LIGE PETICE

New York Times: UEFA će uskoro tražiti izbacivanje Cityja iz Lige prvaka

Foto: Getty Images

ISTRAGA koju UEFA vodi protiv Manchester Cityja zbog kršenja financijskog fair-playa, ali i mnogi drugih za njih spornih radnji, mogla bi uskoro rezultirati isključenjem engleskog prvaka iz Lige prvaka, piše New York Times. 

Jasno, najprestižnije je to europsko natjecanje čiji trofej bogati vlasnici Cityja žele najviše od svih pa bi izbacivanje iz borbe za City bio ogroman udarac. 

Već mjesecima City je predmet istrage UEFA-inih regulatornih tijela, a ista su se prije dva tjedna sastala u Nyonu kako bi raspravljala o zaključcima istrage. Konačnu odluku javnosti će prezentirati voditelj istrage, inače bivši premijer Belgije Ives Laterne, a očekuje se da će tražiti izbacivanje Cityja iz europskih natjecanja na minimalno godinu dana.

Još uvijek nije sigurno na koju bi se sezonu odnosila kazna

Šeik Mansour uložio je milijarde eura u pojačanja, plaće igrača i osoblja i izgradnju infrastrukture u zadnjih 10 godina, ali sve to moglo bi mu biti uzalud ako ovaj plan UEFA-inih istražitelja bude uvažen. Nije jasno bi li se, kada bi prijedlog bio prihvaćen, kazna za City odnosila na sljedeću sezonu Lige prvaka ili tek na onu kasniju, 2020./21.

Naravno, City će u slučaju da UEFA donese sankcije imati pravo na žalbu pred CAS-om, a sigurno će ga i iskoristiti ako budu morali jer su ranije ove godine u priopćenju istaknuli kako "odbacuju sve optužbe kao neistinite". 

Podsjećamo, UEFA i Premiership su na temelju objavljenih podataka njemačkog tjednika "Der Spiegela" i "Football Leaksa" još prošle godine pokrenuli istragu o financijskim nepravilnostima i kršenjima financijskog fair-playa od strane Manchester Cityja, koji je zadnja dva naslova osvojio ove i prošle sezone.

City je navodno zaobišao UEFA-ina pravila prema kojima klub može potrošiti samo onoliko novca koliko je dobio preko sponzorskih ugovora, prikrivajući novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i prezentirajući ga kao novac od sponzora.

Pročitajte više