Navijači: Senna je bio bolji od Schumachera

U velikom izboru sto najboljih vozača u povijesti, kojeg je proveo najpopularniji časopis o Formuli 1, F1-Racing, prvo mjesto osvojila je tragično preminula brazilska legenda, Ayrton Senna.

Senna nije osvojio najviše naslova prvaka, najbolji je bio tri puta, ali se zaljubljenici u Formulu očito nisu ravnali po suhim statističkim podacima. Njegova smrt u Imoli 1. svibnja 1994. godine snažno je potresla cijeli sportski svijet, pa i one koji nisu voljeli karizmatičnog vozača.

Brazilac je na stazi pružao briljantne vožnje, ali je također nemali broj puta bio potpuno nepopustljiv prema protivnicima, posebno u dvobojima s velikim rivalom Alainom Prostom.

Drugo mjesto osvojio je sedmerostruki prvak i čovjek koji je srušio gotovo sve rekorde, Michael Schumacher, a iza njega je velikan iz “zlatnog doba” sporta, peterostruki šampion, Argentinac Juan Manuel Fangio.

Prost je sa četiri naslova završio na četvrtom mjestu, slijede Jim Clark i Jackie Stewart. Aktualni prvak, Kimi Raikkonen, osvojio je visoko sedmo mjesto, a na osmom je još jedan Finac, Mika Hakkinen, s dvije titule najboljeg.

Top 10 zatvaraju Gilles Villeneuve, koji nikad nije osvojio naslov, te Niki Lauda. Na 11. mjestu se našao Nigel Mansell, a iza njega je čovjek koji je prekinuo Schumijevu dominaciju, najbolji iz 2005. i 2006. godine, Fernando Alonso.

Nova McLarenova zvijezda, Lewis Hamilton, koji je gotovo postao prvak u debitantskoj sezoni, osvojio je 15. mjesto.

Čitatelji su mogli nominirati osam vozača, kojima su zatim dodijeljeni bodovi poput onih u utrkama - prvi je dobio 10 bodova, drugi 8, treći 6 i tako dalje.

Totalsport
Foto: AFP

 

Pročitajte više