Nakon "snježne kraljice", imamo i "snježnu princezu"

ANA JELUŠIĆ po prvi je put u karijeri stigla do postolja i to na domaćem terenu. Nakon fenomenalne druge vožnje, Ana je osvojila drugo mjesto, iza nedodirljive Austrijanke Marlies Schild.

Iako smo se svi potajno nadali kako će se Ana popeti na postolje, malo je bilo onih koji su vjerovali da će se to zaista i dogoditi.

No, 20-godišnja je Ana već u prvoj vožnji, koja je bila postavljena za nešto korpulentnije skijašice, pokazala da danas možemo računati na njen dobar rezultat.

U drugoj je vožnji odskijala odlično, čak i onaj ravni dio koji joj zbog toga što je dosta sitna za skijašicu ne odgovara. Do cilja je stigla s vremenom 2:01.06.

Nakon nje ostale su još Anja Paerson i Marlies Schild. Anja Paerson je odustala nekoliko vratiju prije kraja, a Marlies Schild pokazala je da je ove sezone u slalomu nedodirljiva. Iako je na samom početku napravila veliku pogrešku, do cilja je uspjela doskijati sa sekundom i 66 stotinki boljim vremenom od Ane.

Treće je mjesto osvojila Čehinja Sarka Zahrobska, a četvrta je bila Talijanka Chiara Costazza.

Za Anu je navijalo oko 13000 ljudi oboružanih šalovima i ostalim rekvizitima. 

>>> Ana: Navijači, iduće godine budite glasniji

>>> Sljeme proslavilo pad Anje Paerson; Anja neraspoložena za davanje izjava

>>> Zagrebačka publika najbolja u Svjetskom kupu

>>> Strani mediji o "Snježnoj kraljici"

*
Tijek druge vožnje:

Drugu stazu postavio je Nijemac Christian Schweiger. Razmaci između vrata su neštomanji nego u prvoj i različiti su.

Prva je startala Njemica Hoelzel koja je do cilja stigla s vremenom 2:02.94. U prvoj je startala 45. i plasman u drugu vožnju je veliki uspjeh za nju. Nakon nje startala je Fani Chmelar, koja je imala lošije vrijeme od Hoelzl. Kanađanka Acton bila je lošija od prve dvije skijašice. Talijanka Nicole Gius kasnila je čak 10 sekundi za trenutno vodećom Hoelzl.

Katarina Karasinska stigla je do trenutno drugog mjesta s vremenom 2:03.00.

Florine De Leymarie vozila je dobro i do cilja stigla s vremenom 2:03.08.

Svjetska juniorska prvakinja Slovakinja Veronica Zuzulova ove sezone ne briljira. Drugu vožnju odvozila je dosta dobro i do cilja stigla sa 70 stotinki boljim vremenom od Hoelzl od koje je preuzela prvo mjesto.

Lindsay Kildow počela je dobro drugu vožnju, na prvom prolazu imala je prednost nad Zuzulovom, no zatim je napravila dvije greške i završila na trećem mjestu s vremenom 2:03.06.

Švicarka Aita Camastral do cilja je stigla s vremenom 2:09.09. Annalisa Ceresa dosta je griješila i doskijala do trenutno šestog mjesta. Vanessa Vidal stigla je do cilja s vremenom 2:03.38.

Anna Ottosson doskijala je do cilja s vremenom 2:03.23 i trenutno je na šestom mjestu.

Norvežanka Loeseth odustala je.

Julia Mancuso odlično je odvozila donji dio staze i preuzela prvo mjesto od Zuzulove s vremenom 2:02.01. Manuela Moelgg doskijala je do trećeg mjesta petim vremenom druge vožnje do sada.

Staza je dosta otpustila i na donjem dijelu ima rupa.

Kao petnaesta je startala Amerikanka Kaylin Richardson koja je zauzela šesto mjesto. Sarka Zahrobska povećala je prednost na prvom prolaznom vremenu nad Mancuso. Prednost je uspjela zadržati i na kraju te je preuzela prvo mjesto od Talijanke s vremenom 2:01.25.

Sabrine Aubert trenutno je na petom mjestu. Kathrin Zettell je do cilja došla sa zaostatkom od sekunde i 19 stotinki zaostatka za trenutno vodećom Zahrobskom.

17-godišnja Leinonen ima najslabije vrijeme prve vožnje i trenutno je na sedmom mjestu.

Ostalo je još 10 najboljih iz prve vožnje.

Bergmann Monika došla je do cilja kao druga. Tanja Poutianinen bila je bolja od Bergmann, a iako je najavila da će se boriti za postolje, s vremenom 2:01.71. čini se, neće imati šanse.

Nicole Hosp startala neoprezno je startala i izgubila je dosta vremena već na prvom prolazu. Na drugom je kasnila 86 stotinki pred Zahrobskom. Do cilja je došla sa zaostatkom od sekunde i 9 stotinki s tek 15. vremenom druge vožnje i završila je na sedmom mjestu.

Chiara Costazza na drugom je prolazu imala 28 stotinki prednosti nad Zahrobskom, ali u donjem dijelu staze nije uspjela zadržati prednost i do cilja je stigla kao druga.

20-godišnja Maria Pietilae, koju je trenirao otac Anje Paerson, pogriješila je već na samom početku i na drugom prolazu kasnila je više od sekunde za Zahrobskom. Završila je na 23. mjestu.

Therese Borrsen na prvom je prolazu povećala prednost nad Zahrobskom. Taj dio prošla je bez greške, no nije uspjela doći do cilja, zajahala je kolac i odustala.

Resi Stiegler, koja je imala 90 stotinki prednosti nad trenutno vodećom, pogriješila je već uoči ulaska u filter. Vozi na granici ispadanja, i na prvom prolazu izgubila je skoro 70 stotinki prednosti Zahrobsku. Završila je na trećem mjestu.

Ana Jelušić imala je prednost nad Zahrobskom sekundu i osam stotinki. Na ledenom dijelu malo je poskočila: na prvom prolaznom vremenu imala je sekundu i 20 stotinki prednosti. Iako joj ravni dio ne odgovara odlično ga je odvozila. Na drugom prolazu ostalo joj je 28 stotinki prednosti i do cilja je doskijala prva.

Anja Paerson u prvom je dijelu napravila tri pogreške. Ostala je na gornjoj skiji i pet vratiju prije kraja je ispala.

Marlies Schild napravila je veliku grešku na samom početku. Na prolaznom vremenu imala je prednost nad Anom od pola sekunde. Međutim do cilja je ipak stigla s boljim vremenom od Ane.

*
>>>> Za izjave skijašica nakon prve vožnje kliknite ovdje

>>> Ćiro o "Snježnoj kraljici": Ne mogu ne čestitati Bandiću, napravio je čudo

>>> Janica: Ovo nije skijanje

>>> Galerija fotografija: Ugođaj oko staze

*
Na Sljemenu je nešto prije 17 sati počela padati kiša koja bi mogla stvarati probleme organizatorima za drugu vožnju. Kiša je oko 18 sati prestala, što ide na ruku organizatorima.

*
Tijek prve vožnje:

Početak same staze je vrlo tvrd, razmaci su maksimalni, staza je postavljena za nešto teže i korpulentnije skijašice. Strmina je jako ledena, a ulazak u cilj je nešto mekši.

Janica je bila predvozačica, vozila je sigurno i koncentrirano.

Tanja Poutiainen startala je prva, odvozila je sigurno, ali ne baš brzo. Njeno vrijeme je 59.82.

Nicole Hosp krenula je druga. Dosta oprezno je ušla u najzahtjevniji dio staze, i postigla bolje vrijeme od Finkinje za šest stotinki.

Marlies Schild na prvom je prolazu bila bolja od Hosp za čak 85 stotinki. Do cilja je stigla za 57.77 sekundi. Nevjerojatna vožnja Schild i teško da će je itko stići.

Borssen Therese vozila je nešto sporije, i do cilja stigla sa sekundom i 86 stotinki zaostatka za Schild.

Anja Paerson napravila je nekoliko pogrešaka, no do cilja je stigla druga.

Ana Jelušić odlično je počela, na prvom prolazu imala je zaostatak od tek 38 stotinki. Na drugom prolazu povećala je zaostatak na 99 stotinki. Na ravnom dijelu je malo sporija bila i završila je na trećem mjestu sa zaostatkom od sekunde i 40 stotinki za Schild.

Zettel je dosta griješila i do cilja stigla sedma.

Anna Ottosson vozila je vrlo sporo sa zaostatkom za Schild od čak 2 sekunde i 97 stotinki.

Maria Pietilae došla je do cilja peta.

Sarka Zahrobska također je imala veliki zaostatak za Schild od čak dvije sekunde i 48 stotinki.

Bergmann, koja je protekle dvije godine na Snježnoj kraljici ispala, je vozila dosta oprezno i do cilja stigla osma.

Resi Stiegler stigla je četvrta do cilja, vozila je odlično.

Chiara Costazza napravila je jednu veliku pogrešku, no uspjela je ipak do cilja doći sedma.

Lindsay Kildow nije puno griješila, ali staza je očito vrlo teška, jer je i ona imala veliki zaostatak za Schild. Čak tri sekunde i 11 stotinki.

Julia Mancuso također je imala veliki zaostatak za Schild.

Francuskinja De Leymarie vrlo je teško prošla s ravnog dijela staze na strminu i već na prvom prolazu je imala zaostatak od preko dvije sekunde.

Veronica Zuzulova također je imala zaostatak veći od dvije sekunde. Kao i Moelgg koja je startala nakon nje.

Ceresa je imala odličan prolaz, odlično je vozila bez grešaka, no u donjem dijelu staza napravila je veliku pogrešku i zaostatak od jedne sekunde na prvom prolazu povećala na 3 sekunde na cilju.

Vanessa Vidal kasnila je za Schild također 3 sekunde.

Riesch je odustala.

Katarina Karasinska na prvom je prolazu imala zaostatak za  Schild od sekunde i pol, na kraju ga je povećala na 2.35. Njemica Chmelar Fani do cilja je stigla sa zaostatkom od tri i pol sekunde. Francuskinja Barthet kasnila je čak četiri stotinke.

Finkinja Sani Leinonen, najmlađa sudionica utrke sa 17 godina, do cilja je stigla 11. što je za nju odličan rezultat.

Šveđanka Hansdotter imala je veliki zaostatak za vodećom, 4.04.

Kanađanka Acton koja je startala 29. do cilja je došla 23. sa zaostatkom 3.52.

Norvežanka Loeseth odustala je.

Sofija Novoselić na prvom prolaznom vremenu kasnila je više od 3 sekunde za Schild. Na kraju je završila 43. i nije se plasirala u drugu vožnju.

*
Ivica je prije početka utrke kazao kako staza izgleda fenomenalno s obzirom na uvjete, te je iznenađen što je pripremljena tako dobro. "Ledena je, tvrda i prilično grbava" - dodao je. Naš mladi reprezentativac Natko Zrnčić Dim kazao je kako Ani paše takva staza.
*

Popodne se očekuju slabe kratkotrajne oborine na granici kiše i snijega, a kasnije se očekuje i jačanje vjetra koji je i sada dosta jak, no ne bi trebao stvarati probleme. Temperatura će se kretati između 1 i četiri stupnja Celzijusa.

I dok se prošle godine za Sljeme tražila karta više, ove godine, prema sinoćnjim podacima, prodano je tek 9000 karata. Sat vremena prije utrke na Sljemenu se nalazi 12.000 do 13.000 ljudi.

Navijači koji su stigli na Sljeme na Krumpirištu se ludo zabavljaju, pjeva se skače i navija, a oko staze sat vremena prije utrke još je uvijek mirno.

Pročitajte više