Nisu mogli ni dana više: Bayern potjerao Van Gaala

LAVINU je u medijima jutros pokrenuo Kicker, a informacija je vrlo brzo i službeno potvrđena. Rastaju se Louis van Gaal i Bayern, malo više od mjesec dana ranije od planiranog. Bavarci su objavili da su 59-godišnjem nizozemskom velikanu koji ih je lani odveo u finale Lige prvaka uručili otkaz.

Van Gaal je trebao napustiti kormilo Bayerna po završetku ove sezone, godinu dana prije isteka ugovora. No, nakon što su u subotu u bavarskom derbiju odigrali tek 1:1 u gostima kod Nürnberga te pali na četvrto mjesto ljestvice, uprava kluba odlučila je Van Gaalu promptno zahvaliti na suradnji.

Bayern se s 52 boda nalazi na četvrtom mjestu Bundeslige, treći je Hannover s bodom više. Treće mjesto je minimalni cilj Bayerna ove sezone, jer je to zadnja pozicija koja nudi Ligu prvaka.

Taj će zadatak pokušati ispuniti Van Gaalov prvi asistent Andries Jonker, obznanio je bavarski gitant.

''Nakon što smo pali na četvrto mjesto na ljestvici, i uz rizik da ove sezone ne ostvarimo niti naš minimalni cilj, plasman u Ligu prvaka, odlučili smo za dobrobit kluba odmah smijeniti trenera Louisa van Gaala'', stoji u priopćenju Bayerna.



Taj isti trener, kojem su se zahvalili na suradnji ''za dobrobit kluba'', prošle sezone je Bavarce doveo do dvostruke krune u prvenstvu Njemačke i DFB-Pokalu, te do finala Lige prvaka. Bayern je u rujnu prošle godine produžio suradnju s Van Gaalom za sezonu 2011/12, ali je samo šest mjeseci kasnije, nakon loše sezone, odlučio raskinuti suradnju. Sada više niti ta opcija nije aktualna, od nedjelje Van Gaal više nije šef struke u Bayernu.

Donio im finale Lige prvaka nakon devet godina

Bivši nizozemski izbornik koji Tulipane nije uspio odvesti na SP u Koreju i Japan, je u Bayern stigao u ljeto 2009. godine. Označio je Bayern klubom iz snova. No, u prve četiri utakmice uzeo je tek jednu pobjedu i kompromitirao boravak u Ligi prvaka već u skupini nakon dva poraza od Bordeauxa. No, ono što je Van Gaal ponavljao ispostavilo se točnim; trebao je vremena da stvori momčad za velike domete. Uvelike mu je pomogao dolazak Riberyja, ali ponajvše Ivica Olić. Bayern je u finalu na Santiago Bernabeu poražen od Intera, ali sezona u kojoj su Bavaraci došli do dvostruke njemačke krune, bila je opijum za navijače.

No, Van Gaal nije mogao živjeti u skladu s gazdama kluba isključivo na temelju činjenice da je nakon devet godina uveo klub u finale. Ples na rubu u prvenstvu, grčevita borba za treće mjesto i Ligu prvaka doveli su do puknuća odnosa. Van Gaal je koketirao s Juventusom, ali prema najnovijim informacijama ti su kontakti demantirani.

Nevjerojatno - Heynckes igra protiv sebe; ako svlada Bayern može si oduzeti Ligu prvaka

Vođenje momčadi trebao bi do kraja ove sezone preuzeti Van Gaalov prvi asistent Andries Jonker.

Zanimljivo da će Bayern u sljedećem kolu biti domaćin Bayeru iz Leverkusena, koji je drugi na ljestvici i još uvijek ima izgleda za osvajanje naslova prvaka. ''Apotekare'' iz Leverkusena vodi Jupp Heynckes, koji će od sljedeće sezone biti trener Bayerna. Tako bi Heynckes mogao svom budućem klubu i sam sebi uskratiti nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone, bude li Bayer uspješan protiv Bayerna!

Pročitajte više