Najtužnija priča Eura nadahnula najljepšu: Irski katolici pjevaju u čast poginulog protestanta!

Foto: Guliver Image/Getty Images

SJEVERNOJ IRSKOJ prvo sudjelovanje na Euru nažalost ostaje u sjećanju po velikoj tragediji; nakon utakmice s Poljskom (0:1) u Nici, 24-godišnji navijač Darren Rodgers poginuo je u padu na stijene s rive ljetovališta na Azurnoj obali.

Navijači Sjeverne Irske na to su pozvali sve one koji prate reprezentaciju na Euru, da na preostalim utakmicama njihove selekcije u skupini, u četvrtak protiv Ukrajine te idućeg utorka protiv Njemačke, u 24. minuti pljeskom obilježe tragediju mladog navijača. Naravno, upravo ta minuta odabrana je zbog godine života u kojoj je Rodgers poginuo. 
 
Dan nakon tragediji u Nici, odnosno jučer, u Parizu su igrali Republika Irska i Švedska. Iako su stanovnici i navijači neovisne Irske katolici, a pokojni Rodgers je bio protestan-unionist, oni su i 24. minuti susreta stoječki počeli pjevati "Ustanite za čovjeka iz Ulstera" (jedna od četiri irske pokrajine i sinonim za Sjevernu Irsku, iako je šest ulsterskih okruga u Sj. Irskoj, a tri u Republici Irskoj, op.a.)
 
Za dio Europe zagađen međuvjerskom mržnjom, sektaškim nasiljem i netrepeljivošću između katoličkih poklonika irske samostalnosti i protestantskih pristalica unije s Velikom Britanijom, ovo je ogroman i ne samo simbolički gest.

Pročitajte više