Nakon incidenta između Turaka i Hrvata, atmosfera fenomenalna

"DA SAM Turčin, ubio bih se" - ori se pjesma naših navijača na bečkom Stefansplatzu koji nestrpljivo iščekuju početak utakmice.

Nešto prije 15 sati došlo je do tučnjave Turaka i Hrvata, sada naši navijači pale baklje i loptaju se s više desetaka lopti. Nije bitno tko s kime, lopte se bacaju u zrak.

Atmosfera na Stefansplatzu je fenomenalna a hrvatski navijači još uvijek pristižu tamo. Uzavrelu navijačku atmosferu iz Beča može uživo pratiti na ovom linku.

Kako nam javljaju kolege iz Beča, nekolicina naših mlađih navijača nasamarila je staru Turkinju koja je prodavala karte za utakmicu. Naime, oni su ju ispitivali koliko karata ima i koliko karte koštaju, da bi joj u jednom trenutku istrgnuli karte iz ruku. Naravno, zatim su dali petama vjetra, a za njima je pojurila ona i još nekoliko njenih zemljaka. Nemamo informacija jesu li pobjegli, ali s obzirom na velik broj navijača vjerojatno jesu.

Turski navijači bacili petardu

Oko 14:40 sati na Stefansplatzu su se potukli hrvatski i turski navijači. Nakon što su turski navijači bacili jaku petardu koja je eksplodirala nedaleko od Hrvata, hrvatski su navijači nasrnuli na njih, a morala je intervenirati austrijska policija. Policajci su uspjeli razdvojiti navijače koji su se zatim nastavili gađati bocama, a sukob se sasvim smirio tek kad je na mjesto događaja stigla interventna policija. Hrvatski policajci u Beču nisu intervenirali, a prema prvim informacijama nitko nije uhićen.

"Spasili smo već Beč od Turaka, spasit ćemo ga i večeras"

Da, Beč je ponovno glavni grad Hrvatske. Gospoda iz domovine voze se u kočijama i šopingiraju u Mariahilferstrasseu. No, prava ekipa zna gdje je špica. Kartnerstrasse i Stephansplatz tresu se od hrvatske pjesme:

"You are so beautiful...", "Baci kebab da se igramo..." i "Da sam kući ubio bih se...", glavne su glazbene teme trenutno u centru Beča.

Turaka, ni za lijek. Tek pokoja grupica šeta se ulicama no hrvatski navijači u debeloj su većini.

Cijene karata na crnom tržištu variraju. Ekipa iz Žaborića pokraj Šibenika, kaže nam da se ulaznice mogu nabaviti već za 250 eura, dok nam neki Splićani koje smo sreli tvrde da zlata vrijedan papirić nisu uspjeli dobiti ispod 450 eura.

"Putovali smo iz Splita cijelu noć, lijepo je, uvijek nekog sretneš. Znaš nas, dobro nam je gdje god bili", kažu raspoloženi Splićani.

Momci iz Ljubuškog, Marijo i Ino, razvili su transparent na Stephansplatzu, "Idemo dalje".

"Nije parodija na HDZ-ovu reklamu već idemo dalje u polufinale", kažu naš navijači.

Kada je naš fotoobjektiv ugledao popularni Švabo s Paga želio je napomenuti:

"Spasili smo Beč od Turaka prije 500 godina, spasit ćemo ga i večeras."

Sreli smo i veselu družinu iz Samobora, pripadnike kluba moto Cro Riders Samobor, stigli su naravno, motociklima, a karata nemaju.

"Nema veze, dobro nam je i ovako", kažu Samoborci.

Navijači na Stephansplazu pod budnim su okom 50 austrijskih policajaca.

"Hrvatski navijači su sjajni, vrlo su zabavni, samo pjevaju i vidi se da vole svoju zemlju. Nikakvih incidenata nije bilo, niti ih očekujemo. Želimo vam sreću u četvrtfinalu."

U Beču bi se tako prema nekim procjenama moglo naći čak 200 tisuća hrvatskih navijača. Oni koji neće ići na utakmicu, a to je većina, stvorit će tijekom večeri paklenu atmosferu u navijačkim zonama diljem Beča i pred velikim ekranima navijati za prolazak Hrvatske u polufinale.

Za osiguravanje mirne atmosfere na ulicama Beča angažirano je čak 4600 policajaca, ali zapovjednik bečke policije Gerhart Puerstl ne očekuje veće probleme.

Iz Beča: Dea Redžić
Foto: Kristijan Horvat

Pročitajte više