Najbolja skijašica svijeta osvojila zlato u veleslalomu

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKA skijašica Mikaela Shiffrin opravdala je status velike favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice u veleslalomu na ZOI u Pjongčangu. 
 
>>> TEŠKA OZLJEDA Najbolja hrvatska skijašica s Igara prebačena u bolnicu
 
Shiffrin (22) je došla do svog prvog zlata u Pjongčangu, a drugog u karijeri. Prije četiri godine u Sočiju bila je zlatna u slalomu, stigla je s 39 stotinki prednosti ispred srebrne Norvežanke Ragnhild Mowinckel (25), odnosno 46 stotinki ispred brončane Talijanke Federice Brignone.
 
Ukupna pobjednica prošle sezone i uvjerljivo vodeća skijašica u Svjetskom kupu ove sezone Shiffrin je nakon prve vožnje zauzimala drugo mjesto s 20 stotinki zaostatka za vodećom, iskusnom Talijankom Manuelom Moelgg, no u drugoj je vožnji pokazala mentalnu čvrstoću, odvezla utrku bez pogreške i stigla do nove pobjede.
 
Mowinckel je bila svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu prije šest godina, a u četvrtak je u Pjongčangu potvrdila kako se početkom ove godine nalazi u životnoj formi. Ova je Norvežanka prije tri tjedna u Kronplatzu stigla do svog prvog pobjedničkog postolja u karijeri u ovoj disciplini zauzevši drugo mjesto, a isti je rezultat ponovila i u najvažnijoj utrci sezone. Mowinckel je nakon prve vožnje držala četvrto mjesto, no uspjela je preskočiti obje Talijanke koje su bile ispred nje, osim Moelgg nadmašila je i Brignone, koja je bila treća na polovici natjecanja.
 
Za Brignone je ovo prvo olimpijsko odličje u karijeri, ova specijalistica za veleslalom svoj je potencijal naznačila još prije sedam godina osvajanjem srebra na svjetskom prvenstvu u Garmischu.
 
Njemica Viktoria Rebensburg (28) nije uspjela nastaviti niz osvajanja medalja u veleslalomu na ZOI, nakon zlata u Vancouveru 2010. i bronce u Sočiju 2014. u Pjongčangu je završila na četvrtoj poziciji, 12 stotinki iza brončane Brignone. Aktualnu svjetsku prvakinju u ovoj disciplini Francuskinju Tessu Worley iz borbe za medalje izbacila je loša prva vožnja u kojoj je ostvarila tek 14. rezultat, pa joj niti drugo vrijeme druge vožnje nije bilo dovoljno za medalju, završila je na sedmom mjestu s 1.04 sekunde iza Shiffrin. Ipak, najveća tragičarka utrke bila je 34-godišnja Manuela Moelgg. Iskusna Talijanka u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije osvojila niti jednu medalju na velikim natjecanjima, nije uspjela pobijediti na niti jednoj utrci Svjetskog kupa da bi nakon prve veleslalomske vožnje u Pjongčangu bila u odličnoj poziciji jer je bila vodeća. No, ponovno je podlegla pritisku i s tek 23. vremenom u drugoj vožnji pala na ukupno osmo mjesto s 1.18 sekundi iza zlatne Amerikanke.
 

Pročitajte više