Najbolje petorke Eurolige bez hrvatskih košarkaša

KOŠARKAŠ ruskog CSKA Ramunas Šiškauskas izabran je za najboljeg igrača Eurolige u sezoni na zalasku. U dvjema najboljim petorkama nema hrvatskih košarkaša.

Na svečanosti u Madridu 28-godišnjem je Litavcu nagradu uručio legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč.

Uz Šiškauskasa, mjesto u najboljoj euroligaškoj petorci zaslužili su Terrel McIntyre (Montepaschi Siena), Trajan Langdon (CSKA), Terrence Morris (Maccabi) i Tiago Splitter (TAU Ceramica). Prošle je sezone od spomenutih igrača u najboljoj momčadi bio samo Langdon, dok je Šiškauskas upao u drugu petorku.

U drugoj su petorci ove godine Theo Papaloukas (CSKA), Bootsy Thornton (Montepaschi Siena), Yotam Halperin (Maccabi), Nikola Peković (Partizan) i Kšištof Lavrinovič (Montepaschi Siena). Čak devet od deset odabranih igrača članovi su klubova sudionika Final Foura. Iznimka je samo mladi Partizanov centar Nikola Peković.

Nagrada Alphonso Ford, namijenjena najboljem strijelcu Eurolige, otišla je u ruke Marcu Salyersu iz belgijskog Chorale Roannea. U regularnom je dijelu sezone bjeloputi Amerikanac postizao 21,8 koševa po utakmici u prosjeku.

Danilo Gallinari, 19-godišnje krilo iz milanskog Armani Jeansa, dobio je nagradu za najveću zvijezdu u usponu, dok je Panathinaikosov bek Dimitris Diamantidis ponovno, četvrti put u nizu, dobio nagradu za najboljega obrambenog igrača lige.

Osim nagrade za naj-strijelca, kojoj je jedini kriterij statistika, ostale su podijeljene na temelju široke javne ankete među košarkaškim navijačima i novinarima koji prate euroligaško natjecanje. 

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više