"Nicorette" pobjednik utrke Sydney-Hobart

AUSTRALSKI maksi krstaš "Nicorette", s kormilarom Luddeom Ingvallom, pobjednik je 60. izdanja utrke Sydney-Hobart, jednog od najpoznatijih jedriličarskih natjecanja na svijetu. Pobjedničkoj posadi trebalo je dva dana i 16 sati da bi prešla 630 nautičkih milja, koliko dijeli Sydney od Hobarta na Tasmaniji.

"Bilo je izuzetno naporno, nikad u životu nisam bio toliko umoran. Žao mi je svih sudionika koji su morali odustati", izjavio je Ingvall, kojemu je to druga pobjeda na utrci Sydney-Hobart. Kormilar finskog podrijetla slavio je i prije četiri godine.

"Nicorette" je potpuno nova jedrilica. Dugačka je 27 metara, a koštala je 3,8 milijuna dolara. Dovršena je u listopadu ove godine, a premijerni nastup imala je baš na utrci Sydney-Hobart.

Drugo mjesto pripalo je australskom brodu "AAPT", koji je na cilj stigao sa šest sati zakašnjenja za pobjednicima. Treća je bila australska jedrilica "Brindabella".

Utrka je odlučena, kao što se i očekivalo, u Bassovom prolazu, gdje su sudionici izloženi jakim vjetrovima i velikim valovima. U Bassovom prolazu zbog velikih oštećenja morala su odustati dva najveća favorita i dotad vodeće jedrilice, novozelandska "Konica Minolta" i prošlogodišnji pobjednik australska "Skandia".

Od 116 jedrilica, koliko ih je startalo, na cilj nisu stigla čak 53 broda.

Vremenski uvjeti na ovogodišnjem izdanju utrke Sydney-Hobart bili su izuzetno teški, ali ni blizu onima kobne 1998. godine, kada je potopljeno pet jedrilica, a šestero mornara je poginulo.

Foto: FAH

Pročitajte više