Nakon infarkta, pravac - Katowice!

HRVATSKA reprezentacija igrat će u četvrtfinalu Eurobasketa u Poljskoj. I to je jedino što ćemo pamtiti iz direktnog obračuna s borbenim Nijemcima. Hrvatska je pobijedila rezultatom 70:68, nakon infarktne završnice, puno teže nego smo to očekivali. U petak ćemo nastupiti u četvrtfinalu protiv boljeg iz susreta Turske i Slovenije koji je na rasporedu u srijedu.

Mogli bismo dugo secirati košarku koju je protiv Njemačke, oslabljene izostancima Nowitzkog i Kamana, igrala naša reprezentacija, no jednostavno nema smisla trošiti riječi. U ovoj je utakmici bilo bitno samo pobijediti, a Repešina je ekipa izdržala pritisak. Izdržali su frustraciju zbog nepovezane i isforsirane vlastite igre, kao i zbog svega onoga što je Nijemcima ulazilo. A ulazilo im je - nemoguće. Pet puta tricu nam je stavio najučinkovitiji Nijemac Heiko Schaffartzik (18 poena uz 100 posto šuta!), tri puta pogodio Jagla, a dvije je dodao Staiger. Statistika kaže da smo mi preživljavali na učinku Roka Ukića (18 koševa, četiri skoka, tri asistencije), te Zorana Planinića i Marka Popovića (obojica po 11 koševa), no činjenica je da su obol pobjedi dali i mnogi drugi - Nicević sa solidnih deset poena, Banić sa sedam, i Lončar sa šest.

Upravo je trica Kreše Lončara dvije minute prije kraja susreta izvukla Hrvatsku iz ponora. Femerling je prije pogodio dva bacanja nakon faula Ukića, imali smo svega plus dva na kontu. A onda je Lončar, nakon jednog u nizu neorganiziranih napada stavio tricu za 64:59. No, porođajne su muke još trajale, jer nam je Schaffartzik stavio još dvije trice preko ruke. Planinić je uzvratio s jednim košem, Kus s dva bacanja i domogli smo se pobjede.

Zaboravit ćemo da nismo iskoristili 20 izgubljenih lopti Njemačke, da smo ih u više navrata vraćali u utakmicu, da nam je Hamann parao obranu poput kakvog NBA igrača, da smo im u prvoj četvrtini dopustili četiri vezane trice... I Repeša je u time outu urlao: P.... materinu, pa znate li vi napraviti faul?, A tako smo lijepo otvorili utakmicu, serijom 8:0. Sve ćemo zaboraviti, ali samo do petka. Tada Hrvatska više neće moći preživljavati s ovakvom košarkom.

Nakon što smo prvu četvrtinu priveli kraju s plus jedan (20:19), u drugoj smo opet otišli na deset razlike. Istrpjeli smo te Hamannove duge lopte iza leđa naših centara, uzvraćali smo na njihove trice koliko se moglo. Nijemci pred kraj poluvremena serijom od 5:0 (Jogla, Femerling) ipak smanjuju na pet razlike.

Zakuhalo se u trećoj četvrtini u koju smo ušli s petorkom u sastavu: Kus, Ukić, Rozić, Banić, Kasun. Pokušao je Repeša s Vujom i Kusom, ali oni su bili izvan ove utakmice. Kus, čini se, i izvan cijelog prvenstva. Malo po malo, germanski je mentalitet izborio egal u završnici. Zakazao je do tada razigrani Planinić, prodali smo mnoge lopte, a Nijemci su preko sjajnih podvala Hamanna i tricaškog učinka Steigera i Schultzea došli do izjednačenja. U igri nas je tada držao Sandro Nicević. Treću su četvrtinu Nijemci zaključili u plusu (50:49), a najteže razdoblje za Hrvatsku stiglo je u prvom dijelu posljednje četvrtine kada nakon trice Steigera borbeni protivnici upisuju svoju najveću prednost na utakmici, 57:54.

Ukić je riskirao, čupao nam živce, ali njegovih šest poena, za koje niti sam ne zna kako su ušli (izuzev dva bacanja) vratili su nas među žive. Tada je negdje sijevnula ta Lončareva trica, a ostatak priče se zna...

Hrvatska - Njemačka    70:68

Početne petorke:

Hrvatska: Ukić, Planinić, Rozić, Kasun, Banić

Njemačka: Femerling, Wysocki, Hamann, Green, Ohlbrecht

Sudac: Brazauskas (Litva)

Pročitajte više