NBA

Nikola Jokić razbio je Clipperse potezom koji je proslavio Dirk Nowitzki

Foto: Getty Images

NIKOLA JOKIĆ sinoć je odigrao jednu od najboljih i najvažnijih utakmica karijere. Iako su mu do triple-doublea nedostajale tri asistencije, s 34 koša, 14 skokova i sedam dodavanja bio je glavni razlog za nevjerojatan preokret Denver Nuggetsa, koji su nadoknadili zaostatak od 19 poena u trećoj četvrtini, pobijedili LA Clipperse 111:98 i izborili majstoricu serije polufinala Zapada NBA lige.

Nuggetsi su već stvorili naviku velikih preokreta u ovogodišnjem doigravanju. Ovo im je već treći put da su okrenuli barem 15 poena zaostatka u trećoj četvrtini. Jedanput su to učinili u prvom krugu protiv Utah Jazza i jedanput protiv Clippersa. Također, drugu seriju zaredom nadoknadili su zaostatak od 3:1 u seriji. Protiv Jazza su preokrenuli na 4:3, a za novu senzaciju trebat će im još jedna pobjeda protiv Clippersa, u majstorici koja se igra u noći na srijedu po našem vremenu.

Jokić je bio ključni igrač Nuggetsa. Već u prvoj četvrtini zabio je 10 poena, a kakvu će nevjerojatnu večer imati dao je naslutiti sredinom druge četvrtine kad je s istekom napada morao šutnuti tešku tricu preko ruke Marcusa Morrisa. Učinio je to s laganim padom prema natrag i ispruženim koljenom, baš kao što je nekad činio Dirk Nowitzki. Lopta se nećkala, ali je ipak prošla kroz obruč.

VIDEO: Arena Sport

Clippersi su na tu tricu odgovorili brutalnom serijom 16:2 u posljednji šest minuta poluvremena te na odmor otišli sa 16 poena viška. Početkom treće četvrtine bilo je i 19 razlike, no Denver je još jedanput pokazao da ga nikad ne treba otpisivati.

Već do kraja treće četvrtine Nuggetsi su potpuno istopili zaostatak, a u četvrtoj su preuzeli vodstvo i samo nastavili razbijati Clipperse, koji po jeziku tijela nisu znali što ih je snašlo i kako su uspjeli ponovno prokockati takvu prednost.

U međuvremenu Jokić je uživao i nastavio zabijati nevjerojatne koševe, a jedan takav ubacio je iz trka uz prekršaj Ivice Zupca za dodatno bacanje. Ovim je potezom zapravo krenuo veliki preokret.

U posljednjoj četvrtini Jokić je zabio još tri trice. Uključujući i onu ludu iz druge četvrtine, za tri poena gađao je 4/6.

A ponovno se iskazao i lucidnim asistencijama, poput ove Paulu Millsapu na utrčavanju.

"Možda zvuči čudno, ali mi na terenu uopće ne razmišljamo koliko gubimo. Igramo i ludo se zabavljamo. Trener nam je prije utakmice rekao da ne zaboravimo uživati u igri, a mi ga slušamo. Baš smo se dobro zabavljali u trećoj i četvrtoj četvrtini", rekao je Jokić nakon utakmice. 

Baš zbog tog ležernog pristupa, činjenice da nemaju što za izgubiti i da je cijeli pritisak na leđima favoriziranih Clippersa te dokazane sposobnosti preokreta, teško više itko može sa sigurnošću tvrditi da će Clippersi izboriti toliko iščekivanu bitku za L.A., odnosno finale Zapada protiv gradskih rivala Lakersa.

Pročitajte više