Nijemci i dalje žele Loewa, Fatih Terim odlazi nakon srijede

PREDSJEDNIK Njemačkoga nogometnog saveza (DFB) Theo Zwanziger objavio je nakon osiguranog plasmana na Svjetsko prvenstvo da s izbornikom Joachimom Löwom želi produžetak suradnje.

Nijemci su u subotu na moskovskom stadionu Lužniki pred 75.000 gledatelja pobijedili Rusiju 1:0 te osigurali prvo mjesto u četvrtoj skupini eurokvalifikacija.

"Ne želim Löwa ni na što prisiljavati. S moje strane, međutim, želim reći da nastavak naše suradnje ne dolazi u pitanje", izjavio je predsjednik uz dodatak:

"Imam puno povjerenje u izbornika. Sve ćemo riješiti u tišini. Osjetio sam proteklih nekoliko dana da je bio napet. Radi se o fantastičnom treneru koji je jako puno napravio za njemački nogomet."

Löw je izbornik "elfa" od ljeta 2006. godine. Na prošlogodišnjem Euru dogurao je do finala. Prije je, od 2004. do 2006. godine, bio pomoćnik Jürgenu Klinsmannu, s kojim je na SP-u u Njemačkoj osvojio treće mjesto.

Četverogodišnji mu ugovor istječe nakon SP-a idućeg ljeta.

Advocaat u debiju smijenio Terima

Utakmica s Armenijom u Bursi sljedeće srijede bit će posljednja na klupi za izbornika turske nogometne reprezentacije Fatiha Terima.

Odluku da se po svršetku kvalifikacija povlači s dužnosti Terim je turskim novinarima objavio nakon subotnjeg poraza njegove momčadi u Belgiji 2:0. Ranije je BiH istim rezultatom pobijedila Estoniju u Tallinnu te time definitivno zabetonirala drugo mjesto u petoj skupini, odnosno dodatne kvalifikacije za SP u Južnoafričkoj Republici.

"U srijedu navečer, pred našim navijačima u Bursi, reći ću zbogom. Bit će to moja posljednja utakmica. Predsjednik saveza Mahmut Ozgener želi da ostanem, no moja je odluka konačna", kazao je bivši trener Galatasaraya, Fiorentine i Milana.

Reprezentaciju je već vodio od 1993. do 1996. odvevši Turke na njihovo prvo veliko natjecanje, Euro u Engleskoj 1996. godine. Drugi je put preuzeo nacionalnu momčad 2005. godine, te ju na Euru u Austriji i Švicarskoj doveo do polufinala.

Pobjeda Belgije, zahvaljujući dvama golovima Emilea Mpenze, inače predstavlja uspješan debi novoga belgijskog izbornika, Nizozemca Dicka Advocaata.

Pročitajte više