NBA

Najveća pogreška prijelaznog roka juri prema tituli MVP-ja i vodi Bullse na sam vrh

Foto: Profimedia

KADA su proteklog ljeta Chicago Bullsi dali DeMaru DeRozanu trogodišnji ugovor vrijedan 81.9 milijuna dolara, NBA svijet taj potez proglasio je najvećom pogreškom prijelaznog roka za slobodne igrače.

Pet mjeseci kasnije Bullsi su vodeća momčad Istoka, DeRozan je jedan od favorita u utrci za MVP-ja, a minulog je vikenda odlučio dvije utakmice tricom uz zvuk sirene. Larry Bird još je 80-ih riješio dvije uzastopne utakmice, ali DeRozan je prvi u NBA povijesti koji je to učinio dan za danom.

U svojoj 13. sezoni, prvoj u Bullsima, DeRozan igra najbolju košarku karijere. U prosjeku postiže 26.8 koševa, 5.1 skok i 4.6 asistencija, uz dosad najbolji šut za tricu od 37.3%, iako ih i dalje šutira frapantno malo u usporedbi s ostalim bekovima NBA lige. Ali šutevi koje uzima uglavnom su kvalitetni i izrađeni, posljedica igre, a ne forsiranja. Većina. Ova dva o kojima bruji košarkaški svijet bila su puno teža.

Na Staru godinu srušio Pacerse, na Novu Wizardse

U petak u Indianapolisu, pri vodstvu Pacersa 106:105, Bullsi su se obranili i 10 sekundi prije kraja krenuli u posljednji napad. DeRozan je prenio loptu i krenuo "vagati" čuvara, ali je shvatio da nema više vremena, napravio korak unaprijed i odrazio se s jedne noge. Bio je to užasan šut, ali lopta je bez predomišljanja prošla kroz obruč.

VIDEO: Arena Sport

"Kad sam pogledao sat, shvatio sam da moram nešto učiniti. Pokušao sam stvoriti dovoljno prostora i izbaciti loptu. Čim sam je ispustio, činilo se da je dobra", rekao je DeRozan i tako se oprostio od 2021. godine.

Dan kasnije u Washingtonu započeo je 2022. ništa luđim šutem za pobjedu. I to nakon što je Kyle Kuzma 3.3 sekunde prije kraja zabio tricu za vodstvo Wizardsa 119:117. Bullsi su pozvali time-out, DeRozan je primio loptu i pobjegao u kut, fintom izbjegao blokadu Coreya Kisperta, a samim čudom i Bradleya Beala. Još jedan stravično težak šut, ponovno s istim ishodom.

VIDEO: Arena Sport

"DeMar mi je rekao da mu pridržim pivo", smogao je snage za šalu Kuzma nakon utakmice poznatom frazom "hold my beer" koja označava prihvaćen izazov.

"Ne znam je li ovo stvarnost ili sanjam", rekao je DeRozan kad su ga obavijestili da nitko prije njega nije riješio dvije utakmice sa sirenom dva dana zaredom. "Radiš na ovakvim šutevima da bi bio spreman za njih ako budu potrebni, a onda, što bude, bude."

Bio je svašta, ali nikada tricaš. Ni prvak. Ni MVP

DeRozan je u prvih 12 godina karijere bio svašta. Bio je klinac iz zloglasnog Comptona, bio je mlada nada, bio je učenik Kobea Bryanta, bio je eksplozivni zakucavač, bio je olimpijski pobjednik, bio je idol nacije, bio je šesterostruki All-Star, bio je vječiti luzer, bio je odbačeni sin, bio je izblijedjela zvijezda. Ali nikada nije bio tricaš.

Tijekom karijere šutirao je samo 1.5 trica po utakmici, a pogađao 0.4. Rijetkost takvih šuteva opravdavala je njihova neefikasnost od svega 28.5%. DeRozanova igra uvijek se svodila na poludistancu, prostor između reketa i trice, a u prodorima pod koš bio je majstor iznuđivanja slobodnih bacanja.

Nikada nije bio tricaš, ali tricama je ispisao povijest. Nikada nije bio ni prvak ni MVP, ali ono što su on i Bullsi pokazali u prva dva i pol mjeseca sezone dopušta mu da mašta o obje titule. Pobjeda nad Wizardsima bila im je sedma zaredom, čime su s omjerom 24-10 preskočili Brooklyn Netse na vrhu Istoka.

Nije DeRozan jedini odgovoran za neočekivani uzlet Bullsa. Oni su još prošle zime iz Orlanda doveli Nikolu Vučevića i sparili ga sa svojim mladim All-Starom Zachom LaVineom. Ovog su ljeta doveli i Lonza Balla, a punim se pogotkom ispostavio i dolazak Alexa Carusa. Sve je počelo sjedati na svoje mjesto, ali za ovakve rezultate ipak su najzaslužnije DeRozanove izvedbe, kojima pokazuje da je s 32 godine konačno spreman za elitni status NBA superzvijezde.

U opasnom Comptonu bande ga nisu dirale

DeRozan je rođen i odrastao u Comptonu, gradiću sa šireg područja Los Angelesa, zloglasnom po kriminalu i bandama. Ali Deebo, kako su ga još tamo prozvali po liku iz kultnog filma Petak, imao je zaštićen status. Bande ga nisu vrbovale ni dirale zbog njegova košarkaškog talenta, koji mu je nudio nadu u uspješnu budućnost izvan "hooda".

Ipak, on je dugo bio vjeran Comptonu, tamo je išao u srednju školu, iako je košarku svakako mogao igrati i drugdje. Čak je i na sveučilište išao na obližnji USC. Kobea Bryanta upoznao je i ranije, ali tada su se zbližili jer je Kobe svojim tenisicama sponzorirao njihovu košarkašku momčad, a DeRozan je godinama kasnije bio jedan od njihovih glavnih manekena te ima gotovo neograničene zalihe čak i dok tih tenisica zbog pravnog spora gotovo i nema na tržištu.

"S njim je sve počelo. Po njemu sam oblikovao svoju igru, a to što sam mogao s njim raditi, učiti i upijati njegove savjete bilo je neprocjenjivo", govorio je Deebo.

"I got us"

U NBA ligu je stigao kao deveti izbor drafta 2009. Morao je prvi put u životu izvaditi putovnicu jer je njegova profesionalna karijera počela u Kanadi. U prvoj sezoni Toronto Raptorsi su razočaravajuće ostali bez doigravanja, a njihova zvijezda Chris Bosh otišao je u Miami stvoriti Veliku trojku s LeBronom Jamesom i Dwyaneom Wadeom. Tog je dana na Twitteru napisao: "I got us." Bila je to poruka kanadskim navijačima da ne tuguju zbog Boshova odlaska jer će ih sada on nositi. Tu je kratku rečenicu držao na vrhu svojeg Twitter profila punih osam godina.

Nije mu bilo lako povjerovati. Raptorsi su iduće dvije godine bili među najlošijima u ligi. A onda su na ljeto 2012. doveli Kylea Lowryja, talentiranog, ali tvrdoglavog i teškog razigravača iz Houston Rocketsa i u njihovoj drugoj zajedničkoj sezoni stvari su počele sjedati na svoje mjesto.

"U prvoj sezoni uopće nismo razgovarali, možda smo izmijenili samo nekoliko riječi", priznala su obojica godinama kasnije, kada se njihov odnos razvio u više od prijateljstva, jednu od najvećih "bromansi" NBA lige.

Raptorsi su 2014. prekinuli petogodišnju sušu od nastupa u doigravanju i u narednim godinama postali legitimna velesila Istoka. U prva dva navrata još nisu bili spremni, zaustavljao ih je Paul Pierce, prvo s Brooklynom, a onda s Washingtonom. Zatim su 2016. konačno prešli prvu prepreku u doigravanju, a onda se prvi put u povijesti probili u finale Istoka, ali zaustavio ih je LeBron James sa svojim Cleveland Cavaliersima 4:2.

Godinu poslije na LeBrona su naletjeli već u drugom krugu i ispali 4:0, a isto im se dogodilo 2018. nakon što su s rekordnih 59 pobjeda zaslužili status prvog nositelja. Jednostavno, nisu znali kako protiv Jamesa, a kompleksi su narasli do te mjere da su američki mediji njihov grad posprdno preimenovali u LeBronto.

Toronto ga voli kao Drakea

DeRozan i Lowry za svoju su životnu misiju postavili osvajanje naslova s Torontom, obojica su produljila ugovore s klubom koji su zvijezde njihova profila redovito napuštale čim bi im se ukazala prilika. Zato su Toronto i Kanada obojicu obožavali, ali posebno DeRozana, koji je bio u klubu tri godine dulje i od samog početka NBA karijere. Čak je i globalno popularni reper Drake, koji je rodom iz Toronta, u jednom svom stihu otpjevao "moj grad me voli kao DeMara DeRozana".

Na ljeto 2018. otvorila im se fantastična prilika. Njihova "babaroga" prešla je u LA Lakerse i potpuno otvorila bitku za vrh Istoka. DeRozan i Lowry kovali su planove i strategije, a onda je uslijedio šok. Raptorsi su trejdali DeRozana u San Antonio Spurse za Kawhija Leonarda.

Na papiru, Raptorsi su dobili boljeg igrača, ali Leonard je od starta bio jasan da želi igrati samo u Los Angelesu. Njihov gazda Masai Ujiri bio je savršeno svjestan da će njegova nova akvizicija u Torontu trajati samo godinu dana, ali išao je na sve ili ništa. I zaista, Raptorsi su osvojili povijesni naslov, a Kawhi je, prema očekivanju, otišao u Clipperse.

Koliko god sretni bili zbog osvajanja ultimativne nagrade, i navijači i igrači Raptorsa godinu dana ranije bili su bijesni zbog trejda. Navijači su izgubili miljenika i idola, igrači brata, a zauzvrat su dobili tipa koji ne skriva da ne želi igrati za njih. DeRozan je bio posebno šokiran jer mu je Ujiri samo nekoliko dana ranije rekao da ga neće trejdati.

"To me strašno zaboljelo. Želio sam u Torontu završiti karijeru. Želio sam se boriti protiv stigme da nitko tamo ne želi igrati. Naravno da me zaboljelo, kao da im ništa nisam značio", govorio je DeRozan, kojem se Ujiri kasnije i javno ispričao zbog trejda.

Dočekali ga ovacijama, a on je svu energiju prenio u brutalno zakucavanje

U prvoj utakmici nakon povratka u Toronto dočekan je ovacijama, ali on se samo želio Ujiriju osvetiti za izdaju i pokazati mu čega se odrekao. U jednom je trenutku svu negativnu energiju sakupio u brutalno zakucavanje preko Chrisa Bouchera, koje i danas naziva najdražim u karijeri, te odveo Spurse do emotivne pobjede 105:104.

VIDEO: Arena Sport

U San Antoniju je igrao dobro, tri godine pod Greggom Popovichem pomogle su mu da postane još kompletniji igrač, ali Spursi su bili tek osrednja momčad, daleko od sile kakva su bili sa zdravim Leonardom. Činilo se da ulazi u posljednju fazu karijere u kojoj bi se mogao pridružiti Lakersima ili nekoj drugoj supermomčadi kao treća zvijezda te pokušati doći do titule koju su njegovi voljeni Raptorsi osvojili čim su ga se riješili.

Zapravo, čak je i pregovarao s Lakersima, ali njima se tada otvorila prilika za dovođenje Russella Westbrooka, pa je taj dogovor propao. Naposljetku je iznenadio dolaskom u Chicago, gdje je zamišljen kao potpora LaVineu, ali u dosadašnje 34 utakmice, nakon kojih su Bullsi na vrhu Istoka, profilirao se kao njihov udarni igrač i legitimni kandidat za MVP-ja. 

Nitko više ne osuđuje Bullse jer su mu na ljeto dali 81.9 milijuna dolara za tri sezone. Taj ugovor sada izgleda kao bagatela.

Pročitajte više