Nitko na Euru još nije odigrao kao Hrvatska

Foto: Guliver Image/Getty Images

TURSKA je na Parku prinčeva pala bez ispaljenog metka. Hrvatska je golčinom Luke Modrića slavila 1:0, a s tim rezultatom Turci mogu biti i više nego zadovoljni. Hrvatska je 18 puta zapucala na gol i pogodila tri stative. Navijači se ne sjećaju kada su posljednji put gledali tako moćnu, agresivnu, pametnu i suverenu Hrvatsku. S tim se slaže Nenad Bjelica, koji je dio Indexovog stručnog tima te za vas piše osvrte na susrete Eura.  
 
Oduševljen sam. Najmanje zbog rezultata, koliko zbog dojma. Rezultat je premali obzirom kakvo je bilo stanje na terenu. U fazi napada cijelu smo utakmicu bili opasni, konkretni, agresivni i ambiciozni, no možda me i najviše raduje činjenica da smo u fazi obrane odigrali jednu od najzrelijih utakmica u posljednjih nekoliko godina. Turska nije bezvezna ekipa, a mi tim Turcima u 90 minuta gotovo ništa nismo ponudili. Impresioniram sam koncentracijom naše defenzivne linije, koja je cijelu utakmicu odigrala maestralno. 
 
''Nastavimo li ovako, s takvom željom i motivom, a uz kvalitetu koju imamo, ne moramo se bojati nikoga, neka se drugi boje nas''
 
Nastavimo li ovako igrati i kad kvaliteti koju nesumnjivo imamo pridodamo želju i koncentraciju kakva je bila protiv Turske, ne moramo se bojati niti jedne reprezentacije na ovom turniru. Možemo svakoga pobijediti. Sad će se drugi bojati nas.
 
Englezi su remizirali s neuvjerljivim Rusima, Francuzi su se, a da ni samo ne znaju kako, na iglene uši provukli protiv nezgodne, ali ipak kvalitetom limitirane Rumunjske. Ostale utakmice koje smo vidjeli u ovih nekoliko dana ne želim ni komentirati, jer taj nogomet je daleko od europskog vrha. Zaključak koji se nameće je da je Hrvatska, premda je pobijedila samo s jednim golom razlike, odigrala bez sumnje najzreliju i najkvalitetniju partiju dosadašnjeg dijela natjecanja.
 
To je ono što veseli, taj pristup i ambicija, koji su samo pridodani na ono što smo ionako znali da imamo, a to su vrhunski pojedinci, dokaz je da napokon imamo i momčad. Niti jedna reprezentacija do sada nije stvorila ni izbliza toliki broj pravih prilika za gol koliko ih je imala Hrvatska. Momci su puni motiva, u strašnoj su formi i siguran sam da će nakon predstave protiv Turske svaka reprezentacija koja nam dođe na megdan u tu utakmicu ući s ogromnom dozom respekta i strahopoštovanja.
 
''Ono što su nekad bili Iniesta i Xavi, to je danas Luka Modrić - najbolji vezni igrač svijeta''
 
Ako mi dopustite, premda nisam sklon nakon ovako velikih utakmica gdje je svaki igrač odigrao svoj maksimum, izdvajati pojedince, ipak bih napisao par riječi o Luki Modriću. Luka je protiv Turske samo dokazao ono što i ja, ali i dobar dio nogometnog svijeta već odavno zna, da je najbolji vezni igrač svijeta. Sad kad je još počeo i golove zabijati, zaista ne znam gdje mu je kraj. Ono što su prije par godina bili Iniesta i Xavi, danas je to Luka Modrić – najkompletniji vezni igrač na svijetu. Takav Luka nam treba i s takvim Lukom možemo jako, ali jako daleko. Gledajući utakmicu protiv Turske i kad nju usporedim s nekim prije utakmicama na velikim natjecanjima, dojma sam da je Luka narastao i karakterno. 
 
 
Protiv Turske je bio pravi lider, vođa momčadi i to se vidjelo od prve do zadnje minute. Luka je oduvijek bio klasa, no mislim da mu je karakteristika vođe na terenu nedostajala. Ovaj Luka danas je jedan sasvim drugi Luka. Čini mi se da je status jednog od lidera Reala puno utjecao na ovo što sad pruža u reprezentaciji. Prije godinu, dvije, kao da ni sam nije bio svjestan koliko je dobar. Danas kad ga gledamo, imamo osjećaj da praktički sam može nositi cijelu momčad na leđima. Samopouzdanje mu je poraslo do neba i zaista ne znam gdje je granica tom momku.
 
''S ovakvim Lukom, Hrvatska izrasta u jednog od favorita Eura''
 
I sad je po meni najbolji veznjak na svijetu, a siguran sam da ima još puna prostora za napredak. Našalit ću se malo, ali strah me kakav bi ''monstrum'', naravno u pozitivnom smislu, mogao postati. Luka je fin dečko, pristojan, nije nametljiv. Nikada se nije isticao deranjem, vikanjem, galamom, štoviše, on bi šutio i igrao, nametao se samo svojom igrom, a sad mi se čini da je dobio i malo te pozitivne drskosti, što je fantastičan plus za reprezentaciju. Nema igrača na svijetu koji tako dobro žonglira s tempom igre. Postotak točnih dodavanja mu se kreće na granici od oko 95 posto, a igra s puno rizika. Čudesno. Modrić ubrzava igru kad ju treba ubrzati, usporava igru kad to zahtjeva stanje na terenu. Nevjerojatan je broj kombinacija i rješenja koje on ima na dispoziciji i ponavljam, s ovakvim Lukom Modrićem, Hrvatska izrasta u jednog od favorita Eura.
 
Posebno mi je drago zbog Srne, mnogi su ga osporavali, a pokazao je kakav je igrač. Plakat ćemo mi još za njim''
 
Badelj i Strinić nisu dugo igrali i priznajem da sam bio malo skeptičan kako će to izgledati, međutim, oduševljen sam. Ako zanemarimo par netočnih dodavanja i jednu ili dvije pomalo panične reakcije, obojica su odigrali jako korektno i s tim moramo biti i više nego zadovoljni. Strinić u defenzivi nije pogriješio niti jednom. Možda u fazi napada nije reprezentaciji donio ono što joj je donio Srna, ali njih dvojica nikad nisu ni bili isti tipovi igrača. Kad sam već kod Srne, neobično mi je drago da je Dario, koji je bio toliko osporavan u posljednje vrijeme, pokazao svima o kakvoj se igračini radi.
 
Sa Srnom sam igrao u reprezentaciji i uvjeravam vas da je riječ o vrhunskom profesionalcu koji će kad igra u dresu reprezentacije, ako treba i poginuti na terenu. 
 
 
Slažem se da Srna možda u posljednje vrijeme i nije igrao na razini svojih partija od prije sedam, osam godina, ali čovjek ima 34 godine, a opet je u stanju odigrati fantastičnu utakmicu. Vjerujte mi, plakat ćemo mi za Srnom, za njegovim centaršutevima, slobodnjacima, agresijom. Osim toga, njegove ljudske i liderske karakteristike su izuzetne i dobro je da ga se nismo odrekli kad su to mnogi tražili. 
 
Dodao bih još riječ dvije o izborniku Čačiću. Kad se pobijedi, posebno kad se odigra jedna ovakva utakmica, onda sve pohvale trebaju ići i treneru, jer je ekipa na terenu slika trenera.
 
Iskreno, bio sam pomalo začuđen kad sam vidio da će igrati Brozović umjesto Pjace, ali stanje na terenu me demantiralo. Brozović je odigrao odličnu utakmicu. Možda nismo imali probojnost koju bi imali s Pjacom, ali dobili smo posjed i kvalitetu u sredini, gdje se Marcelo sjajno nadopunjavao s Badeljom, Modrićem i Rakitićem.
 
''Čestitam Čačiću na pripremi utakmice. Uspio je ući igračima u glavu''
 
Čačić je očito znao što radi. Momčad mu je pripremljena fizički savršeno, a posebno me oduševilo drugo poluvrijeme. Imali smo prednost i mnoge momčadi bi se u nastavku povukle, no momci su jurišali po drugi i treći gol, i tempom su totalno pregazili Turke, koji su izgledali bezglavo. Sad je i više nego očito, izbornik je stvorio sjajnu atmosferu u svlačionici, došao je do glava igrača, shvatio je što njima najviše paše i sve čestitke Anti Čačiću na pripremi utakmice.
 
Uživajmo u pobjedi, ali nemojmo se tu zaustaviti. Čekaju nas teški okršaju, svaka će utakmica biti sve teža i teža. Prvi dio posla odradili smo fantastično, ali daleko smo još od vrha.
 

Pročitajte više