HNL

Navijači su osjetili da bi Dinamo mogao ostati bez titule. Tad je krenulo ludilo

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

LIVAKOVIĆ se grlio s nepoznatim navijačem, Petković se slikao s ljudima na terenu, Tolić i Ivanušec u sekundi su ostali samo u gaćama, a uskoro je čitava Dinamova momčad izgledala kao da je na plaži, a ne na utakmici.

Ademija su nosili na rukama, igrači nisu odbili nijednu fotku s navijačima, a jedan ih je čak uspio oko sebe okupiti skoro deset i zamoliti nekoga da ga uslika. Pomogli su mu i Gojak i Dilaver koji su okupili dečke u svom tom ludilu na Šubićevcu, ali to je možda bila i najbolja slika čitavog Dinamova spektakla u Šibeniku.

Dinamo je obranio naslov prvaka, ali možda važnije od toga bio je način na koji ga je proslavio. Ne sjećam se kad je zadnjih sezona vladalo ovakvo ludilo oko Dinama i kad su navijači i to baš Bad Blue Boysi ovako gurali ekipu kad je bilo stvarno teško. Što se promijenilo među navijačima? Ne znam. Jesu li stariji Boysi preuzeli "vlast" i okrenuli tribinu u leđa igračima? Možda. Nije ni bitno.

Boysi se mobilizirali

Znam, nije baš bilo teško zadnjih sezona pa se titula uzimala zdravo za gotovo. Mobilizirali su se navijači kad se činilo da bi naslov mogao pobjeći i to u ruke najvećeg rivala, ali je svejedno podrška u finišu prvenstva bila impresivna. Prepoznali su je i igrači koji su uz poguranac ekipa se sjevera u zadnjih par kola pokazali “da znaju osvajati titule” i na kraju svi spektakularno proslavili.

Kao nekad izgledale su tribine u Koprivnici, Kranjčevićevoj, Velikoj Gorici i na Šubićevcu na kojima su srušili ovosezonski rekord po broju gostujućih navijača. Dinamo je na tim utakmicama imao domaću atmosferu, a koliko ona znači igračima najbolje se vidjelo jučer kad igrači ni pola sata nakon utakmice nisu odlazili s terena. Netko je onda dojavio navijačima da će bus s igračima stati na Macoli pa se slavlje nastavilo i tamo.

Nastavit će se i u subotu na derbiju s Hajdukom koji će, na kraju priče, ipak biti samo revijalnog karaktera. Laknulo je svima iz Dinamove ekspedicije jučer u Šibeniku. Nitko nije želio da derbi s Hajdukom išta odlučuje. Ne zato što se u Maksimiru boje Hajduka, nego zato što je pobjeda protiv Šibenika omogućila igračima više odmora uoči nove sezone koja će početi prije nego što će se okrenuti oko sebe.

Hajduku utjeha da nije još primio gol od Dinama ove sezone

Za razliku od prošle sezone, Dinamo ovog ljeta neće u europsku avanturu krenuti već početkom srpnja, nego tek 22. kad je na rasporedu prva utakmica 2. pretkola Lige prvaka. Prolazak tog pretkola jamči minimalno skupinu Konferencijske lige iako su ciljevi, jasno, puno veći. Bit će i promjena u momčadi, možda i na klupi, iako je to sve manje vjerojatno i teško je u ovom trenutku reći kako će Dinamo izgledati sljedeće sezone.

Ove je opet pokazao da je najjači. Hajdukovi navijači tješit će se da su bili u igri do predzadnjega kola i da će sljedeće sezone definitivno napasti titulu, ali možda im je ovo bila šansa koju tako skoro neće imati. Dinamo je ovu HNL sezonu igrao najlošije od 2017. godine, a konkurencija svejedno nije uspjela prekinuti njegovu dominaciju.

To govori dovoljno o snazi Dinama. Dojam je da su i Hajduk i Osijek bili na maksimumu, na trenutku čak i preko njega, a da se Dinamo čitavo vrijeme borio sam sa sobom i objektivnim problemima koje je imao. I takav, s najmanje bodova od 2018., na kraju se pribrao, skupio i riješio utakmice koje je trebao.

To je razlika između Dinama i ostatka lige. Hajduk će se dovesti u situaciju da u Koprivnicu ode bez svoja dva najbolja igrača koji pokupe glupe žute kartone, Osijek će u finišu sezone izgubiti dva derbija, a Dinamo će “kad gori” napraviti ono što rade šampioni.

To se ne dobiva preko noći i to se ne kupuje s nekoliko dobrih transfera. Čudili su se ljudi kad je Real onako spektakularno izbacio City, vrtjele su se statistike, xG-ovi, heat maps i brojkama i algoritmima pokušavao se objasniti preokret Ancelottijeve momčadi.

Dinamov dres veliki je teret, ali i dodatna snaga

No analitičari su zaboravili u računicu ubaciti činjenicu da kad odjeneš dres Real Madrida si automatski 20 posto bolji igrač. Zašto? Zato što je to Real Madrid, najveći klub na svijetu koji je Ligu prvaka osvojio 13 puta i koji zna kako se to radi. City je megamomčad, ali će mu trebati još vremena da njegov dres dobije Realovu težinu.

Isto je u HNL-u. Dres Dinama veliki je teret, ali i velika privilegija i dodatna snaga kad je panika. Dres Hajduka je zadnjih 17 godina uglavnom samo jako veliki teret, a onaj Osijekov će možda jednog dana dobiti na težini.

Dinamov dres u finišu sezone igračima znači “Budemo”, Hajdukov “Mogli bismo”, a Osijekov “Bit će teško”.

Pročitajte više