KOVAČEV BAYERN

Niko Kovač ima još pet utakmica da nadmaši Guardiolu

Foto: Getty Images / Guliver Image

NEĆE biti nimalo grubo ako kažemo da je sezona Nike Kovača u Bayernu put od očaja do sjaja. Bio je pod velikim pritiskom, bilježio je rezultate koji su ga dovodili blizu litice otkaza, ali Kovač je stvari okrenuo u svoju korist i sada se nalazi na pragu sezone u kojoj može nadmašiti učinak Pepa Guardiole iz druge sezone španjolskog stručnjaka na klupi Bavaraca.

Nakon sinoćnje dramatične pobjede nad Werderom iz Bremena u gostima (3:2) u polufinalu DFB-Pokala, Kovač je ostao u utrci za duplu krunu, čime bi svoju prvu sezonu na Allianz Areni učinio uspješnom, bez obzira na rano ispadanje u Ligi prvaka.

Opasni Werder i nove Bayernove muke u kupu

Prije nego što krenemo baviti se usporedbama Kovača i njegovih prethodnika, zadržat ćemo se na pobjedi nad Werderom.

Bayern je, istini za volju, imao i ne tako malu dozu sreće protiv Werdera koji se pokazao kao vrlo težak protivnik. Bavarci su sva tri pogotka postigli vrlo jeftino, odnosno Werder ih je primao zaista nesretno. Prvom golu prethodilo je Mullerovo nevjerojatno igranje glavom, a lopta se odbila od stative i pala točno pred Lewandowskog. Drugi gol stigao je nakon Goretzkina šuta, kada lopta završava u nogama Mullera koji ostaje sam ispred Pavlenke. O trećem golu će se dugo pričati jer radi se o sumnjivom penalu, može se reći i naivnosti Gebrea Selassieja. I Kovač je priznao da se penal nije morao svirati.

Bayernove muke protiv Werdera nisu nešto novo za Bayern u DFB-Pokalu ove sezone. Kovačeva momčad nikoga nije dobila s više od jednoga gola razlike na putu do finala, unatoč tome što je igrao protiv tri niželigaša: SV Drochtersen/Assel (četvrta liga, pobjeda 0:1), SV Rödinghausen (četvrta liga, pobjeda 1:2), 1.FC Heidenheim 1846 (druga liga, pobjeda 5:4). Protiv Herthe je pobjedu izvukao tek nakon produžetaka (3:2).

Najveću šansu da nekog dobije s više od jednoga gola razlike Bayern je imao upravo sinoć, kada je uspio povesti 2:0 te imao sreću da Werder promaši nekoliko odličnih šansi. Međutim, nešto više od 60 sekundi bilo je dovoljno da Werder izjednači. Tad je Bayern nakratko vratio one duhove iz prvog dijela sezone kada je bio izuzetno porozan otraga. Ipak, na kraju su se Bavarci zadnji smijali.

Obrana podsjetila na teška vremena

Kovač je sinoć postavio momčad u formaciji 4-2-3-1 i izvršio samo jednu promjenu u odnosu na sastav koji je prije pet dana u prvenstvu, na domaćem terenu, svladao istog protivnika. Suspendiranog Sulea koji je odlučio taj ligaški susret u kojem je Bayern slavio 1:0, zamijenio je Hummels. 

Bayern je sinoć djelovao kao tim koji ne želi mnogo riskirati, bez lopte je pravio visok presing, ali s loptom u nogama igrao je vrlo strpljivo, jer je bio svjestan da je s druge strane ekipa s odličnom tranzicijom. Kovač je ponovno najveću šansu tražio preko svojih krilnih igrača Gnabryja i Comana, posebice jer Werder s vremena na vrijeme ne stiže pomoći svojim bekovima, jer tim iz Bremena igra u formaciji 4-1-2-1-2 koji u defenzivnoj varijanti prelazi u 4-4-2. No postoje trenuci kada ekipa ne stigne napraviti tu transformaciju i u takvim situacijama bekovi trpe.

Unatoč tome što je Bayern mogao očekivati opasnu tranziciju protivnika, Werder je uspijevao napraviti nekoliko sjajnih kontranapada, a najbolje je u tome uspio kada je odlični Rashica postigao drugi gol, samo nekoliko sekundi nakon što je Bayern poveo loptu s centra. Ključni čovjek u Werderovim kontrama i sinoć je bio iskusni Max Kruse, koji igra iza dva brza napadača (sinoć su to bili Osako i Rashica) i koji ih hrani svojim loptama. Kruse obično vuče kontru, dok dva napadača traže kanale uglavnom između bekova i stopera.

Bayernova pobjeda je bila očekivana, ali svatko tko misli da je Bayern sinoć imao lakog protivnika, vara se. Werder je do proteklog vikenda, kada je poražen od Bavaraca, bio jedina ekipa lige koja je u svakom ligaškoj utakmici postigla barem jedan gol. Uz to, na klupi ima 36-godišnjeg Floriana Kohfeldta, koji je izabran za najboljeg njemačkog trenera u 2018. godini. Sve to govori o ozbiljnosti Bayernova suparnika kojem je sinoć nedostajao suspendirani Nuri Sahin. 

Čak i ona Bayernova pobjeda od prije pet dana nad Werderom teško bi stigla da Werder nije igrao s igračem manje od 53. minute, kada je Veljković dobio drugi žuti karton.

Kovač ovu sezonu pretvara u vrlo uspješnu

Bayern ide dalje i korača ka duploj kruni. Ranije smo pisali kako je bavarski div u ovoj sezoni spustio ljestvicu očekivanja, odnosno da je pritisak koji se oko njega stvarao tijekom posljednjih sezona znatno opao. Jer za Bayern od 2012. godine osvajanje Bundeslige nije ništa novo, a tri puta u tom periodu osvajao je i DFB-Pokal te je svaki put izborio makar četvrtfinale Lige prvaka.

Taj pad u standardima ne može se pripisati samo Kovaču, jer postoje objektivni razlozi zbog kojih ovaj Bayern nije na razini onog iz sezona kada su njime kormilarili Jupp Heynckes, Pep Guardiola i Carlo Ancelotti. Jednostavno, pojedini igrači su pali u formi, tu se izdvaja Mats Hummels; Riberyja i Robbena uzele su godine, Neuera muče ozljede... A uprava se nije isprsila za velika pojačanja. Na sve to dolazi i ona uobičajena okolnost da ekipa koja je dugo na okupu počinje "tupjeti", gubiti veliki zanos i žar.

No, unatoč svemu tome, od Kovača se opravdano očekivalo da osvoji Bundesligu. Dapače, ta misija još nije gotova, kao što ni DFB-Pokal još nije u džepu, ali hrvatski stručnjak barem sad ima sve u svojim rukama, a nije izgledalo tako početkom drugog dijela sezone, pa ako hoćete, niti krajem veljače.

Dakle, moglo se očekivati da će Kovač zbog objektivnih razloga imati nešto veće turbulencije nego njegovi prethodnici, ali nitko nije očekivao tri remija i tri poraza u osam vezanih prvenstvenih mečeva, što je Kovač imao u jednom periodu tijekom prvog dijela sezone. Jedan od tih poraza bio je onaj vrlo neugodni od Borussije M'Gladbach na Allianz Areni, kada je bilo 3:0 za goste.

Pet utakmica da nadmaši Pepa

Ipak, da zna podnijeti tako teške udarce i ustati jači, Kovač je pokazao na proljeće i za to mu se mora odati priznanje. A Kovač ne samo da je ustao jači, nego je u drugom dijelu sezone vratio Bayernu onaj najjači sjaj u Bundesligi i Bavarci ponovo djeluju kao pravi gorostas kojeg se ne može zaustaviti. Dokaz za to su visoke pobjede od početka ožujka kada je Bayern punio mreže Borussiji M'Gladbach (5:1), Wolfsburgu (6:0), Mainzu (6:0) i kao šlag na sve stigla je i ona pobjeda u Der Klassikeru nad Dortmundom (5:0).

Tako je Kovač od sezone koja je bodovno mogla biti najslabija još od 2010/11. došao do sezone u kojoj može nadmašiti Guardiolin učinak. Naime, Niko je nakon 22 kola ove sezone imao samo 48 bodova, što je u tom trenutku bio najgori učinak od 2011. godine. Od tada je Bayern osvojio 22 od moguća 24 boda te bi uz četiri pobjede u posljednja četiri kola sezone stigao do ukupno 82, što bi bilo samo dva boda manje u odnosu na prošlu sezonu, odnosno jednako učinku Carla Ancelottija od prije dvije sezone. Također, 82 boda bila bi za tri više od Guardiolinih 79 bodova u sezoni 2014/15.

A kad smo već kod Guardiole, on u toj spomenutoj sezoni nije osvojio DFB-Pokal, nego je ispao u polufinalu, tako da Kovač ima šansu u svim segmentima nadjačati tu sezonu, a to bi bio značajan uspjeh.

Uvjetno rečeno, ako Kovač do kraja sezone slavi u svih pet utakmica - četiri kola Bundeslige i finale kupa protiv RB Leipziga - pokazao bi da je bolji nego što se pisalo i mislilo o njemu. Ostaje činjenica da je njegov Bayern manje tugovao zbog ispadanja u osmini finala Lige prvaka od Liverpoola nego Bayern iz prethodnih sezona, koji je uglavnom igrao polufinala tog natjecanja. I to je minus ovog Bayerna, ali snaga karaktera koji je Bayern pokazao sjajnim učinkom u domaćim natjecanjima tijekom drugog dijela sezone pokazuju da Kovač može kontrolirati jednog takvog diva.

Pročitajte više