Najbolji StarCraft II igrač van Južne Koreje nastavlja dominaciju

Foto: DreamHack/Flickr

DreamHack u Montrealu ugostio je i StarCraft II World Championship Series (WCS), posljednji od četiri turnira WCS Circuit serije. I ovoga puta na pobjedničko postolje popeo se mladi Amerikanac Alex "Neeb" Sunderhaft, najbolji StarCraft II igrač van Južne Koreje, odnosno foreigner. 

>>Kako je Južna Koreja postala kolijevka globalnog fenomena zvanog esport

>>NISU BILI SVJESNI DA STVARAJU FENOMEN Kultna igra ima novo lice

Nakon što je ove godine osvojio WCS u Austinu i Jönköpingu, u Valenciji ga je na pobjedničkom tronu zamijenio Poljak Mikołaj "Elazer" Ogonowski, jedan od najboljih mladih igrača u Europi. Međutim, Neeb se na postolje vratio već na sljedećem turniru. 
 
Na WCS Montrealu pravo nastupa izborilo je 64 igrača, a nakon tri grupne faze dobili smo najboljih 16. Prve mečeve doigravanja obilježili su oni između Harstema i Scarlett te ShoWTimEa i Kelazhura. 
 
Miljenica publike Scarlett uspjela je pobijediti rezultatom 3:2 te proći u iduće kolo, a Kelazhur je iznenadio ShoWTimE i s time produljio odličnu formu ove godine. U četvrtfinalu nikoga nije čekao jednostavan posao.
 
Neeb i Scarlett odmjerili su snage u američkom derbiju, a kao pobjednik je očekivao izašao Neeb. Jedini Korejanac na turniru TRUE izbacio je veterana Nerchia. Mlade nade Europe odigrale su odličnu seriju nakon koje je Elazer prošao među najbolja četiri, a Serral opet ostao bez jedine stvari koja mu nedostaje da potvrdi kvalitetu, titule. I posljednji meč igrali su ponajbolji foreginer svih vremena Snute i Brazilac Kelazhur, gdje je Snute pobijedio s 3:1.
 
 

 
Kakva je konkurencija bila u Montrealu govori i podatak da su sva četiri igrača koja su ušla u polufinale već osigurala nastup na WCS Global Finalsu na BlizzConu, završnom turniru gdje se susreću najbolji na svijetu.
 
Publika je u prvom polufinalnom meču imala priliku ponovo vidjeti Neeba protiv igrača iz Južne Koreje, iako TRUE ne pripada skupini najboljih u svojoj rodnoj zemlji. Neeb je pomeo protivnika i s lakih 3:0 prošao u finale. Drugi polufinalni meč bio je repriza finala WCS Valencije između Snutea i Elazera, koji su odigrali odličnu i vrlo napetu seriju. 
 
Dva europska Zerga od kojih se puno očekuje predstavljaju prošlost i budućnost zapadne StarCraft II scene. Snute, kao jedan od veterana i ponajboljih igrača van Južne Koreje svih vremena, te Elazer, mladi Poljak koji je u posljednje vrijeme jedna od najvećih nada zapada u borbi protiv Koreanskih mašina. U tijesnoj seriji iskustvo je nadvladalo mladost i Snute je s 3:2 prošao u finale. 
 
Prije početka finala, ali i u intervjuima tijekom cijelog turnira Snute je davao izuzetno skromne izjave. Iako je i inače takav u svojim javnim nastupima, čime je stekao brojne obožavatelje, njegova želja je bila samo da pruži dobru partiju jer je svjestan da više nije na samom vrhu zapadne StarCraft II scene. Neeb je nažalost bio prejak te je s vrlo dominantnih 4:0 uzeo svoju treću WCS titulu.
 
 

 
Neeb je već dokazao da može i zna igrati protiv Koreanaca jer je prošle godine osvojio KeSPA kup u Južnoj Koreji, a iza sebe je ostavio igračine poput Byuna, Statsa, Classica i TY-a. Polako nam se bliži i završnica WCS-a na kojoj će nastupati najbolji igrači iz čitavog svijeta, a Neeb će tamo biti posljednja nada zapada. WCS Global Finals održat će se u sklopu BlizzCona u američkom Anaheimu 3. i 4. studenog.
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više