Nažalost nije vrijedilo pravilo "tri kornera penal"

POGODILI smo u najavi utakmice kako će najveću opasnost po Dinamo predstavljati brzina i visina Helstada i Karadasa, kao i s tim povezana sporost Dinamovih centralnih braniča.

>>> Prema Uefi Modrić igrač utakmice

Reći kako je "Dinamo igrao, a Brann zabijao" bila bi netočna frazetina jer kako je Brann pokazao, jedno dubinsko precizno proigravanje i jedan kvalitetan centaršut vrijede više od mnoštva propuštenih prilika i poluprilika.

Dinamo je svakako bio dominantan, ali ni Brann nije slučajno došao do pobjede. Kao što je Costanzo u Zagrebu utišao Mandžukićeve najave o golijadi, slično je i Opdal večeras u dvoboju nadvisio Dinamove napadače. Možda je bolje reći napadača jer Balaban je bio neprimjetan, Tadić agilan, ali neprecizan, a Mandžukić je kao i Vukojević izgubio duel s Opdalom.

Modrić i igra do 44.minute vrijede proljeća u Europi

Luka Modrić je pružio poslovično briljantnu partiju i neopravdano je da njegov šut nakon odlične solo akcije završio na vratnici, a ne u mreži. I na teškom terenu Brannovog stadiona bilo ga je po cijelom terenu, neumorno je razigravao suigrače, a iskusni premierligaš Erikk Bakke tek ga je pred kraj djelomično uspio ukrotiti. Luka je uostalom sjajnim centaršutom i uposlio Vukojevića za jedini Dinamov gol u kupu Uefa ove sezone.

Nažalost po Dinamo ponovili su se prvo poluvrijeme iz Bremena i također prva dionica od prije tri tjedna protiv Basela. Dinamo je potpuno gospodario terenom, stvarao prigode, a ono što posebno imponira je kako su uz Vukojevića i Modrića, večeras svoj obol napadu dali Ćale i Etto.

Dokad ovako Schifo?

Dinamov gol je visio u zraku da bi u 44. minuti i 58 sekundi pao na suprotnoj strani. Nitko nema ništa protiv Gordona Schildenfelda i činjenica je da i bolje obrambene igrači pretrčavaju i nadmudruju i vještiji napadači od Helstada, ali ponovimo to po tko zna koji put, a to je i večerašnja utakmica pokazala, upravo su Schifo i lijevi bok, a ne "gol manje" ono što Dinamu nedostaje da uđe u Ligu Steaue, Anderlechta i Slavije - klubova koji ne ostvare ništa naročito u Ligi prvaka, ali redovno u njoj svake godine igraju.

Igrač manje koji se nije vidio

Naravno da je nezasluženo Brannovo vodstvo natjeralo Ivankovića na promjene pa je Dinamo u drugom poluvremenu zaigrao 4-2-1-2, a navijači Modrih i trener mogu biti zadovoljni prikazanim, jer situacija na terenu i prigode koje su stvarali, ničim nisu odavali da imaju igrača manje. Modri su ipak griješili u jednom: pokušajima da Brannovu sredinu (koja je u drugom dijelu imala i igrača više), probiju kroz centar, iako su bokovi nudili prilično lakši prolaz do gola. Vukojevićev zgoditak to je i rezultatski potvrdio, ali nakon toga slijedi potop i to po lijevom boku Dinamove obrane.

Huseklepp, koji je u drugom dijelu harao tim dijelom terena, je potpuno neometan, sam i s desetak sekundi i jednako toliko metara prostora, ostao kod crte i nabacio, gdje je visoki Karadas, dotad prilično odsječen, pucao, ali samo do Kocha, a Dinamove najave o plijenu u Norveškoj poništio Erikk Bakke.

Tadić se približava Šukeru, ali puževim korakom

Ne može se reći da Ivanković nije napravio sve kako bi reanimirao momčad jer je već sredinom drugog poluvremena umjesto nevidljivog Balabana uveo Tadića, a deset minuta prije kraja Guelu umjesto Vukojevića. Mladi Slavonac, kojem službeni Dinamov sajt proriče kako je nasljednik Davora Šukera, tri minute prije kraja imao je priliku da potvrdi kako klupska PR usporedba nije pretjerana, ali niti je pokazao djelić Šukerovog nosa za gol, a još manje je ušutkao kritičare koji mu prigovaraju zbog neefikasnosti.

Nije svako zlo za zlo: "Crveni karton - zeleno za euroambicije"?

Dinamo u Ligi Uefa opet nepravedno ostaje kratkih rukava. Protiv Basela su zaslužili pobjedu, a na kraju tek dobili bod, dok su ovaj put Modrić i društvo trebali izvući najmanje bod, a vraćaju se bez ijednog. Dvije su olakotne okolnosti na koje Dinamo može računati u ovoj teškoj situaciji: sljedeću utakmicu će igrati protiv rasterećenog HSV-a i Rennesa, kojeg još samo teorija drži u igri, a Šifin crveni karton ne treba gledati kao hendikep jer će Ivanković biti prisiljen isprobati Carlosa na mjestu stopera.

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više