Nezadovoljni Beno Udrih napustio slovensku reprezentaciju

PONAJBOLJI košarkaš kojeg Slovenija ima, 28-godišnji razigravač Sacramento Kingsa Beno Udrih, u srijedu je odlučio napustiti pripreme reprezentacije uoči SP-a u Turskoj.

Odluku je donio nakon osam dana provedenih sa suigračima na Rogli, a objasnio ju je nezadovoljstvom zbog uloge koju mu je namijenio izbornik Memi Bečirovič. Naime, Bečirović je kao startera na mjestu razigravača odredio 32-godišnjeg košarkaša europskog prvaka Barcelone, Jaku Lakoviča.

"Očekivao sam veću ulogu, veću odgovornost. Kako nisam bio zadovoljan raspletom situacije, odlučio sam radije prekinuti pripreme. Bolje je tako nego da otputujem nezadovoljan u Tursku", rekao je košarkaš koji je lani na NBA parketima u prosjeku ubacivao 13 koševa uz 4.7 asistencija i 2.8 skokova.

Odluka izbornika čudi s obzirom na to da Lakovič takve brojke nema niti u Europi. Osim toga, već se drugu godinu zaredom Slovencima, inače po igračkom potencijalu vrlo potentnoj momčadi, događa da im iz reprezentacije odlazi ponajbolji igrač. Lani je tadašnji izbornik Jurij Zdovc uoči Eurobasketa u Poljskoj otpisao beka-šutera Los Angeles Lakersa Sašu Vujačiča.

Ipak, izbornik tvrdi da je Benu Udriha sa svojom idejom na vrijeme upoznao.

"Kad smo kao delegacija Slovenskoga košarkaškog saveza u travnju posjetili Benu u Sacramentu, obavijestio sam ga da će u mojim planovima ulogu startera i lidera imati Jaka Lakovič, ali mu i zajamčio da će imati minutažu dostojnu svog igračkog renomea i da će biti na terenu u trenucima kada će se utakmica lomiti. Pristao je priključiti se reprezentaciji. Prvi dan kako je, međutim, stigao, izrazio je žaljenje zbog statusa. Dogovorili smo se korektno neka ostane tjedan dana s nama, procijeni situaciju i hladne glave odluči što je za njega najbolje. Odlučio je otići i ja njegovu odluku poštujem", rekao je Bečirovič.

Unatoč gubitku odličnog igrača, Slovenci na mjestu organizatora igre ne bi trebali imati problema. Osim Lakoviča, tu su još drugi odlični Slovenac iz NBA lige, Goran Dragič (Phoenix Suns), kao i Benov brati Samo, tijekom prošle sezone košarkaš Cibone.

Zanimljivo je također da su sva trojica najboljih slovenskih razigravača (Udrih, Dragič i Laković) – ljevaci.

Svjetsko prvenstvo u Turskoj igra se od 28. kolovoza do 12. rujna, a Slovenija se nalazi u istanbulskoj skupini B s Hrvatskom, SAD-om, Brazilom, Tunisom i Iranom.

Pročitajte više