Može li Slovenija i protiv Engleza pokazati tko zapravo ima lavlje srce?

PRED nama je rasplet u skupini C na Svjetskom prvenstvu u JAR-u. Iznimno zanimljivo je u grupi u kojoj sve četiri momčadi mogu proći dalje. U najboljoj poziciji je Slovenija kojoj je protiv Engleske dovoljan i bod za prolazak skupine. Englezi, koji su u posljednjih deset nastupa na SP-u svaki put prošli skupinu, nakon remija s SAD-om i Alžirom doveli su se u neugodnu situaciju - samo ih tri boda sigurno vode u drugi krug. Mogu i remizirati, ali u tom slučaju SAD i Alžir moraju odigrati bez pobjednika, i to s tri gola manje nego na utakmici Engleske.

Englesku je svlačionicu, osim loših rezultata, uzdrmao i francuski sindrom. Devet reprezentativaca Engleske, uključujući Johna Terryja, Stevena Gerrarda, Franka Lamparda i Davida Jamesa, predstavilo je jučer Capellu svoje zahtjeve uoči susreta sa Zmajčekima. Kao prvo, zatraženo je da se zamijeni Emilea Heskeyja Joeom Coleom, zatim da se promijeni formacija u 4-3-3 te da se više vremena posveti analiziranju protivnika prije utakmice. Capello je to glatko odbio, nakon čega se Terry javno ispričao naglasivši da izbornik ima njegovu punu potporu.

Engleski mediji pišu da će danas od prve minute krenuti Jermain Defoe umjesto Emilea Heskeyja. Uz njega će biti Wayne Rooney koji nije zabio u posljednjih sedam utakmica, zanji put je bio strijelac u utakmici s Hrvatskom. Također je moguće i da Capello popusti i na lijevoj strani veze počne Joe Cole. Na toj je poziciji Talijan dosad koristio Barryja, Gerrarda i Milnera. Michael Carrick se oporavio i čeka ga mjesto na klupi, dok je Ledley King i dalje izvan stroja.

"Ova utakmica je za nas finale Lige prvaka. Tako joj moramo pristupiti, tako moramo igrati i od prve sekunde ići na pobjedu", rekao je Capello koji ne gubi optimizam: "Ova skupina je jako dobra, ali nisam lud kad kažem da je naš cilj finale Svjetskog prvenstva. Dobit ćemo Sloveniju."

Slovenija je dosad samo jednom igrala s Englezima, u prijateljskoj utakmici prošlog rujna na Wembleyju kada je glumila Hrvatsku. Englezi su tad slavili golovima Lamparda iz nepostojećeg penala i Defoea. Za Sloveniju je zabio Ljubijankič u 85. minuti. Država s najmanje stanovnika na ovom SP-u (i peta najmanja u povijesti iza Trinidada i Tobaga 2006., UEA 1990., Sjverene Irske 1958. i Urugvaja 1930.) puca od optimizma.

U prvoj su utakmici golom Roberta Korena svladali Alžir, a nakon toga remizirali s SAD-om nakon što su ispustili vodstvo 2:0. Imali su i sreće jer je Amerikancima poništen čisti gol. Danas će Koren imati poseban motiv dokazati se pred engleskom publikom jer je potjeran iz West Bromwich Albiona nakon što je klub ušao u prvu ligu. Što se tiča stanja u momčadi, branič Genta Marko Šuler je na utakmici s SAD-om zadobio lakšu ozljedu i nije sigurno da će igrati. Ne oporavi li se, umjesto njega će Matej Mavrič. Napadač Necj Pečnik je protiv SAD-a slomio zglob i za njega je SP gotov.


"Atmosfera među igračima je sjajna, a cijela nacija diše za reprezentaciju. Nećemo kalkulirati, idemo na pobjedu protiv Engleza iako je to momčad koja može osvojiti SP. Ne zadovoljavamo se samo nastupom, vjerujemo u sebe i sve je moguće. Tako smo igrali protiv Alžira i SAD-a, tako ćemo igrati i sad", rekao je slovenski izbornik Matjaž Kek.

Očekivani sastavi:

Slovenija: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm - Dedič, Novakovič

Engleska: James - Johnson, Terry, Upson, A. Cole - Lennon, Lampard, Gerrard, J. Cole - Defoe, Rooney



SAD ima sve u svojim rukama, pobjeda nad Alžirom ih vodi u drugi krug. Amerikanci imaju dva remija, u prvom kolu 1:1 s Engleskom i onda 2:2 sa Slovenijom. Samo jedna momčad iz ovog para može proći dalje, a moguće je da obje ispadnu. Ovo će SAD-u i Alžiru biti prvi put da se sastaju, a Amerikanci su izgubili svaku treću utakmicu u skupini u šest njihovih nastupa na SP-u od 1950. Alžiru je pak remi bez golova protiv Engleske prvi put da su sačuvali praznu mrežu na osam nastupa na SP-ima.



Danas će SAD biti bez Robbieja Findleyja koji ima žute kartone. Jozy Altidore je siguran u napadu, a vjerojatno će mu se priključiti Buddle. Jose Torres koji je zamijenjen protiv Slovenije će vjerojatno ustupiti mjesto Mauriceu Eduu. Kod Alžira se oporavio prvi vratar Faouzi Chaouchi, no među vratnice će Rais M'Bolhi. Napadač Abdelkader Ghezzal se također vraća u sastav.


"Igra se 90 minuta, a naravno da bismo mi željeli zabiti odmah na početku i stvoriti prednost. Od svojih igrača tražim da budu maksimalno koncentirani cijelu utakmicu. Pratit ćemo i rezultat s druge utakmice, no nama je najvažnije da dobijemo utakmicu", rekao je Bob Bradley.

Nema predaje ni u alžirskom taboru.

"Ovo će biti zanimljiv susret. Za Amerikance su mnogi uoči prvenstva mislili da će proći skupinu, a mi jednostavno nemamo izbora i moramo slaviti. Mislim da će to biti težak susret", rekao je alžirski izbornik Rabah Saadane.

Slovenci trenutno imaju dva boda više od SAD-a i Engleske, dok je bod ugrabio i Alžir zahvaljujući iznenađujućem remiju protiv Capellovog Albiona. Rasplet kakav nitko nije mogao predvidjeti doveo je do toga da je skupina C i dalje sasvim otvorena; kao što pokazuje naša tablica na desnoj strani vašeg ekrana, čak i Alžirci teoretski imaju šanse za prolazak!

Očekivani sastavi:

Alžir:
M'Bouli - Bougherra, Halliche, Yahia, Belhadj - Matmour, Yebda, Lancen, Ziani - Kadir, Boudebouz

SAD: Howard - Bocanegra, Onyewu, De Merit, Cherundolo - Donovan, Bradley, Edu, Dempsey - Altidore, Buddle



Slovenija u drugi krug može i s porazom

Slovenci su u najboljoj situaciji, ali poraz od Engleske i dalje ih može izbaciti sa SP-a. Remijem protiv Albiona Slovenija osigurava prolazak, dok joj pobjeda protiv užasno lošeg Capellovog sastava, koji u JAR-u nije ni sjena one momčadi koja je sa devet golova išamarala Hrvatsku, osigurava prvo mjesto u skupini.

Ukoliko Slovenija izgubi, njihov plasman u drugi krug ovisi o Amerikancima. Naime, Slovenija i s porazom od Engleza može u drugi krug ako SAD ne uspije pobijediti Alžir (dakle, ako remizira ili izgubi). Ako Slovenci izgube, a Alžir i SAD remiziraju, Slovenija ide dalje kao druga momčad skupine. U slučaju američkog poraza, Alžirci će imati jednako bodova kao i Slovenci (4) te će odlučivati gol-razlika.

Englezi na rubu ispadanja!

Posebno osjetljiva je situacija u kojoj se nalaze Englezi. Na prvenstvo su došli kao jedan od favorita, a sada se nalaze u situaciji da ih samo pobjeda ili remi s najmanje tri gola (u slučaju rezultata 0:0 na utakmici SAD-a i Alžira) vode u nokaut fazu! Naime, Englezi i Amerikanci imaju po dva boda, ali SAD ima gol-razliku 3:3, dok je gol razlika Engleske tek 1:1.

Alžir u drugi krug vodi samo pobjeda protiv SAD-a, ali ako Englezi budu jači od Slovenaca, promatrat će se i gol-razlika Slovenije i Alžira. SAD će u slučaju pobjede također proći u drugi krug (možda čak i kao prvoplasirana momčad skupine ukoliko Slovenija izgubi). No, Amerikance u nastavak natjecanja može dovesti i remi. Bod će izabranicima Boba Bradleya biti dovoljan ako Engleska izgubi ili remizira s manje od tri postignuta gola.

U slučaju da SAD i Alžir odigraju bez golova, a Slovenija i Engleska remiziraju rezultatom 2:2, Fifin ždrijeb će odlučiti hoće li u nastavak natjecanja proći Amerikanci ili Englezi.
 

Pročitajte više