POVIJESNI DEBAKL HAJDUKA

Naslovnica novina na Malti: Hvala hrvatskoj policiji, spasili su nas od huligana

Foto: Pixsell

IGRAČI Gzire United preko noći su postali heroji nacije na Malti nakon što su u četvrtak senzacionalno izbacili Hajduk u 1. pretkolu Europa lige.

Simpatični Maltežani izgubili su prvu utakmicu kod kuće 2:0, gubili su 1:0 na poluvremenu na Poljudu, da bi onda s tri gola u nastavku demolirali Hajduk i nanijeli mu najteži poraz u klupskoj povijesti. Baš nitko nije u njih vjerovao uoči uzvrata, a malteški mediji u Split nisu poslali nijednog novinara, uvjereni da će njihov predstavnik glatko ispasti.

No igrači Giovannija Tedesca napravili su najveću senzaciju u povijesti malteškog, a bogami i hrvatskog nogometa, i preko noći su postali senzacija u svojoj zemlji. Po povratku u Maltu, preko Zagreba i Istanbula, u zračnoj luci su ih dočekali deseci navijača koji su se željeli slikati s igračima. Njihov pothvat glavna je tema i u najvećem malteškom listu "Times of Malta", koji je priču s igračima Gzire objavio na naslovnici i prvoj stranici novine.

"Mi smo nova momčad koja se tek stvara i dobro je da su ljudi čuli za Gziru. Morali smo vjerovati u sebe i uzeti ono što nam se ponudilo. Nismo mi u Split išli samo na izlet, nego smo išli pobijediti i to smo i ostvarili", rekao je junak Hamed Kone koji je s dva spektakularna gola unio kaos na Poljud.

Nakon završetka utakmice sa suigračima je na travnjaku slavio veliku pobjedu, dok su bijesni Hajdukovi navijači probili ogradu na sjevernoj tribini i krenuli u obračun s domaćim igračima.

"Prvo smo pomislili da žele tući naše igrače. Nasreću, okružila nas je interventna policija i pružila nam zaštitu pa nije bilo problema. Odveli su nas u sigurni dio stadiona i tek kad su se neredi smirili, odveli su nas prema Zagrebu. Domaći navijači bili su očito razočarani porazom, bili su u strašnom šoku, osobito nakon što su domaći mediji napumpali atmosferu prognozirajući uvjerljivu pobjedu Hajduka, Neki su išli toliko daleko da su napisali kako je veća vjerojatnost da ćemo otkriti izvanzemaljce nego da će Gzira pobijediti", rekao je za Times of Malta klupski tajnik Ian Micallef.

 

Pročitajte više