N. Kovač: Rapaić je kao igrač vrh, a kao čovjek je još veći

HRVATSKA reprezentacija je u ponedjeljak navečer sa zagrebačkog aerodroma Pleso krenula put Livorna, gdje će u srijedu navečer odmjeriti snage s aktualnim prvacima svijeta, reprezentacijom Italije. U zagrebačkoj Zračnoj luci "uhvatili" smo kapetana Niku Kovača i povratnika u reprezentaciju, Mikija Rapaića.

Dobro raspoloženi Niko Kovač rado je popričao s Indexovim novinarom, te ustvrdio kako je atmosfera u reprezentaciji nakon dolaska Slavena Bilića na čelo "Vatrenih" - izvrsna.

"Slavena znam još iz vremena kad je bio igrač, tako da tu nema nikakvih problema. Sad je u drugoj poziciji, izborničkoj, ali odnosi su i dalje izvrsni. Jedno je kad se radi o novom izborniku kojeg ne znaš, a ovo je nešto sasvim drugo, upravno zato jer se dugo znamo sa Slavenom. Predstavio nam se  vrlo prijateljski i to je odmah stvorilo vrlo lijepu atmosferu, neće tu biti nikakvih problema. Atmosfera je bila dobra i na SP-u, ali baš kao i u braku, i tu uvijek ima sitnih problema, uvijek će i biti, tako i mora biti. Tko vam kaže da je u njegovom braku sve super, da nikad nema svađe, taj laže, tako je i u nogometu i u svemu ostalom." - kazao je Kovač u razgovoru za Index.

"Italija jest svjetski prvak ali protiv nas neće igrati nijedan igrač sa SP-a, to je potpuno nova ekipa. Igrat će novi igrači koji će se htjeti nametnuti, a koji su sada u drugom planu. Oni će vjerojatno "gristi" još više jer žele u prvu momčad, tako da će možda biti i teže nego što bi bilo protiv ekipe koja je osvojila SP, jer oni bi se možda i malo opustili, ali ovi neće." - dodao je Kovač, koji je odnedavno dres berlinske Herthe zamijenio onim Red Bull Salzburga.

U reprezentaciju se vratio Miki Rapaić, koji već neko vrijeme blista u dresu belgijskog Standard Liegea.

"Miki je naš stari znalac, nije ga bilo dvije godine, ali pravi je igrač i zaslužuje doći među nas u reprezentaciju i pokazati što zna. Nema sumnje da će dati veliki doprinos igri Hrvatske. Miki je kao igrač vrh, a kao čovjek je još veći vrh, radi se o pravom pojačanju." - rekao nam je kapetan, pa dodao par riječi o budućnosti reprezentacije.

"Rezultat je uvijek bitan, ali mislim da je sad najvažnije da se što brže nađemo, da se zna kako se mora igrati, kako se moramo kretati, to je u prvom planu. Ako i izgubimo, to neće biti veliki hendikep, jer prva utakmica koja nam puno znači je ona kvalifikacijska protiv Rusije. Ali normalno da želimo dobiti svaku utakmicu tako da bi bilo lijepo da napravimo dobar rezultat. Ne zaboravimo da su kvalifikacije vrlo blizu i da će biti vrlo, vrlo teške." - zaključio je Kovač.

Na Plesu smo popričali i s Rapaićem, koji se u "kulerskom" stilu prešetavao zračnom lukom sa sunčanim naočalama na glavi.

"Vratio sam se u reprezentaciju nakon dvije godine, ali osjećaj nije ništa drugačiji od onog kakav je bio ranije. Što da kažem, trudit ću se, borit ću se, pa što bude. Pred nama je cilj kojeg želimo ostvariti, a to je plasman na Europsko prvenstvo. Dat ćemo sve od sebe kako bi ga postigli." - kazao nam je Rapaić, nesumnjivo najbolji izvođač slobodnih udaraca među izabranicima Slavena Bilića.

"Dobro je s Bilićem kao izbornikom, znamo se mi od ranije, tako da je atmosfera dobra. No, rezultat će biti taj koji će odlučivati o svemu. Rezultat s Italijom nije nešto naročito bitan, ipak će to biti jedna ležerna, prijateljska utakmica, a svi znamo da takve utakmice nisu toliko važne. Naši ljudi puno gledaju baš te prijateljske utakmice i prema njima formiraju svoje pretpostavke o tome kako će Hrvatska igrati, ali one stvarno nisu toliko važne. Najvažnije je da odigramo što bolju utakmicu bez obzira na rezultat i da se što bolje spremimo za kvalifikacijsku utakmicu s Rusijom." - kazao nam je Rapaić, kojeg smo potom pitali kako vidi šanse Hrvatske u kvalifikacijama za EP.

"Skupina nam je jako teška, ali što ćemo. Mi smo među tri favorita za plasman na EP, zajedno s Engleskom i Rusijom. U nogometu se nikad ne zna, svašta može biti. Čeka nas Guus Hiddink, mislim da je vrijeme da ga napokon dobijemo. Dobili smo ga u Francuskoj, pa smo izgubili u Njemačkoj, valjda je sad opet vrijeme za pobjedu nad njegovom reprezentacijom. Utakmica s Rusijom je izuzetno važna za nastavak kvalifikacija. S dobrim rezultatom u Moskvi bi već napravili velik posao." - zaključio je Rapaić.

Tekst i foto: N.B.

Pročitajte više