"Najbolji mladi trener svijeta promovirao Hrvate u jedne od favorita Eura"

ENGLESKI EarthTimes danas se pozabavio našom reprezentacijom, ovaj put uključivši čak i izjave čuvenog Ćire Blaževića, čije navode smatra prehrabrima.

Iako se Hrvati smatraju nogometnom velesilom te iako imaju nekoliko slavnih trenutaka, izjava "trenera svih trenera" uvelike je prehrabra. "Bit ćemo prvaci Europe", rekao je Blažević, najveće trenersko ime nacije, dodavši: "Svi su mi se smijali kada sam rekao da ćemo biti prvaci svijeta, a kad smo završili treći zašutjeli su". No, ovdje se mora dodati, to i on priznaje, da više govori kao motivator, nego kao prognozer.

"Moram govoriti na takav način jer da sam rekao da ćemo bit treći u Francuskoj, bili bi šesti. Ova sadašnja momčad sigurno ima potencijala za napraviti dobar rezultat na europskom prvenstvu",  dodao je Blažević, koji je trenutno na klupi NK Zagreba, a koji je osigurao svoje mjesto u povijesti hrvatskog nogometa odvevši reprezentaciju do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvo 1998. u Francuskoj, prenose engleski mediji.

Čovjek koji stoji iza aktualnog uspjeha hrvatske reprezentacije je Slaven Bilić, a to je činjenica prepoznata ne samo u hrvatskim okvirima. World Soccer magazine proglasio je 39-godišnjeg Bilića najboljim mladim trenerom na svijetu, stoji u tekstu.

Bilić je preuzeo klupu od Zlatka Kranjčara i odmah ubacio u vatru, do tada gotovo nepoznate, Luku Modrića, Vedrana Ćorluku i Eduarda da Silvu. Oni su mu odmah uzvratili ukazano povjerenje i u prvoj službenoj utakmici pobijedili aktualne svjetske prvake Italiju.

Kako je doveden kao provizorno rješenje za uzdrmanu momčad, razjedinjenu zbog osobnih animoziteta, očekivalo se da će Bilić na klupi izdržati možda pola godine, najviše. No, uspjeh u kvalifikacijama promijenio je sve.

"Platite mu u zlatu i dajte mu doživotni ugovor", vikali su mediji. Bilić je uspio u samo godinu dana jednu slabu i uzdrmanu momčad pretvoriti u atraktivnu i napadački orijentiranu momčad, vrlo sličnu onoj zlatnoj generaciji Davora Šukera i Zvonimira Bobana.

Sve ovo pridonijelo je tome da Bilićev talent prepoznaju bogate strane organizacije i klubovi, koji ga svakodnevno bombardiraju ponudama, no, on za sada to odbija. Bilić je u kratkom vremenu uvelike podigao svoju cijenu, cijenu igrača i same reprezentacije, a što će donijeti eventualni uspjeh na europskom prvenstvu može samo sanjati.

V.B.
Foto: I.L.

Pročitajte više