Nakon poniženja, Bilić mora navijati za Engleze: Daj Bože, samo da odemo na to prvenstvo...

SLAVEN BILIĆ nije mogao napraviti ništa osim posuti se pepelom nakon što su nam Englezi uvalili pet golova i nanijeli Hrvatskoj najgori poraz u njenoj povijesti. "Teško je reći išta pametno nakon ovakvog poraza. Bili su bolji, brži i agresivniji. Jedva smo se dovukli do poluvremena sa samo 2:0 i to isključivo zahvaljujući Runji. Mogli smo primiti pet komada. Tako da smo rezultatski u prvom dijelu čak dobro djelovali", kaže Bilić.

> Bolna statistika: Najveći porazi hrvatske reprezentacije

Propuštalo je na sve strane, ali najviše na boku kojeg su trebali zatvoriti Pranjić i Pokrivač. "U nekim je utakmicama ta varijanta s Pranjićem čak dobro funkcionirala, ali večeras nije. Mi znamo da tu imamo problem i ničim nas Englezi večeras nisu iznenadili - ni rasporedom, ni odigravanjem na terenu. Još u startu smo igračima rekli da postoji mogućnost da ćemo nešto mijenjati unutar početne postave ako nas ne krene u rasporedu s kojim smo startali", objasnio je Bilić zašto je već nakon 15 minuta igre izrotirao Pokrivača, Pranjića i Kranjčara.

"Pokušali smo time poboljšati situaciju na terenu, ali ništa nije izgledalo dobro. Totalno smo podbacili, ovo nije prava slika Hrvatske čak ni sada kad smo hendikepirani i osakaćeni u izboru igrača. Znali smo da u utakmicu ulazimo bitno oslabljeni, ali nismo krili da nema alibija. Pokušali smo naći prvih 11 koji će odgovoriti na igru Engleske, ali oni su zabili ta dva rana gola. To ih je diglo i kasnije im je sve polazilo za nogom", kazao je Bilić.

Treći gol je, kaže izbornik, još više spustio ionako demoralizirani sastav. "Nismo im znali odgovoriti niti kolektivno niti individualno. Jednostavno, bili su puno bolji. Ovo je jako bolno. Isto kao što su nas Englezi u kvalifikacijama za Euro digli s one dvije pobjede, sad su nas spustili. No, moramo pokazati karakter i spremiti se za Kazahstan. Srećom imamo vremena, ne moramo igrati iduću utakmicu tako skoro i stići ćemo se oporaviti i vratiti", smatra Bilić.

"Daj Bože da se plasiramo na to prvenstvo..."

Hrvatska više ne drži sve u svojim rukama, sad ćemo ovisiti o Englezima. Ako Capello pobjedi i Ukrajince, osigurat će nam JAR. "Daj Bože da se mi plasiramo na to prvenstvo. Sad se moramo spremati za Kazahstan i navijati za Englesku. Ako budu barem približni večerašnjem izdanju, siguran sam da neće izgubiti u Ukrajini. Što se nas tiče, ovo će se negativno odraziti na samopouzdanje, ovo je jednostavno poniženje. Ali sad moramo pokazati tu našu snagu koja nas je i dovela do svih uspjeha proteklih godina. Nismo zaboravili igrati nogomet", kaže Bilić.


Nesuđeni penal na Eduardu Bilić je prokomentirao na zahtjev novinara, ali nije ga želio koristiti kao izliku. "Nema smisla pozivati se na to nakon ovakvog poraza. Da, izgledalo je kao penal i to pri rezultatu 2:0. Da smo tad zabili gol utakmica bi vjerojatno dobila drugi tijek. Ali ni meni ni igračima ne pada na pamet potencirati taj penal", kaže Bilić.

Eduardovim dočekom na Wembleyu, kaže, nije iznenađen. Bilić je očekivao da će engleski navijači zviždati ponajboljem hrvatskom igraču nakon svega što su o njemu pisalo proteklih dana. "To je uvijek tako, navijači uvijek imaju nekog igrača kojeg uzmu na zub i onda mu zvižde", kaže Bilić.

"Možete i samo zamisliti da je atmosfera u svlačionici sada jako loša, spustili su nas. Ne možemo naći ništa za što se možemo uloviti i teško je igračima bilo što reći. Znali smo da nismo ista momčad bez par ključnih igrača, ali nismo očekivali da će razlika biti ovolika", kazao je izbornik Bilić.

John Terry je, tvrde engleski novinari, nakon utakmice kazao da ga je jedan od hrvatskih igrača pljunuo u lice. Bilić o tome nije imao pojma. "Pričao sam s Terryjem nakon utakmice, ali ništa mi nije spomenuo. Ne znam o čemu se radi, ali maloprije sam razgovarao s njim", zaključio je Bilić.

Pročitajte više