Najgluplji potez prvenstva: Kako je Samuel Umtiti postao zvijezda dana

Screenshot YouTube

UZ jako puno sreće neuvjerljiva Francuska u prvom kolu skupine C pobijedila je hrabru Australiju 2:1. Najskuplja reprezentacija Svjetskog prvenstva svih 90 minuta mučila se protiv Australaca, koji su u fazi obrane odigrali gotovo bez greške. Jedan trenutak nepažnje kod prvog gola i jako puno sreće kod drugoga odlučili su pobjednika, no možemo kazati da su Francuzi zabili dva gola bez da su stvorili pravu šansu.

U Kazanju smo prvi put na Mundijalima vidjeli da je sudac donio odluku na temelju VAR-a. Iako je inicijalno pustio igru da se nastavi, nakon što je Antoine Griezmann pao u kaznenom prostoru nakon starta Joshue Risdona, urugvajski sudac je pri prvom prekidu zaustavio igru i odlučio ponovno pregledati tu situaciju. Nakon što je pogledao situaciju iz svih raspoloživih kutova, presudio je da je australski branič srušio Griezmanna i pokazao je na bijelu točku, a Risdon je pritom zaradio i žuti karton. Griezmann je uzeo loptu i preciznim udarcem u 58. minuti doveo Francusku u vodstvo.

Francuzi su u prednosti bili samo četiri minute. Tada je na ubačaj s desne strane u svom kaznenom prostoru nespretno reagirao Samuel Umtiti i u skoku zahvatio loptu rukom. Nakon nekoliko sekundi premišljanja, vjerojatno i konzultacije s VAR 'centrom' u Moskvi, Cunha je ponovno dosudio kazneni udarac.

Australski kapetan hrvatskog porijekla Mile Jedinak također je bio hladnokrvan i u 62. minuti izjednačio na 1:1.

Nevjerojatan potez braniča Barcelone posve je neobjašnjiv. Umtiti je loptu koja je putovala prema drugoj vratnici ničim izazvan namjerno odigrao rukom i do sada najglupljim potezom turnira doveo svoju reprezentaciju u situaciju da se ponovno mora grčeviti boriti da se ne dogodi senzacija nad senzacijama. Umtitija je na koncu spasila sreća i to 10 minuta prije kraja. Na 20-ak metara od australskog gola Olivier Giroud odigrao je dvostruko dodavanje s Paulom Pogbom koji je do tada bio prilično nevidljiv i neučinkovit. Pogba je na rubu kaznenog prostora zahvatio loptu u pokušaju da zaobiđe nadolazećeg australskog braniča Aziza Behicha. No, od Behicheve noge lopta se odbila i u idealnom luku preletjela preko vratara Mathewa Ryana, udarila u gredu te se odbila na travnjak cijelim obujmom iza gol-crte.

Tako je Francuska, koju mnogi smatraju jednim od favorita na ovom prvenstvu, prilično sretno došla do sva tri boda na otvaranju, a Australcima ostaje žaliti za propuštenom prilikom da se domognu velikog boda.

A Samuel Umtiti sigurno će se morati dobro potruditi kako bi objasnio francuskim novinarima, ali i izborniku Deschampsu te suigračima, zašto je napravio onakvu glupost.

Do tada društveme mreže likuju, a Umtiti je postao zvijezda dana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više