Nijemci uništili Turčine njihovim oružjem

NJEMAČKA je u pravoj sportskoj drami sa 3:2 svladala reprezentaciju Turske i tako se plasirala u finale Europskog prvenstva.

> Tijek utakmice: Njemačka - Turska 3:2

Bila je to upravo fantastična utakmice prepuna preokreta i lijepih prilika i možemo zaista biti sretni tom činjenicom. Pet golova i još desetak odličnih prilika nešto je što se ne viđa baš svaki dan u polufinalima velikih natjecanja.

Kao što smo vidjeli opet su se Turci vratili u posljednjim trenucima, ali su se onda opustili, što su beskompromisni Nijemci iskoristili i uništili Turke njihovim oružjem, no, na koncu mora se priznati da je Turska možda čak bila i bolji takmac večeras.

Naprosto fantastično igrali su posebice turski krilni igrači Boral, Sabri i Kazim, koji su do ludila dovodili njemačke braniče Lahma i Friedricha, koji su pak često ispadali smiješnima. No, upravo taj Lahm, koji je mogao, štoviše morao biti njemački tragičar, jednim sjajnim potezom uveo Njemačku u finale.

Evo kako je izgledala samo utakmica...

Sjajno otvaranje Turaka

Kao što je to bilo u utakmici protiv Hrvatske, opet je Turska sjajno otvorila utakmicu. Vrlo angažirano i ofenzivno, doslovno iznenadivši Nijemce, koji su prvih pola sata igrali u nekakvom polu snu. Tako je u 8. minuti Lahm pogriješio i izgubio loptu koju je na rubu kaznenog prostora prihvatio Kazim Kazim, koji je zatim ušao u šesnaesterac oči u oči sa Lehmannom, međutim bolji u ovom dvoboju ipak je bio njemački vratar, koji je nogom obrani pokušaj Turčina.

Turci potom nastavljaju u istom sjajnom ritmu pa je tako u 13. minuti nakon gužve u kaznenom prostoru Altintop vratio na nekih petnaestak metara gdje je naletio Kazim, koji strašno tuče, ali se lopta zaustavlja na gredi.

Turska dolazi u vodstvo

Kao da sve to nije bilo dovoljno da se Nijemci probude pa u 22. minuti Turci dolaze u vodstvo. Naime, nakon ubačaja sa desne strane Kazim je u sredini pucao u padu, opet pogodio prečku, međutim lopta se odbija do Borala koji sa nekih pet metara kroz noge Lehmannu zabija za senzacionalno vodstvo Turske.

Schweini vraća stvari na početak

Bila je to čudna situaciji za Turke, jer gotovo nikada do sada na Europskom prvenstvu nisu vodili. I kao da im to nije odgovaralo, pa četiri minute nakon vodstva primaju gol. Jedina prava njemačka akcija do tada završila je zgoditkom. Dakle, u 26. minuti Podolski je sjajno prošao po lijevom krilu, zatim prizemno ubacio u sredinu gdje je najspretniji bio Schweinsteiger, koji nogom matira Rustua.

U sljedećih sedam, osam minuta Turci su opet bolja momčad, što je rezultiralo sa dvije poluprilike. Prvo je nakon prodora i ubačaja Sabrija sa desne strane glavom u sredini pokušao Senturk, ali neprecizno, nakon čega je tri minute kasnije Altintop pokušao izravno sa 40-tak metara iz slobodnjaka, jedva je to obrani Lehmann.

Turci su potom malo posustali pa su Nijemci to pokušali iskoristiti. Tako u je 33. minuti Ballack sjajno uposlio Podolskoga koji je izbjegao ofsajd zamku, sjurio se prema turskom vrataru i onda umjesto da je u sredini potražio Klosea, ovaj je pucao neprecizno sa nekih dvadesetak metara iskosa lijevo.

Turski krilni igrači uništili Nijemce

Ubrzo su uzvratili Turci i to preko strane gdje je Phillipe Lahm, koji je bio najlošija njemačka karija u prvom dijelu. Dakle, opet je u predaji lopte pogriješio Lahm, Kazim mu uzima loptu pa ga je omaleni njemački branič bio prisiljen srušiti. Iz slobodnjaka sa 25 metara sasvim iskosa, izravno je tukao Boral, ali Lehmann dobro boksa taj pokušaj i spašava tako njemački gol.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu imali su Turci, kada je u 41. minuti nakon niza kvalitetnih dodavanja Sabri tukao sa 25 metara iskosa, međutim, lopta je otišla tik poviše grede. Bilo je to sjajno prvo poluvrijeme Turaka koji su uputili čak deset udaraca prema njemačkom golu, a od toga čak njih osam u okvir vrata.

Sudačka pogreška?

Iako su Turci jednako angažirano počeli i drugo poluvrijeme i opet bili bolji takmac, prvu su priliku u nastavku imali Nijemci. Naime, u 50. minuti lijepo je Lahm prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor, gdje ga je srušio Topal, međutim sudac je samo odmahnuo rukom. Nakon ponovljenih snimki uvjereni smo da je prekršaja bilo, a da li je bio unutar ili izvan kaznenog prostora neka kažu stručnjaci.

U sljedećih petnaestak minute nije bilo pravih prilika, ali ni slike sa St. Jakobs Parka, no, prema usmenoj predaji onih koji su tamo opet se spominje da su Turci izgledali opasnije. Onda u 70. minuti opet sjajno prolazi Boral po lijevoj strani, zatim lažnjakom vara Friedricha pa ulazi u kazneni prostor, gdje se odlučuje na udarac desnom nogom, ali spreman je bio Lehmann. Zapravo je nevjerojatno, pogotovo jer se radi o polufinalu Eura, kako su često ispadali iz igre njemački bekovi. Boral na lijevoj i Kazim na desnoj bili su nerješive zagonetke za Lahma i Friedricha.

Nema slike, ali ima gola Miroslava Klosea

U 75. minuti zabilježili smo i jednu njemačku priliku. Opet je tukao taj igrač gromovita udarca Thomas Hitzlsperger i to sa nekih dvadesetak metara, ali njegov udarac prošao je tik uz vratnicu. Izgledalo je to vrlo opasno. Četiri minute kasnije Njemačka je povela u jeku kvalitetne igre Turčina. Pogriješio je turski vratar Rustu Recber.

Naime, dok nije bilo slike iz Basela Njemačka je povela. U 79. minuti nakon ubačaja Lahma sa desne strane pogriješio je turski vratar Rustu Recber, što je iskoristio Klose i zabio glavom za vodstvo Nijemaca.

Još jedan epski povratak Turčina

No, po nevjerojatnom običaju na ovom Europskom prvenstvu, Turci su se vratili. Samo sedam minuta kasnije, u 87. minuti sjajno je Sabri prošao po desnoj strani, zatim poslao prizemnu loptu u sredinu, gdje je u padu Semih Senturk zabio u prvi Lehmannov kut. Senzacionalna izjednačenja momčadi Fatiha Terima tako su se nastavila.

Lahm, od tragičara do junaka uništio Tursku njenim oružjem

Međutim, tada su se po prvi put na ovom prvenstvu i Turci opustili, mislili su da su produžeci osigurani, a Njemačka ih je uništila njihovim oružjem.

Naime, u 89. minuti nakon sjajnog dodavanja Ballacka Lahm je sam izašao na Rustua i fantastično zabio sa nekih desetak metara u prvi kut. Ništa tu nije mogao turski vratar. Do kraja, u posljednjih minute, dvije Turci ipak nisu uspjeli po tko zna koji put vratiti se u igru.

Turci ipak nisu sasvim slučajno prošli Hrvatsku

Ova utakmica dale je i odgovor mnoštvu ljudi koji se pitao kako je mogla nekakva Turska izbaciti našu reprezentaciju. Večeras smo vidjeli da Turci imaju kvalitetnu momčad, momčad koja se može nositi sa bilo kojom momčadi na svijetu.

Da, Nijemci nisu ništa posebno odigrali, ali ne treba se zaboraviti da Terim stalno igra zapravo sa B momčadi. Treba jednostavno skinuti kapu Turcima i priznati im da nisu samo fanatični već i kvalitetni, što su uvelike pokazali protiv Njemačke.

Vedran Buble
Foto:AFP

Pročitajte više