LIGA PRVAKA

Neočekivani junaci Lige prvaka: Jedan Hrvat u idealnih 11

Foto: Guliver Image/Getty Images, Epa

GODINU na izmaku u Ligi prvaka obilježili su nogometaši koji su već dugo najveće svjetske zvijezde. Messi, Ronaldo, Neymar, Kane, Salah i, naravno, Luka Modrić odigrali su sjajnu godinu. Tu je, naravno, i najbolji mladi nogometaš svijeta Kylian Mbappe, dečko od kojeg se očekuje da dominira u godinama koje dolaze.

No UEFA je kreirala i listu od 11 igrača koji su najugodnije iznenadili ove godine. Kriteriji za odabir bili su jasni. Igrač je morao imati 24 godine ili biti mlađi te je bilo nužno da je ove godine ili debitirao u Ligi prvaka, ili mu je dosadašnje iskustvo u elitnom natjecanju bilo skromno.

Prema tim kriterijima, UEFA je izabrala idealnu momčad, a u njoj se našao i jedan Hrvat – Nikola Vlašić. Svaki od igrača na ovom popisu dobio je kratku recenziju novinara UEFA-e.

Vratar: Odisseas Vlachodimos, 24 godine (Benfica)

Ove sezone imao je niz impresivnih utakmica, bio je jedan od ključnih igrača Benfice u grupnoj fazi Lige prvaka.

Branič: Milan Škriniar, 23 godine (Inter Milano)

Prvi je put u karijeri igrao u Ligi prvaka i nametnuo se fantastičnim postavljanjem, vrhunskim čitanjem igre i impresivnim pozicioniranjem.

Branič: Matthijs de Ligt, 19 godina (Ajax)

Ima samo 19 godina, a već je kapetan slavnog kluba. De Ligt ima sve karakteristike elitnog stopera i jedan je od simbola čuvene Ajaxove škole nogometa. Već ga sad traže svi najbogatiji europski klubovi.

Branič: Andy Robertson, 24 godine (Liverpool)

Energetska bomba i jedan od ključnih igrača Liverpoola. Igrač koji se savršeno uklapa u Kloppov stil igre.

Veznjak: Frenkie de Jong, 21 godina (Ajax)

Srce i duša Ajaxa. Dečko ima sve. Ravnotežu, tehniku, pozicijsku svestranost modernog veznjaka. Čudesan talent. Barca ga je zakaparila.

Veznjak: Houssem Aouar, 20 godina (Lyon)

Za svoje godine nevjerojatno smiren igrač kad ima loptu u nogama. A ima je često. Ima viziju pa ne čudi što ga zovu ''novi Iniesta''.

Veznjak: Arthur, 22 godine (Barcelona)

"Mislim da je on igrač koji će obilježiti eru u Barceloni." Kada tako nešto kaže jedan Xavi, onda je sve jasno.

Veznjak: Nikola Vlašić, 21 godina (CSKA)

Kad je došao na posudbu iz Evertona, mnogi su sumnjali u mogućnosti mladog Hrvata. No Vlašić je u Ligi prvaka zabio tri gola, podijelio dvije asistencije i odmah postao vođa velikog ruskog kluba.

Napadač: Cengiz Ünder, 21 godina (Roma)

Pomogao je Romi na proljeće da izbori polufinale Lige prvaka. Igrač je strahovitog ritma i kreativnosti, a posjeduje ''smrtonosnu'' lijevu nogu. Zabio je tri gola u grupnoj fazi.

Napadač: Hirving Lozano, 23 godine (PSV)

Na velikoj sceni zablistao je sjajnim igrama u dresu Meksika na SP-u, a u grupnoj fazi Lige prvaka zabio je Interu i Tottenhamu.

Napadač: Jadon Sancho, 18 (Dortmund)

Otkriće Dortmunda ove sezone. Mladi Englezi ključan je igrač Borussije ove sezone, kako u Bundesligi, tako i u Ligi prvaka. Žele ga baš svi. 

Pročitajte više