Nitko u SHNL-u ne koristi više igrača iz vlastite akademije od Hajduka

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije, smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama. Ovaj tjedan su objavili analizu koja obuhvaća gotovo 1000 klubova u 58 najboljih svjetskih liga, a bavi se korištenjem domaćih igrača te onih koji su prošli omladinske pogone klubova za koje nastupaju.

Domaći igrači definiraju se kao oni koji su prošli akademiju tj. odrasli unutar nacionalnog saveza kluba za koji nastupaju, dok su nogometaši koji su trenirali u klubu oni koji su igrali najmanje tri sezone između 15. i 21. godine u akademiji svog kluba (samo domaći igrači, stranci se ne broje). Istraživanje obuhvaća sve ligaške utakmice u zadnjih godinu dana.

Očekivani klub na vrhu popisa

Athletic Bilbao, zbog svoje klupske politike po kojoj za klub mogu igrati samo Baski, očekivano je na vrhu popisa svih klubova. U zadnjih godinu dana koristili su 100% domaćih igrača, a 62% svih igrača koje su koristili su prošli njihovu akademiju. U ligama Petice, po korištenju domaćih igrača prvi iza Athletica je njemački Heidenheim s 96%, a zatim španjolska Osasuna (88%), francuski Le Havre (82%) i španjolski Deportivo Alaves (81%).

Što se tiče korištenja igrača iz svoje akademije, u ligama Petice dominiraju španjolski klubovi. Athletic je vodeći, a slijede ga još jedan baskijski klub Real Sociedad (51%), Barcelona (41%), Osasuna (38%) i Valencija koja je u zadnjih godinu dana u ligaškim utakmicama koristila 34% igrača iz svoje akademije.

Hajduk koristi najviše igrača iz akademije u SHNL-u

Dakako, nama su najzanimljivije brojke klubova iz SuperSport HNL-a. Na samom vrhu po korištenju domaćih igrača nalazi se Rudeš čijih je 80% korištenih igrača poniklo u hrvatskim klubovima. Za Rudeš vrijedi posebna napomena da se njima računaju samo utakmice od ove sezone, a ne zadnjih godinu dana. Slijede ih Varaždin (77%) i Lokomotiva (68%) dok su klubovi s najmanjim udjelom domaćih igrača Rijeka i Istra s 48%.

Što se tiče korištenja igrača iz svoje akademije, Hajduk je najbolji u toj kategoriji. 30% svih igrača koje su Bijeli koristili u zadnjih godinu dana su prošli akademiju Hajduka (Rokas Pukštas se kao stranac ne broji u ovoj kategoriji, a ne broji se ni Niko Sigur jer nije proveo dovoljno vremena u akademiji). Slijede ga Dinamo i Lokomotiva s 27%, a uvjerljivo posljednja je Gorica čijih je samo osam posto korištenih igrača prošlo akademiju kluba. S obzirom ne to da uvjerljivo vode u prvenstvu igrača do 14 godina, možda se to promijeni u narednim godinama.

Grafika: CIES

 

Pročitajte više