Može li poljudska kula od karata preživjeti još jednu buru?

REMI u Gradskom vrtu, kako javljaju iz Splita, vratio je osmijeh na lica čelnika. Iako nam nije poznato kako Torcida diše ovih dana, sigurni smo da su mnogi navijači proteklih pet mjeseci više puta preispitali svoju lojalnost. Za Hajdukom iskreno žale svi, od njegovih najžešćih rivala do najiskrenijih sljedbenika.

Može li se dva kola prije kraja prvog dijela prvenstva konačno riješiti enigma, odnosno pronaći krivac za strmoglavi pad splitske svetinje? Na to nimalo lako pitanje iz Uprave samo odmahuju glavom. No, jesu li najčešći ovosezonski navijački rekviziti s natpisom "Uprava odlazi!" jedina prava istina ili tek izraz bespomoći i neznanja?

Neke činjenice još uvijek su nepobitne, kao i neki ljudi koji su obilježili Hajdukov put prema Ligi za ostanak. Možda nisu jedini i isključivi krivci, no nije bura na Poljudu za ništa zapuhala još u svibnju... Osim što je Varteksu nanijela šesticu u mrežu, otpuhala im je i trenera direktno u poljudsku svlačionicu. Bio je to početak kraja...

Ćiro Blažević
Apsolutno sve poveznice između Hajduka i Ćire, blago rečeno, bile su kontroverzne. Počevši od njegovog skoka s Varteksove na splitsku klupu u zadnjem kolu prošlog prvenstva, pa sve do posljednjih dana kada je bijesan i diskreditiran dijelio komplimente svima koji su mu se našli na putu. Od velikih riječi, kako to često biva, nismo vidjeli niti jedno konkretno djelo. Počelo je s Debrecenom i završilo s Rijekom. Umjesto slave za kraj karijere, Ćiro je u Hajduku doživio jednu od najvećih blamaža u novijoj povijesti kluba. Iz Švicarske, gdje se prihvatio spašavanja Xamaxa stižu vijesti da ge je iz Hrvatske zapravo otjerao Ivo Sanader.

Branko Grgić
Iako Grgić sam sebe voli nazvati najtrofejnijim Hajdukovim direktorom, s onim što je Ćiri na početku dao u ruke, zapravo se nije moglo puno više ni napraviti. Krivimo ga jer je mislio da će Niko Kranjčar (koji od kluba, kao i mnogi, još uvijek nije vidio niti kune) i Ćiro Blažević biti dovoljni za obranu naslova. Krivimo ga i zato što je bio pod golemim utjecajem Igora Štimca i što za vijeme prijelaznog roka nije odradio posao na nivou. Isto tako krivimo ga i za prodaju Hrvoja Vejića i Ivana Leke, igrača oko kojih se vrtila cijela igra još uvijek aktualnih prvaka.

Debrecen
Nije kriv za Hajdukovu nemoć, već samo za onih 8:0. Previše bolno i previše rano.

Igor Štimac
O Igoru Štimcu dala bi se napisati saga i još malo više od toga. No, ukratko, Štimca najviše krivimo što je odstupio s mjesta sportskog direktora upravo kad je Hajduku bio najpotrebniji. Žalosno, ali istinito. Štimac je zaslužan i za nesnošljivost navijača prema Upravi, što je bez uspjeha više puta pokušao popraviti u gužvi narodnjačkih klubova.

Niko Kranjčar
Ako vas zanima kako se najisplativiji hrvatski izvozni proizvod mogao naći na listi krivaca za Hajdukovu kapitulaciju, odgovor je jednostavan. Politika "Niko je naš" nije dugo zaživjela među navijačkim redovima, a vrlo brzo se ispostavilo da nekadašnji Dinamovac ne može igrati sam. Iako direktno nije napravio golemu štetu, samo kalkuliranje njegovim imenom, a naročito prezimenom, donijelo je Hajduku više štete nego koristi. Na kraju svi jedva čekaju da na Grgićev stol stigne basnoslovna ponuda koja će Hajduku omogućiti da klupi još tri Blatnjaka ili Deranje.

Dinamo
Ovdje se nema puno za reći jer Dinamo je ove sezone jednostavno prejak. Nakon prošlosezonske blamaže drugo se nije moglo ni očekivati, iako moramo priznati da nas je iznenadila eksplozija nekih sad već Dinamovih zvijezda. Mamić je za svaki slučaj sastavio dvije prvoklasne momčadi i nesvjesno pokopao svoje južne rivale. Iako će sad reći, da mu nikada žešće nisu nedostajali...

Pročitajte više