Nijemci: Alonso će preuzeti bivši klub, ali ne Liverpool

Foto: EPA

BAYER LEVERKUSEN ove sezone igra gotovo nestvarno dobar nogomet. Statistika njemačke ekipe iznosi 38 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a pritom su zabili 109 golova. Po mnogima najatraktivnija ekipa na svijetu u prvenstvu ima prednost od 10 bodova ispred Bayern Munchena samo sedam kola prije kraja.

Apotekari su nadomak prvog naslova prvaka u klupskoj povijesti kojim mogu prekinuti jedanaestogodišnju dominaciju Bavaraca. U Kupu ih čeka polufinale, a u Europskoj ligi četvrtina finala, pa su momci Xabija Alonsa tako u igri za trostruku krunu. Upravo španjolskog trenera mnogi vide kao najzaslužnijeg za ovaj uspjeh.

Alonsu su mnogi predviđali uspješnu trenersku karijeru i prije nego što je počela. Na terenu je imao ulogu šestice i organizatora igre ekipe, a odrastao je pod utjecajem oca Perika, koji je bio igrač i trener. Nakon toga, sam je igrao pod nekim od najvećih trenera svih vremena: Rafom Benitezom, Joseom Mourinhom, Carlom Ancelottijem i Pepom Guardiolom.

Žele ga dva kluba u kojima je igrao

Trenerski staž započeo je u omladinskoj školi Real Madrida, a zatim je preuzeo B ekipu svog matičnog kluba, Real Sociedada. U Baskiji nije mogao dobiti priliku s prvom ekipom jer na tom mjestu sjajan posao godinama odrađuje Imanol Alguacil. To je iskoristio Bayer i ponudio Alonsu posao nakon katastrofalnog ulaza u prošlu sezonu.

Alonso je preuzeo ekipu koja se borila za ostanak, odveo je do šestog mjesta i polufinala Europa lige, a ove sezone podigao je klub na još višu razinu. Mnogi smatraju da bi ljeto 2024. moglo nalikovati na ono prije 20 godina, kada su europski klubovi krenuli u žestoku utrku za tadašnjeg hit-trenera, Josea Mourinha.

Plettenberg: Ako ode, ići će u Bayern

Kao glavni kandidat za dovođenje Alonsa spominjao se njegov bivši klub Liverpool koji traži nasljednika Jurgena Klopa što je poznato cjelokupnoj javnosti otkako je Nijemac obznanio da odlazi na kraju sezone. Međutim, relevantni izvori sada tvrde kako Alonso neće na Anfield. 

Sturučnjak Sky Sportsa za Bundesligu Florian Plettenberg tvrdi kako uopće nije sigurno da će Alonso ovog ljeta napustiti Leverkusen, ali da će ako to učini otići upravo u Bayern, također svoj bivši klub u kojem je igrao pod Guardiolom. Alonso je kao igrač osvojio tri naslova s Bayernom i mogao bi preuzeti njegovu klupu netom nakon što zbaci Bavarce s vrha njemačkog nogometa.

Pročitajte više