Ni povijest ne ide u prilog Redsima

ZA MNOGE nema sumnje; dva para četvrtfinala nogometne Lige prvaka praktično su odlučena, jer Liverpool i Bayern nikad nisu ostvarili ništa slično pothvatima koji su im potrebni u uzvratima protiv Chelseaja odnosno Barcelone. Realno, Bayern kakav smo prije tjedan dana gledali na Camp Nou, nema izgleda protiv katalonskog stroja ni na svojoj Allianz Areni, no mnogi navijači vjeruju u iskusne euro-lisce s Anfielda, čiji menadžer Rafa Benitez priziva istanbulsko finale u kojem su Redsi nadoknadili minus tri protiv Milana i uzeli naslov prvaka.

Liverpool je u prvom susretu ovosezonskog četvrtfinala poražen s 1:3 i u gostima u Londonu treba 30 ili 4:2 da prođe dalje; Bayern je u Barceloni poražen s 0:4 i sada cilja teško ostvarivih pet razlike.

Liverpool se nikad u povijesti nije našao u situaciji da kod kuće izgubi prvu utakmicu s dva razlike te da pokuša takav zaostatak nadoknaditi u gostima.

Takvi su preokreti u povijesti europskih kupova bili izuzetno rijetki.

Uspjeli su samo Ajax, Benfica i Stuttgart

Konkretno, domaći poraz od 1:3 preokrenula su samo tri kluba, od kojih jedan tek nakon majstorice.

Prvo je to uspjelo Ajaxu protiv Benfice u četvrtfinalu Kupa prvaka 1968/69. Posrtaj u Amsterdamu ispravio je s istovjetnih 3:1 u Lisabonu te je u majstorici svladao Portugalce s 3:0 i kasnije otišao do finala, izgubljenog od Milana.

Prošlo je 28 godina prije no što je danski Brondby u Kupu UEFA izveo još veću senzaciju i nadoknadio domaćih 1:3 protiv Karlsruhera s nimalo očekivanih 5:0 u gostima.

Napokon, Stuttgart Zvonimira Solde izveo je sličan podvig u istom natjecanju 1998/99 protiv Feyenoorda. Nezgodu od 1:3 u Stuttgartu ispravio je s čistih 3:0 u Rotterdamu.

Što se tiče Bayernovih izgleda da na svom terenu dohvati manjak od 0:4 iz prvog susreta u Barceloni, valja biti vrlo jasan: nikad nijedna momčad u euro-kupovima nije "okrenula" ovaj rezultat!

Najbliže je toj senzaciji došao Zürich protiv Ujpest Dozse u Kupu prvaka 1975/76, postigavši u uzvratu 5:1, za gol manje od potrebnog omjera. Donekle je blizu bio i Manchester United 1977/78 protiv Porta, kad je na Old Traffordu pobijedio s 5:2. Bayern je samo dvaput bio u situaciji da hvata 0:4 i oba je puta ostao vrlo kratak. U sezoni 1972/73 u Kupu prvaka to mu nije uspjelo protiv Ajaxa jer je u uzvratu pobijedio samo s 2:1, iako je u sastavu imao pola reprezentacije tada europskog i budućeg svjetskog prvaka. Pet godina kasnije, još je lošije prošao s njemačkim rivalom Eintrachtom u Kupu UEFA: uz 0:4 u gostima, izgubio je i kod kuće s 1:2.

Neobično zvuči podatak da Bayern nikad nije nadoknadio više od jednog pogotka zaostatka s gostujuće utakmice, iako je odigrao "more" utakmica i osvojio čak šest europskih pokala. Štoviše, jedini puta kad je uspio izbrisati manjak od dva razlike učinio je to u gostima kod Intera! Prvu je utakmicu na starom Olimpijskom stadionu izgubio s 0:2, da bi na San Siru slavio s dovoljnih 3:1.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više