TRANSFERI

Najplaćeniji igrač Premiershipa je došao u Barcelonu. Xavi 2020.: On nije za nas

Foto: Profimedia

PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG (33) potpisuje za Barcelonu kao slobodan igrač. Arsenal se jedva čekao riješiti napadača za kojeg je prije četiri godine platio odštetu od 64 milijuna eura i kojeg je prije dvije godine učinio najplaćenijim igračem Premiershipa, kada je produljio ugovor uz plaću od oko 420 tisuća eura tjedno.

Očekivalo se da Aubameyang dođe u Barcelonu na posudbu do kraja sezone, ali Barca je u takvoj financijskoj situaciji da ne može pokrivati niti pola od spomenute plaće pa ga je Arsenal (ot)pustio besplatno čak godinu i pol prije kraja ugovora. Arsenal je imao velike planove i očekivanja od Aubameyanga. Učinio ga je najskupljim igračem u povijesti kluba, dao mu kapetansku traku i sve ovlasti na terenu.

Aubameyang je za točno četiri godine u 163 utakmice postigao 92 i namjestio 21 gol za Arsenal, ali su njegova narav i kršenje discipline bili previše za klub koji ga je tako puno plaćao. Arsenal zato pušta besplatno igrača na kojeg je toliko potrošio, a on dolazi u Barcelonu bez odštete te nakon što je pristao na drastično manju plaću od one koju je imao u Arsenalu.

U novom klubu trener će mu biti Xavi, a zanimljivo je podsjetiti kako je on nedavno govorio o Aubameyangu i to u kontekstu njega kao pojačanja Barcelone: "Aubameyang je ubojica kada mu se ostavi puno prostora, ali protivnici Barceloni to ne daju. Nama ne treba takav, nego napadač koji zna kako se kretati u malo prostora i koristiti ga.

Teško je naći golgetera koji se može prilagoditi Barceloni. To su savršeno uradili Samuel Eto'o i Luis Suarez. Ako baš inzistirate na tome koji napadač bi sada bio pojačanje za Barcelonu, onda je to Neymar. On bi bio perfektan", govorio je Xavi prije dvije godine. 

Pročitajte više