 golova (15 ne računajući penale), Osijek uz 7 udaraca tek 11, a Dinamo je uz neznatno više od 6 udaraca u okvir zabio 12, uz utakmicu manje.

Bitan faktor u Hajdukovoj igri sada su i prekidi na kojima se od početka sezone konstantno radilo. Hajduk teži takvim prigodama, a brojke kažu da su upravo oni ekipa koja izvede najviše kornera. Naravno, te brojke nisu slučajne, već su rezultat forsiranja takvih situacija. Razlika u odnosu na Dinamo je minimalna, ali u odnosu na ostale ekipe (čak i Rijeku) je u prosjeku više od 2 kornera po utakmici. Također, Hajduk dozvoljava najmanje takvih situacija - Hajduk je branio kornere nešto manje od 3,5 puta po utakmici, Dinamo je na 4, dok je prosjek lige oko 5.

Naizgled je to podatak od male važnosti, no govori dosta puno, pogotovo kad je u pitanju hrvatska liga. Nekoliko golova više iz prekida moglo bi Hajduku donijeti popriličan broj bodova, pogotovo u mjesecima kad uvjeti za igru ne budu idealni, a kada će se vjerojatno "lomiti" prvenstvo. U takvim uvjetima bi i igra na duge lopte trebala doći do izražaja. Dok će se druge ekipe na to tek prilagođavati, Hajduku bi takvo nešto moglo biti gotovo pa prirodno.

Što očekivati od Hajduka u drugom ciklusu?

U prvom ciklusu Hajduk je bio neumoljiv na Poljudu - ostvario je maksimalnih 15 bodova uz gol-razliku 12:1. U sljedećem ga čeka pet gostovanja, a do sada se tu baš i nije pokazao. Sada bi tu moglo biti nešto lakše, jer Rijeka, Osijek i uvijek neugodni Slaven kod kojih je Hajduk uzeo samo 1 bod u sljedećem ciklusu dolaze na Poljud, no zato Hajduk gostuje na Maksimiru.

Dinamu će ta utakmica doći u vrlo nezgodnom trenutku, nakon reprezentativne pauze, a nekoliko dana prije utakmice u Bergamu koja će vrlo vjerojatno za njih biti utakmica sezone. Također, Dinamo ima i teško gostovanje na Rujevici kolo prije, nekoliko dana nakon utakmice sa Šahtjorom.

Prvu četvrtinu prvenstva Hajduk je uspješno apsolvirao i dokazao da može biti konkurentan, no sada dolazi period koji, rekli bismo, više ovisi o Dinamu, jer oni su ti koji zaostaju i čija se reakcija očekuje, ali i oni koji imaju teži raspored. Do pauze je ostao cijeli drugi ciklus te jedna utakmica iz trećeg - Hajduk dočekuje Istru, a Dinamo Lokomotivu. Modri su još uvijek debeli favoriti za naslov, ali pitanje tko će biti jesenski prvak sada je blizu 50-50.

 

Pročitajte više