Najvažniji gol u životu Ivana Rakitića

Foto: Guliver Image/Getty Images

DVOBOJI europskih nogometnih divova Bayerna i Real Madrida te Juventusa i Barcelone bit će najintrigantniji u četvrtfinalu Lige prvaka, Atletico Madrid će biti favorit u srazu s engleskim prvakom Leicester Cityjem, a utakmice dortmundske Borussije i Monaca trebale bi biti prava poslastica za nogometne zaljubljenike s obzirom na napadačke sklonosti oba sastava.
 
Barcelona će za mjesto u polufinalu morati ponoviti domet od prije dvije godine, kad su upravo protiv Juventusa stigli do posljednjeg trofeja u Ligi prvaka. Finale održano na Olimpijskom stadionu u Berlinu 2015. godine u sjajnom je sjećanju ostalo Ivanu Rakitiću koji je postigao vodeći pogodak za Barcelonu već u 4. minuti, a Katalonci su na kraju slavili sa 3:1. 
 

Barca je povela u četvrtoj minuti golom hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, izjednačio je Alvaro Morata u 55. minuti, pogodak za novo vodstvo Barce zabio je Luis Suarez u 68. minuti, a pobjedu katalonskog kluba potvrdio je Neymar u šestoj minuti sudačke nadoknade.
 
Rakitić je postao prvi hrvatski nogometaš koji je s dva različita kluba osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, te drugi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka, te osmi hrvatski nogometaš koji je slavio u elitnom natjecanju Starog kontinenta.
 
Rakitić je postao tako tek drugi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka. Prije četiri godine u Bayernovoj pobjedi protiv Borussije rezultatom 2:1 Mario Mandžukić je zabio vodeći gol za Bavarce.
 
U Berlinu je Rakitić postigao najbrži gol za Barcelonu u finalima Lige prvaka, te četvrti najbrži u finalnim susretima. Brže su zabijali samo Enrique Mateos, Paolo Maldini i Gaizka Mendieta.
 
Za razliku od tadašnjeg dvoboja, Rakitić će sada na suprotnoj strani imati čak dvojicu kolega iz hrvatske reprezentacije, Marija Mandžukića i Marka Pjacu.
 
U dosadašnji sedam dvoboja Barcelona ima pozitivan omjer s Juventusom, s tri pobjede, dva neodlučena ishoda i dva poraza. Katalonci su u dosadašnjih 18 četvrtfinalnih nastupa u Ligi prvaka 14 puta prošli dalje, a samo četiri puta ispali, dok je Juventus u dosadašnjih 16 nastupa 11 puta bio uspješan, a pet puta ispadao.
 
Torinezi su prije dvije sezone postigli samo jedan pogodak u dvije utakmice protiv Monaca, što im je bilo dovoljno za plasman u polufinale, čime su prekinuli niz od tri neuspješna četvrtfinalna nastupa. Barcelona je prošle godine, kao branitelj naslova, zaustavljena baš u četvrtfinalu, a u dvije utakmice je bolji od Katalonaca bio je madridski Atletico (2:3) koji je u dramatičnom finalnom okršaju s Realom ostao bez trofeja u lutriji jedanaesteraca.
 

Pročitajte više