HNL EUROPA

Najveće pobjede Dinama: Razbijanje Viktorije ulazi u ovo elitno društvo

Foto: Pixsell

TRIJUMFOM od 3:0 nad Viktorijom iz Plzena na uzvratu prve nokaut runde Europa lige Dinamo je nadoknadio poraz (1:2) iz prve utakmice u gostima i tako izborio osminu finala EL-a. 

Slavlje hrvatskog prvaka u revanšu protiv češkog upada na popis najvećih Dinamovih pobjeda u europskim kupovima.

Bayern - Dinamo 1:4, prvi susret četvrtfinala Kupa velesajamskih gradova 1963. 

Bayern u to vrijeme nije bio ni prvi klub u gradu, a kamoli u Njemačkoj i tek će u idućem desetljeću postati ono što je i danas - jedan od najvećih klubova na svijetu. Ali upravo zato ova veličanstvena Dinamova pobjeda mora biti na svim popisima najvećih euro-trijumfa ovog kluba. Jer Dinamo je velikom Bayernu nanio jedan od najtežih poraza u kontinentalnim natjecanjima u povijesti. Dva gola Slavena Zambate te po jedan Dražana Jerkovića i Zdenka Kobeščaka, uz životne partije Željka Matuša i Željka Perušića značili su da je uzvrat u Zagrebu (0:0) tek formalnost. 

Dinamo - Celtic 3:0, drugi susret drugog pretkola Lige prvaka 1998.

Najtežeg protivnika za ulazak u Ligu prvaka dobio je Dinamo u ljeto obilježeno broncom na SP-u. Celtic je u prvom susretu u Glasgowu pobijedio 1:0, ali krcati Maksimir na uzvratu je uživao u velikoj pobjedi i jednoj od utakmica karijere Roberta Prosinečkog. On je postigao dva gola, a Silvio Marić jedan za povijesni uspjeh -- prvi plasman Dinama u skupinu Lige prvaka. 

Dinamo - Partizan 5:0, drugi susret prvog pretkola Lige prvaka 1997.

Ova utakmica bila je doista "više od nogometa". Manje od dvije godine nakon Oluje, dok su ratne rane još bile svježe, a istok Hrvatske tek se vraćao iz srpske okupacije matici, Partizan je bio prvi srpski klub koji je došao igrati u Hrvatsku. Prva utakmica u Beogradu pripala je domaćinu (1:0), ali Dinamo je trebao pobijediti. Ono što je propustio napraviti na Topčideru, spektakularno je izveo na prepunom Maksimiru. Već do 25. minute Silvio Marić, Igor Cvitanović i Mark Viduka zabijaju za 3:0. Ali onda sudac Gilles Veissiere izmišlja penal za goste. Međutim Ladić fantastično brani i kazneni udarac i odbijanac koji kupi izvođač Dejan Vukičević. Do kraja prvog poluvremena Marić postiže svoj drugi gol, a Cvitanović to radi u 70. minuti za konačan rezultat. 

Dinamo - Spartak Trnava 3:1, skupina Europa lige 2018.

Puno su puta Dinamove europske utakmice, kada je to bilo primjereno, a još češće kada nije, dobivale epitet "povijesnih". Ali ova, premda u skupini, a ne kasnoj eliminacijskoj rundi i bez obzira na to što je bila protiv neatraktivnog suparnika, mora doći na visoko drugo mjesto ovog popisa. Jer njome je čak dva kola prije kraja grupne faze i nakon 49 godina čekanja Dinamo napokon izborio proljetni dio sezone u Europi. Utakmica je odigrana po strašnoj magli koja se oko dva sata prije početka utakmice počela spuštati na Maksimir. Uvjeti za igru bili su bizarni, utakmicu se jako teško moglo pratiti, u jednom trenutku velik dio gledatelja je napustio stadion, a već nakon pola sata igre, sudac je odlučio da se susret može nastaviti jedino s narančastim loptama, onima za snježne uvjete. Ipak, i takvi gotovo neregularni uvjeti nisu smetali Dinamu da odigra fantastičnu utakmicu i u potpunosti nadigra goste iz Slovačke. U prvom poluvremenu domaći su mogli imati tri-četiri razlike. Gojak i Oršić promašili su čiste zicere, ali Modri su ipak zabili dva gola. Najprije se Gojak u 22. minuti iskupio za promašaj par minuta ranije, a onda je nakon sjajnog ubačaja Stojanovića, Kadlec zakucao loptu u svoju mrežu u 35. minuti. Gosti su u 63. smanjili na 2:1 i pokušali izjednačiti, gol im je dao krila, ali ovaj Bjeličin Dinamo je predobar da bi profućkao povijesnu šansu. Deset minuta do kraja Petković, koji je ušao četiri minute prije, sjajno je presjekao loptu na desnoj strani i pronašao Oršića na drugoj stativi koji pogađa za 3:1 i neviđeno slavlje na Maksimiru. Slavlje koje se u Zagrebu čekalo gotovo pola stoljeća.

Dinamo - Leeds United 2:0, prvi susret finala Kupa velesajamskih gradova 1967.

Naravno, najveća europska pobjeda Dinama je ona koja je donijela konačan trijumf, osvajanje euro-kupa. Na Maksimir je '67. došla jedna od najjačih ne samo engleskih nego i europskih momčadi tog vremena. Čerček i Pirić sjajno su u 39. minuti kombinirali za prvi gol, a jednako efektno i efikasno završila je i akcija koju je nakon Zambatinog prodora desnim krilom i ubacivanjem pred gol okončao Rora. Dinamo je u uzvratu odigrao 0:0 i tako postao prvi i do Zvezdinog Kupa prvaka 1991. jedini jugoslavenski klub koji je osvojio europski kup. Do danas je ostao jedini hrvatski klub s kontinentalnim trofejem. 

Pročitajte više